Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Biserica Acoperământul Maicii Domnului este aşezată în satul Grozăveşti,comuna Hangu, în nord-vestul judeţului Neamţ.

An/secol:

Secolul al XX-lea

Detalii principale / personalități / evenimente:

Preot paroh actual: Răşchitor Cezar-Dumitru

Scurt istoric:

Această biserică a fost construită în stil moldovenesc – maramureşan, lucrările ei fiind începute la 31 august 1966, de către enoriaşii satului în frunte cu Consiliul Parohial.
Din anul 1966 au început strângerea materialelor la locul propus pentru construire. Strădania enoriaşilor a întâmpinat ostilitatea unor săteni care nu erau de acord cu începerea lucrărilor pe locul respectiv, astfel nu de puţine ori materialul lemnos a dispărut. În martie 1967,sătenii au căzut într-un final de acord şi au început lucrarea. Terenul pentru construirea bisericii a fost donat de soţii Teodor şi Natalia Andrieş. Biserica este construită din lemn şi acoperită la început cu sindrilă (draniţă), iar construirea ei a fost realizată de către Ion Acatrinei, împreună cu lucrătorii săi. Deoarece oamenii din sat nu aveau unde merge la Biserică şi unde-şi îngropa morţii, s-a format cimitirul ,,nou’’ după cum îl numeau bătrânii. În mijlocul acesteia se află un stejar, existent şi acum, care pe atunci era folosit drept clopotniţă.
Cu ajutorul preotului paroh Gavril Vlad, s-a început pictarea acestei Biserici, aceasta fiind ECAUSTICĂ (pe baza de ceară de albine), pictată de preotul Tudor-Varanhuil Moraru. Pictura a fost finalizată în anul 1972.
Dupa terminarea bisericii, a avut loc sfinţirea ei, la 22 octombrie 1972. Aceasta a fost săvârşită de către Mitropolitul Moldovei, în frunte cu preotul paroh Gavril Vlad. De frică să nu se degradeze lemnul, sătenii au bătut pereţii bisericii cu şindrilă şi a fost dată cu ulei. După câţiva ani, preotul paroh Gavril, îmbolnăvindu-se a fost nevoit să părăsească biserică fiind inlocuit cu preotul Mihai Popa.
Biserica este mare, spaţioasă, cu vedere minunată către Lacul de Acumulare Izvorul Muntelu

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Biserica Adormirea Maicii Domnului, situată în satul Grozăvești din judeţul Neamț, este o bisericuță construită în stil maramureșean și moldovenesc.
Aceasta are o priveliște catre Lacul de Acumulare Izvorul Muntelui și către Muntele Ceahlău, acestea formând o priveliște spectaculoasă! Pictura este pe bază de ceară de albine, întregii pereți ai acesteia fiind zugrăviți cu sfinți și mucenici. Printre aceștia putem numără Sf. Ioan cel Nou, Sfânta Filoteia, Sfântul Grigore Teologul, dar și momentul Adormirii Maicii Domnului. Mai avem pictat în biserică, și biserica de pe munte, din satul Chiriteni cu hramul " Sfântul Nicolae " care a fost stramutată din Gura Hangului datorită construirii barajului de la Bicaz. Catapeteasma este făcută din lemn din brad, formată din multe icoane, dând un aspect deosebit. În biserică, avem deasemenea un mare policandru sub forma de coarne de cerb sau asemănător cu coroana unui brad. Acesta este format din multe becuri, el înfrumusetând interiorul bisericii.
Situată intr-un loc liniștit și pașnic, unde creștinii se pot ruga în pace, aceștia vin aici şi pentru a se reculege, pentru a-şi limpezi gândurile. Peisajul din jurul ei influențează turiștii, zona de munte și oamenii primitori. Drumeţii ce vin să vadă Lacul din împrejurime, sunt dornici să viziteze de asemenea și bisericuţa. La intrare în biserică, se găsește o icoană mare cu Iisus Hristos, la care creștinii se închină de fiecare dată când intră în aceasta. De asemenea, putem întâlni o mică bibliotecă, cu multe cărți ortodoxe.
La fiecare slujbă din Vinerea Mare la "Prohodul Domnului", oamenii se împart în mai multe grupe, cântând în strane, alături de preot și dascăl. Seara este una specială, creștinii creând o atmosferă deosebită, prin cântările lor.
Clopotnița este alcătuită din patru clopote, din care unul este principal. Iar celelalte trei sunt mai mici, folosite mai rar. De asemenea, mai găsim și toaca ce ne îndeamnă mereu spre rugăciune. La unele slujbe, tinerii pot urca in Cafas, de unde pot vedea întreg interiorul bisericuței, unul splendid ce merită a fi vizitat.


                                                      01-01-1970       Şcoala Gimnazială Comuna Hangu       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro