Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
str. Bicăjel , la 500 de metri de Staţiunea Lacu Roşu, comuna Bicaz-Chei, între județele Neamț și Harghita, la doar 25 de kilometrii de oraşul Gheorgheni

An/secol:

1989

Detalii principale / personalități / evenimente:

La sfințirea locașului de cult au participat Îps. Teofan Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei și Îps. Pimen Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor în data de 15 august 2015.

Părintele paroh al acestei bisericii este Iulian Marc. Biserica este mereu deschisă turiștilor ce vor să se roage aici.

Scurt istoric:

Parohia ’’Soborul Sfântului Ioan Botezătorul’’ de la Lacu Roșu este o comunitate mică, cu doar 28 de familii. Majoritatea acestora se află pe teritoriul județului Neamț, însă există familii ce aparțin și de județele Bacău și Harghita, după cum ne-a menționat părintele paroh Iulian Marc.
Demersurile pentru construirea bisericii încep în anul 1989. Un an mai târziu se începe ridicarea locașului de cult. Inițial biserica a fost filie de parohie, iar între anii 1996-2004 a fost schit ce apartinea de Mănăstirea Bistrița. În anul 2004, biserica de la Lacu Roșu devine biserică parohială, fiind desemnat paroh părintele Iulian Marc. Pentru a întregi atmosfera de rugăciune între anii 2005-2010 s-a reușit reconstruirea casei parohiale, restaurarea casei parohiale și mobilizarea bisericii prin purtarea de grijă a părintelui și prin contribuția unor credincioși cu suflet mare, dar în mod special prin contribuția epitropului bisericii.
Biserica a fost sfințită pe data de 15 august 2015 de către un sobor de preoți slujitori în frunte cu ÎPS. Teofan arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Bucovinei, iar hramul parohiei are loc în fiecare an pe data de 7 ianuarie.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Într-un loc retras, aproape de Dumnezeu, sufletele credincioșilor simt chemarea la casa Sa.
Creștinii, fiecare în parte fiind mădulare a lui Hristos, se întâlnesc în rugăciune la biserica Sfântul Ioan Botezătorul de la Lacu Roșu, o biserică unde nu numai cei din parohie vin ci și turiștii ce vizitează zona.
Creștinii, indiferent unde s-ar afla au mereu în gând scopul vieții veșnice, adică mântuirea sufletului.
Biserica de aici este locul unde Dumnezeu își manifestă prezența, prin creația Lui, în natura înconjurătoare. Locașul de închinare se află într-un loc retras, de o frumusețe incredibilă, la poalele muntelui Hașmașul Mare, iar prezența bisericii de aici binecuvintează zona.
Părintele paroh de aici este mereu cu brațele deschise și dă sfaturi necesare pentru mântuire celor din parohie și turiștilor care calcă pragul bisericii. Această biserică este o refugiere de viața lumească plină de ispitele ce năvălesc gândurile acestei lumi.
Enoriaşii acestei parohii sunt foarte ospitalieri cu turiştii ce vizitează zona, îi poftesc chiar şi în casele lor tradiţionale specifice zonei de munte de aici şi le oferă bucatele acestora. Părintele paroh al acestei parohii, Iulian Marc este un model demn de urmat în viaţa de zi cu zi, ajutând mereu oamenii cu probleme.
Probabil atracţia bisericii este dată de faptul că înainte de a fi biserică parohială, acest locaş a fost schit al Mănăstirii Bistriţa, fiind foarte des vizitată de pelerini şi turişti nu doar pentru frumuseţea bisericii ci şi pentru faptul că primeau îndrumări utile de la părintele egumen, de la acea vreme numit Modest.
Pictura acestei biserici este realizată în stil bizantin.
Sugerăm tuturor turiștilor ce trec prin această zonă să se abată de la drum și sa viziteze această uimitoare biserică. Pe lângă această biserică turiștii mai pot vizita și alte atracții turistice printre care putem enumera: Lacul Roșu, Cheile Bicazului, Piatra Albă și Munții Hășmașul Mare.


                  01-01-1970       Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” Mănăstirea Neamț       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro