Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Mănăstirea Războieni se află în județul Neamț , lângă pârâul Valea Albă , la 26 de km de orașul Piatra-Neamț .

An/secol:

Mănăstirea a fost construită la 26 iulie în anul 1496.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Construită de Voievodul Ștefan cel Mare în urma bătăliei de la Războieni .Biserica fiind construită in anul 1496 cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil .

Scurt istoric:

Mănăstirea Războieni e situată în județul Neamț , în stânga pârâului Valea Albă , într-o regiune pitorească binecuvântată de Dumnezeu.
În istoria Mănăstirii se regăsește "Bătălia de la Războieni "care a avut loc pe 26 iulie 1476. Prima ciocnire în această cumplită confruntare a avut loc dupa unii istorici la 25 iulie , când avangarda otomană a fost puternic lovită și pusă pe fugă de români ,atacatorii suferind grele pierderi , cuprinși de panică .Cu greu a putut Solimam pașa , învinsul de la Vaslui să restabilească ordinea și să refacă rândurile pentru atacul general care s-a declanșat vineri , 26 iulie 1476.
S-a declanșat atunci în luptă cam 150.000 de oșteni ai lui Alah mânați din spate de gloria unui imperiu ce-și tot largea hotarele si cei 15.000 de luptători întru Hristos ,curteni și slujitori ai marelui Stefan ce-și apărau credința în care se născuse poporul lor .Se pare ca Voievodul a pierdut 200 de ostași uciși în luptă și 800 de prizonieri ,probabil căzuți și ei pradă furiei sultanului. În schimb sursele informative ale vremii consemnează aproximativ 30.000 de turci scoși din luptă , subliniind tot odată calitățile si vitejia românilor.
Bătălia de la Războieni -Valea Albă , a rămas pomenită în istorie ca fiind una din cele mai înverșunate lupte ale moldovenilor cu turcii . Această bătălie simbolizând , nu pomenirea unei înfrângeri , ci preamărirea curajului , a dăruirii totale pentru apărarea credinței ,a neamului și a țării ,a pământului primit în dar de la Dumnezeu.
În amintirea acestui fapt eroic Stefan cel Mare a zidit biserica ce se află in prezent în incinta Mănăstirii Războieni cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

În județul Neamț , în acest ținut binecuvântat de Dumnezeu ,unde istoria se împletește cu veșnicia , pământul cu cerul coborât in inimile sfinților și ale celor cu evlavie se roagă în sfintele lăcașuri de închinare , întâlnim cele mai vechi și mărețe Mănăstiri din Moldova . Printre acestea stă zidită Manastirea Războieni ,care este situată în stânga pârâului Valea Albă , într-o regiune de un pitoresc deosebit .
Pot să spun despre Mănăstirea Războieni ca se află într-un cadru natural ,variat și atrăgător ,cu certe valențe turistice ,dar mai puțin generos economic vorbind, deoarece nu asigură condiții optime pentru realizarea unor culturi agricole de mare productivitate .
Este una dintre cele mai vechi mănăstiri din județ ,datând din anul 1496 . Când intri în incinta acestui loc binecuvântat și observi construcția veche iți închipui cum , acum multi ani în urmă veneau credincioși din toate părțile lumii pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
Biserica aparține stilului gotic, îmbinat cu elementele moldovenești , fără turle și fără abside laterale , urmând un plan dreptunghiular , boltit cu o serie de cupole dispuse in filă si prinde sub un singur acoperiș asemănătoare cu alte ctitorii ștefaniene . În interior se respectă împărțirea tradițională : pronaos , naos si altar .
În prezent mănăstirea are o obște de 30 de monahii și surori . Din anul 2.000 obștea are ca duhovnic pe Ieromonahul Daniel Macovei. Maicile se îndeletnicesc in principal cu slujbele bisericești , restul timpului disponibil fiind destinat în special agriculturii și îngrijirii animalelor . În mănăstire funcționează ateliere de croitorie, sculptură, litografierea icoanelor, covoare si tâmplărie .
Manastirea Războieni este prin urmare un loc de desăvârșire și relaționare a omului cu Dumnezeu, un loc de oază și pătrundere sufletească, de îmbinare și centrare a omului şi a valorilor acestuia. În cadrul acestui locaș omul îl poate cunoaște pe Dumnezeu , gasindu-și astfel propria-și mântuire, prin cunoștiința absolutului, care face legătura mănăstirii: om – Biserică- Dumnezeu.


                                    01-01-1970       Liceul Teologic Ortodox "Cuvioasa Parascheva" , Comuna Agapia       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro