Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Strada Aleea Monumentului ,nr 1 , Culmea Plesului , Tirgu-Neamt

An/secol:

Monumentul dateaza din 29 iunie 1939.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Initiativa constuirii a avut-o Societatea ,,Cultul eroilor” cu sprijinul autoritatilor orasului in frunte cu Ioan Balan.Este unul din cele mai marete monumete tip mausoleu din regiune ,realizata de arhitectul Theodor Burca. La inaugurarea lui din 29 iunie 1939 a paricipat si regele Carol al II-lea.Acest monument ne aminteste de data de 27 iulie 1917 ,atunci cand vanatorii de munte pleaca la lupta in apararea pariei ,in Primul Razboi Mondial.

Numarul de vizitatori anul este de aproximativ 20.000-25.000 , fiind a doua atractie turistica din Tirgu-Neamt ,dupa Cetatea Neamtului.Monumetul cuprinde 3 placi de marmura :prima aminteste de data de 27 iulie 1917 atunci cand Vanatorii de munte pleaca pe linia frontului ,a doua numele a 172 de ,,vanatori de munte cazuti pe campul de onoare ”,iar cea de a treia cuprinde textul dedicat dezvelirii monumentului.Pe monument se mai afla o femeie inaripata evidentiata in basorelief care reprezinta paria mama , Romania si un alt basorelief care reprezinta militari romani .Ambele sunt facute din bronz.

Scurt istoric:

Cronicarii consemneaza la loc de cinste că în anul 1916 au apărut Batalionul Vânători de munte din Tirgu-Neamt, că si-a consolidat poziția în cadrul sistemului militar românesc, că s-au bazele instrucției la munte și s-au adoptat norme, reguli și principii privind lupta în munți.
Razboiul a costat viața a peste 74000 de vânători de munte din intraga tara , ale căror morminte se găsesc presărate pe tot drumul lor de luptă, din nordul României, în Bucovina, Basarabia, Ucraina, Crimeea, Caucaz, Moldova, Transilvania, Ungaria și Cehoslovacia, dovedind lumii întregi că au fost cele mai bune trupe ale armatei române. Ei nu s-au jucat de-a războiul, fiindcă acolo unde au acționat, adversarul a simțit din plin capacitatea, profesionalismul, tenacitatea și puterea lor.
Monumentul amplasat la Tirgu-Neamț este situat în partea de nord-est a orașului, pe terasa creată în mod artificial în anul 1936, pe Culmea Pleșului. Orașul a fost ales pentru construcția acestui edificiu datorită faptului că aici, în 1916-1917, a fost fondat primul corp de Vânători de munte de către regele Carol al II-lea.
„Monumetul vanatorilor de munte ” a fost inaugurat in data de 29 iunie 1939 si aminteste de anul 1917 cand vanatorii de munte pleaca la razboi .La inaugurarea lui a participat Regele Carol al II-lea,prim-ministrul Armand Calinescu ,precum si numerosi generali ,ofiteri superiori ai corpului de armata al vanatorilor de munte si oficialitati ale judetului Neamt.
Ordinul generalului Antonescu transmis armatei în noaptea de 21/22 iunie 1941 răspundea clar nevoilor realizării idealului național: „Ostași, vă ordon: Treceți Prutul! Zdrobiți vrăjmașul din Răsărit și Miazănoapte! Dezrobiți din jugul roșu al bolșevismului pe frații voștri cotropiți! Reîmpliniți în trupul țării glia străbună a Basarabilor și codrii voivodali ai Bucovinei, ogoarele și plaiurile voastre!”
Cu aceste îndemnuri în inimă și în suflet, în ziua de 3 iulie 1941 Corpul de Munte, a trecut la ofensivă în Bucovina, pentru eliberarea acestui vechi ținut românesc.
In 1990 monumetul-mausoleu a fost renovat prin multa straduinta a consiliului orasului si cetatenilor si prin cateva ajutoare venite de la stat. Monumentul-mausoleu a fost construit la propunerea Societăţii “Cultul eroilor”, cu sprijinul “Comitetului de iniţiativă al vânătorilor de munte”, cu sediul în Bucureşti, în fruntea căruia a fost generalul Virgil Bădulescu, maior la acea vreme. Acesta a fost cel care a instruit şi pregătit, la Târgu Neamţ, primul batalion de vânători de munte, cu ajutorul a 28 ofiţeri din cadrul corpului de armată al vânătorilor de munte. Vânătorii de munte instruiţi la Târgu Neamţ au înfruntat vitejeste inamicul, obţinând numeroase victorii în luptă. Batalionul de aici a fost decorat cu distincţia “Crucea Mihai Viteazul”. Anual , in data de 3 noiembrie este sarbatorita ,,Ziua vanatorilor de munte ” , unde se face pomenirea eroilor cazuti pe campurile de lupta , eroi din ,,Batalionul vanatorilor de munte” Tirgu-Neamt. O pomenire a lor se mai face de ,,Inaltarea Domnului ” ,cand sunt pomeniti toti eroi neamului romanesc .
Vânători de munte, prin istoria lor, doresc să amintească posterității că integritatea teritorială a țării noastre nu poate constitui subiect de negociere și că apărarea ei este datoria sfântă a fiecărei generații, datorie care nu încetează decât odată cu viața.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Recomand cu prietenie vizitarea Monumetului vanatorilor de munte din Tirgu-Neamt .Situat la 100 de metri fata de Tirgu-Neamt face accesul la el foarte usor .Este unul din putinele monumente din zona in care accesul se poate face la orice ora si este gratuit ,singur lucru este sa ajungem in Tirgu-Neamt si sa ne sacrificam 10 minute din viata noastra ca sa ajungem la el ,apoi restul timpului nici nu il vom simti cum zbora in admirarea monumetului .
Este monument, deoarece reprezintă o operă arhitecturală şi de artă de mari proporţii, destinată să comemoreze jertfele de glorie şi de eroism ale neamului, din Primul Razboi Mondial. Este şi mausoleu, deoarece este un monument funerar mare, ridicat în memoria eroilor vânători de munte căzuţi pe frontul de luptă în Razboiul de Reîntregire a Neamului şi înhumaţi în cripta de la baza monumentului. Lucrarea are un soclu cu înălţimea de 16 metri, care sugerează prin forma sa un foişor de observator. Pe laturi sunt trei plăci de marmură: una aminteşte data de 27 iulie 1917, când vânătorii de munte au plecat pe linia frontului; o placă mare cuprinde numele celor 172 “vânători de munte căzuţi pe câmpul de onoare”, şi a treia cuprinde textul dedicat dezvelirii monumentului. Pe soclu mai sunt două basoreliefuri, realizate în bronz tot de către Theodor Burca. Unul prezintă o femeie înaripată, care simbolizeaza România. Este îmbrăcată în haine de roman, cu o spadă la şold şi face un salt de pe un vârf de munte. În mâna stângă ţine stema României sprijinită pe umăr, iar în mâna dreaptă întinsă are o cunună de lauri. Al doilea basorelief prezintă militari români avântându-se în luptă. Pe o treaptă superioară a soclului se află un vultur ce-şi ia zborul către vest, direcţia ostaşilor primului batalion de vânători de munte porniţi spre frontul de luptă. În partea de nord, apare la suprafaţă cripta mausoleului, sub forma unui mormânt, cu o cruce albă pe lespedea neagră.
Despre accesul spre el pot spune ca de pe platoul Monumentului, se deschide o panoramă mai frumoasă ca cea de la Cetate, în plus un drum de pămînt accesibil auto vă poate scoate după aproximativ 1-1,5 km direct în oraș. Pentru cel spre Cetate, de la bifurcație se merge în mare parte aproximativ pe curba de nivel. Ca punct de reper, traseul ajunge la bariera aflată în apropierea casei de bilete. De acolo se poate coborî spre casa Arcașului pe poteca asfaltată care duce din oraș la Cetate.
Vizitarea unui astfel de monument este necesara pentru orice roman patriot , dar si pentru strainii care vor sa ne cunoasca istoria . Acest monument nu ne lasa sa ne dezradacinam de Romania mama si ne ajuta sa ne uitam in trecut si sa tinem capul sus pentru un viitor mai bun al tarii noastre .
Recomand acest monument cu dragoste frateasca pentru oricine viziteaza zona sau pentru cei care vor sa cunoasca cu adevarat istoria zonei orasului Tirgu-Neamt in timpul Primului Razboi Mondial si pentru unicitatea lui din zona . Spatiul din jurul monumentului este foarte mare fapt care permita ca sa fie vizitat de un numar destul de mare de persoane ,mai ales in data de 3 noiembrie cand se face amintirea vanatorilor de munte cazuti pe campurile de lupta pentru unitatii tarii.Accesul spre monumentul-mausoleu se poate face prim mai multe parti .Acestea sunt foarte bine alese deoarece aceste zone sunt mai putin circulate si timpul efectiv de a ajunge la monument este mai scurt .
Asezarea lui intr-o zona impadurita face peisajul in care este amplasat monumentul sa fie desprinsa parca din basme .Venind la monument vom avea un sentiment deosebit ,care starneste in sufletelor noastre sentimentul de patriotism, dar si de respect fata de batalionul vanatorilor de munte din Tirgu-Neamt ,care a aparat cu vitejie Romania.Cu toate acestea va recomand sa vizitati daca aveti ocazia monumentul-mausoleu in data de 3 noiembrie .Va marturisesc caci prima data cand am avut ocazia sa il vizitez in data respectiva am fost foarte nerabdator sa ajung mai repede pentru a venea de la inceput manifestarile si persoane importante din tara noastra care au venit sa isi onoreze inaintasii care au aparat cu dragoste de patrie tara noastra.Manifestarile ce se desfasoara in acea zi ne duc cu gandul cu adevarat la vremurile respective.Nici nu simti cand trece timpul ,esti cu totul coplesit de tot ce se intampla si ai dori sa vii cat mai des pentru ca in memoria noastra acestia sunt vii .Cu toate ca nu ii simtim trupeste acestia sunt cu adevarat vii in inimile noastre si vor ramane mereu .
Zona de amplasare a monumentului-mausoleu este deosebita si prin faptul ca fiind amplasata cu aproximativ 100 de metri fata de altitudinea orasului face ca sa putem admira intreg orasul Tirgu-Neamt ,dar si satele si alte atractii turistice din zona .
Culorile monumetului au o semnificatie si ele si nu au fost alese aleatoriu .Deasupra monumentului-mausoleu putem observa culoarea alb care reprezinta biruinta de care au avut parte vanatorii de munte din Tirgu-Neamt.Pietrele din care este alcatuit monumentul sunt din granit ,o roca dura de culoare maro care reprezinta taria pe care au avut-o vanatorii de munte in lupta.Cele 3 placi de marmura pe care sunt inscriptionate data cand ei au plecat la lupta (27 iulie 1917) , a doua numele celor 172 de eroi cazuti cu demnitate pe campul de batalie ,iar a treia cuvantul de la inaugurarea din 29 iunie 1938.Aceste placi reprezinta pe de o parte dificultatea luptei prin culoarea pe care o au ,iar prin valoarea pe care o are marmura ,fiind foarte scumpa se scoate in evidenta si valoarea ostasilor si respectul pe care li se cuvine sa il aratam.Iar cele doua bazoreliefuri reprezinta tara noastra Romania ,iar cel de al doilea ostasii.Crucea ,arma nebiruita niciodata , este nelipsita de pe acest monument si arata ca Dumnezeu a randuit ca acesti ostasi curajosi sa biruiasca.
Pentru cei ce vor sa viziteze monumentrul si imprejurimile ,un avantaj ar fi preturile hoteliere foarte scazute fata de alte zone din tara la fel de populate sau poate chiar mai populate.Traficul din oras este foarte bine dirijat si face sa nu ne pierdem timpul degeaba .Zona de acces spre monumentul-mausoleu este foarte bine amenajata si este reparata la orice problema care apare.Zona fiind umbrita de multi arbori face accesul usor si in zilele caniculare de vara si bucurarea de un aer curat .
Va recomand ,cu dragostea vizitarea ,,Monumentului Vanatorilor de Munte” situat in orasul Tirgu-Neamt .Dat fiind detaliile si argumentele pe care vi le-am adus va astept sa vizitati acest monument-mausoleu cu prima ocazii pe care o veti avea.Va asigur ca nu veti regreta nici o secunda clipele pe care le veti trai aici .Sentimentele pe care le veti avea vor si unice si va vor face sa vreti sa reveniti cat de curand veti putea pentru a revizita aceste locuri desprinse parca din basmele copilariei noastre.


         01-01-1970       Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” Mănăstirea Neamț       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro