Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
localitatea Gura Motrului. În imediata apropiere a podului peste Jiu, de lângă oraşului Filiaşi, la limita judeţului Mehedinţi, din drumul european ce leagă Craiova de Drobeta Turnu Severin, există un drum de acces spre sfântul lacaş.

An/secol:

1515

Detalii principale / personalități / evenimente:

Personalităţi: Sfântul Nicodim,Tudor Vladimiresc, Eufrosin Poteca.

Scurt istoric:

    Tradiţia istorică aşează întemeierea mănăstirii în sec XIV când călugărul Nicodim( devenit Sfântul Nicodim) a construit o biserică din lemn înconjurată de chilii.
    Primul ctitor oficial a fost Harvat, mare logofat al lui Neagoe Basarab. Anul zidirii fiind 1515.
    Cetatea mănăstireasca a fost refăcută din temelii în anii 1642-43 de către domnitorul ţării Matei Basarab.
    Actuala mănăstire a fost ctitorită în 1653 de Preda Brâncoveanu și pictată prin dania lui Constantin Brâncoveanu.
    Mânăstirea este înconjurată de un zid cu porți ferecate, elemente de fortificație adăugând și Tudor Vladimirescu în anul 1821.
    Alte refaceri au fost întreprinse în anii 1841-1853, grație lui Eufrosin Poteca, filosof illuminist.
    Se păstrează aici o colecție de icoane pe lemn, cărți vechi și obiecte de cult, multe provenind din donații ale domnitorilor.
    Mănăstirea Gura Motrului este un loc deosebit de frumos .Valoarea ei este dată de împletirea religiei cu istoria.Este minunat să poţi vizita un loc din care să pleci în acelaşi timp liniştit sufleteşte şi cu mai multe cunoştine despre trecut.Este puţin ciudat cum gândul plin de credinţă ţi se îndreaptă spre Dumnezeu iar recunoştinţa către personaliţăţile istorice care au scris trecutul cu faptele lor.Şi totuşi, ce poate fi mai frumos decât să fim mândrii că moştenim asemenea comori!

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

    Mănăstirea Gura Motrului este unul dintre cele mai frumoase monumente din judeţul Mehedinţi.Am descoperit acest lucru în urma unei vizite făcute aici cu doamna profesoară de istorie .Toată clasa a rămas impresionată însă eu doresc să împărtăşesc altor colegi din ţară frumuseţea mănăstirii de pe malul Jiului.Am ajuns acolo după ora 16 .Am zărit mai întâi nişte ziduri groase nemaiîntâlnite.Am intrat pe o poartă şi am ajuns sub o arcadă mare,ca o gură de tunel şi de acolo în faţa noastră s-a arătat parcă o altă lume.O biserică înconjurată de chilii, multe flori ,verdeaţă şi multă linişte.
    În acest decor a început totul.Am aflat că mănăstirea a fost ctitorită în secolul XVII ,deşi tradiţia vorbeşte despre o construcţie din lemn din secolul XIV facută de călugărul Nicodim,care însă nu a fost trecută în actele vremii.Tot în legătură cu Sfântul Nicodim localnicii vorbesc despre viţa de vie plantată de acesta şi de o fântână ,la doi kilometrii depărtare, a carei apă poate vindeca.Am aflat că pe aici a trecut Tudor Vladimirescu cu oastea sa de panduri ,că a fortificat mănăstirea şi că porţile de lemn îmbrăcate în fier poartă urmele gloanţelor revoluţiei de la 1821. Tot aici ,la Mănăstirea Gura Motrului, a fost stareţ Eufrosin Poteca, om de cultură care se pare că ar fi înfiinţat aici una dintre cele mai vechi şcoli din zonă .Mormântul lui se află interiorul mănăstirii.
    Mănăstirea Gura Motrului are o valoare deosebită.Este un loc unde istoria se împleteşte cu religia, în care trecutul şi viitorul stau faţă în faţă .Nu pot exprima în cuvinte cât de mândră m-am simţit şi cât de emoţionant a fost să vad atât de multe lucruri de valoare ,care aparţin trecutului nostru.Spun asta fiindcă în interiorul mănăstirii se găseşte şi un muzeu cu obiecte religioase: colectii de icoane pe lemn, carte veche şi obiecte de cult cu valoare istorica, multe dintre ele fiind donate de domnitorul Constantin Brâncoveanu.
    Datorită trecutului şi personalităţilor care au trecut pe aici ,pe bună dreptate ,mănăstirea a fos recunoscută monument istoric.

(Alexandra I. şi Andreea S. - clasa a VIII-a)


            01-01-1970       Şcoala Gimnazială Filiaşi       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro