Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Sud-estul României,pe malul drept al lacului Mostiştea,foarte aproape de granița cu Bulgaria și fluviul Dunărea


Radiografia unei lumi dispărute
Sultana-Malu Roșu - o așezare preistorică de acum 6000 de ani în judeţul Călăraşi


Așezarea de tip tell de la Sultana-Malul Roșu reprezintă unul dintre cele mai cunoscute situri ale culturii Gumelnița ,atât prin prisma faptului că a fost prima stațiune gumelnițeană unde s-a desfășurat o săpătură arheologică științifică,dar și datorită numeroaselor artefacte spectaculoase descoperite aici de-a lungul timpului ,multe dintre ele unice pentru perioada eneolitică europeană
Începând cu anul 1974 au fost efectuate cercetări de salvare care au acoperit o mare suprafață a sitului.Rezultatele acestor cercetări au fost,din păcate,cu mici excepții,nepublicate până în anul 1983.
Au fost descoperite o serie de artefacte printre care un mic tezaur de obiecte din aur,vase antropomorfe și zoomorfe,un model miniatural de locuință sau Vasul cu Îndrăgostiți Situl de la Sultana este amplasat în sud-estul României,pe malul drept al lacului Mostiştea,foarte aproape de granița cu Bulgaria și fluviul Dunărea.

Unde se aflau ei?

Din punct de vedere geomorfologic, acest sit se află în bazinul fostului râu Mostiştea, în estul Câmpei Române. Situl de la Sultana este amplasat în sud-estul României, pe malul drept al lacului Mostiștea,foarte aproape de granița cu Bulgaria și fluviul Dunărea ,într-o zonă cu o pânză freatică abundentă și depozite de loess,ce depășesc 20m grosime.

Ce metode de orientare foloseau?

Locuitorii preistorici nu aveau cum să cunoască datele oferite de metodele moderne de poziționare. Fără îndoială, localizarea, ca și în prezent, era esențială în trecut. În mod cert, populațiile de acum 6000 de ani nu percepeau timpul în maniera cuantificată și descrisă de cercetările contemporane .Oamenii erau conștienți de existența acestuia și, probabil, își dezvoltaseră un sistem propriu de măsurare a acestuia, atestat, indirect,de activitățile practicate, unele dintre ele fundamentale perceperii timpului .

Cine au fost ei?

Acum mai bine de 6000 de ani, în Valea Dunării înflorea o civilizație ale cărei vestigii nu încetează să ne uimească și în prezent.
Denumită la nord de Dunăre Gumelnița, iar la sud de fluviu, în Bulgaria, Kodjadermen-Karanovo VI, această civilizație, alături de binecunoscuta cultură Cucuteni-Tripolie,reprezintă apogeul dezvoltării societății umane din Europa în a doua jumătate a mileniului al IV-lea î.Chr. Locuințele erau construite din lemn, unele de dimensiuni mari, și aveau una, două sau mai multe camere. Aveau lavițe, banchete, vetre și chiar cuptoare.Periodic, pereții erau refăcuți, uneori erau pictați cu motive geometrice, iar pe podea sau pe lavițe au fost descoperite urme ale unor împletituri vegetale, un fel de rogojini.
Ocupațiile comunităților gumelnițene erau în principal agricultura și creșterea animalelor, fiind documentate de asemenea și vânătoarea și pescuitul. Hrana era variată, în așezări au fost descoperite semințe de cereale , secară, leguminoase, dar și de fructe precum prunele, porumbarul și chiar strugurii. Animalele domestice crescute în epocă sunt bovinele, porcii, oile, caprele și câinii.

Cum se înmormântau ei?

Moartea presupune un set de ritualuri care sunt astăzi percepute nu numai prin prismă biologică , ci și prin cea a normelor de comportament social și religios.În cazul comunităților Gumelnița, celor decedați le erau rezervate locuri special amenajate pentru înmormântarea lor, în afara așezărilor, denumite necropole .La Sultana acestea erau așezate la 150m spre vest față de așezarea de tip tell. O practică funerară deosebită este extragerea craniilor sau a altor părți ale scheletului, copul acestor acțiuni nu a fost încă determinat, însă poate fi legat de un anumit cult al strămoșilor. Exceptând mormintele ,în interiorul necropolei au fost descoperite mai multe gropi de formă circulară, de dimensiuni variate, care conțin fragmente ceramice, cărbune, fragmente de lut ars, piatră, oase animale și scoici. Prezența acestor complexe arheologice în zona funerară poate fi pusă în legătură cuanumite etape ale ritualurilor funerare sau poate indica practicarea unor ritualuri de comemorare a celor decedați.

“Povestea așezării de la Sultana și acelor care au locuit aici acum 6000 de ani,dar și a noastră, a celor ce îi cercetăm să le înțelegem trecutul,continuă și probabil va continua și în următoarele decenii…”

01-01-1970       PALATUL COPIILOR NR. 1 CĂLĂRAŞI       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro