Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Localitatea Plătărești


MĂNĂSTIREA SF. MERCURIE DIN PLĂTĂREȘTI


Colectivul elevilor din clasa a VIII-a, alături de d-ul profesor de religie, am pornit într-o dimineață de primăvară ceva mai la vale de Cernica, la Plătărești, pentru a vedea unul dintre altarele în fața căruia cădeau în rugăciune, la vreme de mari încercări, domnii Valahiei.
Ascunsă sub schele de lemn, stă bătrână și tăcută, una dintre cele mai vechi biserici ale patrimoniului nostru cultural, declarată monument istoric, mănăstirea cu hramul Sf. Mercurie din Plătărești.
Niciun alt așezământ monahal din sudul Bucureștiului nu a argonisit de-a lungul veacurilor atât suspin precum mănăstirea Plătărești. Această ctitorie a luminatului domn Matei Basarab a fost mai întâi altar creștin apoi închisoare pentru femei, depozit de alimente, spital pentru alienați mintal, loc sfânt trecut prin foc și sabie de păgâni, pângărit de comuniști, părăginit, dărâmat, refăcut, uitat, pentru că în 2000 să redevină mănăstire sub sabia ocrotitoare a Sf. Mercurie întruchipând dramatic soarta neamului valah și a bisericii lui în istorie.
Cu fiecare pas pe care îl făceam, rememoram calvarul istoric al drumului umilinței, pe care porneau voievozii maziliți către zidul suspinelor din Stambul. Și, tot pe această cale a calvarului, alergau spre tronul țării, în calești prăfuite, noii voievizi cu speranțele lor și nu puteau trece mai departe fără a se închina la Plătarești, acest prag al smereniei. Căci și cei ce plecau spre Înalta Poartă și cei ce veneau cu firman de acolo, plecau aici genuchii în acatist de iertare sau rugăciune de izbândă în fața Mântuitorului și a mijlocitorului Marele Mucenic Mercurie, ocrotitorul sfântului așezământ.
Ajunși în zonă, simți o energie puternică ce se revarsă de la acest triunghi monaha, mănăstirile Cernica, Fundeni și Plătărești. Pătrundem împreună cu maica stareță Varvara, ajunsă aici în 2000 cu ascultare, în mijlocul bisericii, unde, dinspre catapeteasmă ne privesc chipurile Mântuitorului Pantocrator, a Sfințiilor Dimitrie și Mercurie și tot atâtea icoane daruite de luminatul domn. În pronaos se mai păstrează și astazi din pictura original, pictură ce a fost realizata, după spusele maicii starețe, de ,,... pictori ruși care au îndeplinit ,,sfânta arta a zugravelii de icoane....’.
Lăcașul sfânt a fost ridicat spre pomenirea celor căzuți în lupta cu tătarii sau a celor căzuți la Nenișor împotriva lui Vasile Lupu. Lacul Pitarului din apropiere și stejarul lângă care s-ar fi odihnit domnul, sunt pomeniți în tradiția populară.
Bătut de ger și arșița dogoritoare a Bărăganului, zidul de piatră, vechi de sute de ani, ascunde duhul unor vremuri apuse și păstreaza în el credința unui domnitor îndurător și milostiv, niciodată biruit, învingător și preaslăvit. Părăsim, cu gândul de a vă invita să poposiți pe aceste locuri încarcate de istorie și suspin, după o lungă tăcere, mănăstirea martirică meditând la sângele curs din trupul marelui mucenic scit Mercurie.

MATEI IONELA-clasa a VIII-a
DRUMCEA DIANA-clasa a VIII-a
ȘCOALA GIMNAZIALĂ ,,GRIGORE MOISIL’’ ULMENI-CĂLĂRAȘI            01-01-1970       Școala Gimnazială ”Grigore Moisil”, Călărași       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro