Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Sat Coşula, 20Km sud-est de judeţul Botoşani

An/secol:

1535

Detalii principale / personalități / evenimente:

Mănăstirea cu hramul ”Sfântul Nicolae” a fost zidită în stilul caracteristic moldovenesc înconjurată de ziduri de apărare, biserică şi acareturi din piatră brută şi cărămidă, în anul 1535 pe dealurile domoale ale localităţii botoşănene Coşula.
Ctitorul ei, a fost vistiernicul Mateiaş, fiul pârcălabului Grumaz care se afla în slujba voievodului Petru Rareş şi a vrut să primească iertarea păcatelor ridicând un lăcaş de cult şi oferindu-i danie toată feuda Coşulei. În pisania dăltuită la intrarea în vechea biserică din centrul complexului monahal stă scris: ”Cu voia Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh a binevoit Mateiaş, marele vistiernic de a zidit hramul Sfântul Nicolaie”

Actualul stareţ al mănăstirii este părintele Calinic Chirvase. După ample lucrări de restaurare realizate cu sprijinul Consiliului Județean Botoșani și cu finanțare din partea Uniunii Europene prin Programul Operațional Regional 2007-2013, întregul ansamblu mănăstiresc reprezintă un loc de liniște și de reculegere. Programul slujbelor religioase este următorul: zilnic 5.30 – 8.00, iar slujba vecerniei la orele 18.00, duminica și sărbătorile religioase: 8.00-12.00. Mănăstirea poate fi vizitată şi în afara programului liturgic.

Scurt istoric:

După ridicarea sa în 1535, mănăstirea cunoscut o perioadă de avânt adunând un număr mare de călugări din ţară dar şi de peste hotare. Se scriau cărţi multe aici reprezentând un mare centru de cultură medievală atât ecleziastică cât şi laică. La Coşula, călugării greci şi români au tradus pentru prima dată în româneşte o parte a ”Istoriilor” lui Herodot. Textul a fost depus mai târziu de Nicolae Iorga la Academia Română. În secolul al XIX lea mănăstirea de la Coşula îşi pierde domeniile prin secularizarea lui Alexandru Ioan Cuza.
În perioada următoare mănăstirea a trecut printr-o perioadă de decădere, călugării străini au plecat iar o parte a complexului monahal a fost transformat în spital (în anul 1908). În perioada comunistă lăcaşul de cult a fost parţial dărâmat, iar o parte transformat în depozit pentru cereale şi cartofi.
Călugării au fost împrăştiaţi sau arestaţi. După 1990 aflându-se în stare avansată de degradare mănăstirea Coşula a fost redeschisă monahilor de către mitropolitul Daniel Ciubotea. Aproape 14 ani le-a luat autorităţilor din România democratică să clasifice ca monument istoric, vechea mănăstire care se încăpăţâna să supravieţuiască deşi avea nevoie urgentă de restaurare. Salvarea a venit în anul 2007 când cu ajutorul Consiliului Judeţean Botoşani şi al Uniunii Europene au început lucrările de restaurare care s-au încheiat în 2013.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Fiecare dintre noi simte uneori nevoia de a evada din lumea zgomotoasă, aglomerată şi poluată într-un colţ de rai. Unde poţi găsi o oază de linişte, verdeaţă, flori multicolore, fluturaşi zglobii care să te îndemne la meditare şi să te ajute să-ţi încarci bateriile epuizate de griji şi examene? Negreşit Mănăstirea Coşula poate fi un astfel de loc. Îmbrăcată în haină nouă, având parcă frumusețea de odinioară, Mănăstirea Coșula își așteaptă închinătorii și pelerinii dornici de viața duhovnicească și pe iubitorii de istorie, tradiție şi frumos. De fiecare dată când ajung într-un lăcaş de cult îmi vin în minte o sută de întrebări. Cred că toţi adolescenţii ne întrebăm care este rolul religiei în viaţa noastră, de fapt există un astfel de rol. Trăind într-o societate care încă ține cont suficient de des de normele creștine (fie că vorbim de mulțimea de oameni care inundă străzile de Paște sau de diversele pelerinaje, fie că vorbim de simplul “Doamne ajută!” spus într-o situație mai dificilă). De multe ori am căutat să aflam un răspuns la marea întrebare a omului, la orice vârstă s-ar afla el - “Ce și cine sunt eu?”.Rolul religiei în adolescență şi nu doar în această perioadă se manifestă așadar și direct și indirect, indiferent de voința noastră. Religia vine ca o variantă la înțelegerea originii noastre și a rostului nostru. Cele mai frumoase calități umane își au seva în ideile religioase: bunătatea, grija pentru ceilalți, sinceritatea, respectul, înțelepciunea. Părintele stareţ de aici ne învaţă să ne iubim aproapele ca pe noi înşine. Această conduită exclude din start lucrurile care te-ar putea aduce în mijlocul conflictelor: invidia, bârfa, minciuna, răutatea, răzbunarea. Dacă te porți cu cei de lângă tine așa cum ți-ar plăcea să se poarte și ei cu tine, sunt mai mari șansele de a te bucura de relații minunate şi de durată. Predicile părintelui abundă în poveţe pe care eu însetată le sorb şi de la care prind putere şi înţelepciune calităţi atât de necesare într-o lume tot mai confuză.
În perioade de răscruce în viaţă când o perioadă se încheie şi alta ni se deschide în cale, suntem asaltaţi de întrebări: “Și ce vrei să faci, te-ai hotărât? Ce facultate?”. Ei şi în această nouă ipostază poţi găsi un sprijin in religie. Ea ne oferă prin intermediul duhovnicului îndrumare și în acest sens, fiind esențial ca fiecare să-și îndeplinească menirea cât mai bine și până la capăt.
Pentru mine regăsirea pe care mi-o oferă Mănăstirea Coşula reprezintă în mod cert una din căile de cunoaștere, una din cheile care mă pot ajuta, să deschid ușile care îmi tot apar pe drumul sinuos al adolescenței. La mănăstirea Coşula mai mult poate decât în oricare alt loc toate gândurile mi se limpezesc şi găsesc răspunsuri la toate întrebările şi frământările interioare.


                  01-01-1970       Liceul Teoretic Grigore Antipa Botoşani       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro