Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Cetatea Finiș este situată la hotarul satului Finiş (lângă orașul Beiuș, jud. Bihor), pe vârful unui pisc de deal, azi împădurit, remarcându-se prin poziția strategică deosebit de avantajoasă, prin înălțimea sa de 459 m. Din punct de vedere geografic este poziționată în Munții Codru-Moma, care mărginesc Depresiunea Beiușului. Accesul la această cetate se face prin drumul european E79 (leagă Oradea de Deva), după care, din orașul Beiuș se intră pe drumul comunal care duce în localitatea Finiș, trebuind parcurși 6 Km.

An/secol:

Cetatea de la Fini? a fost construit? în a doua jum?tate a secolului al XIII-lea, fiind atestat? documentar din 1291.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Pesonalităţi: Roland Borșa, Francisc Rakoczy al II-lea.

Scurt istoric:

    Cetatea este amintită sub această denumire în toate documentele medievale. Adevărat castel feudal, cetatea este o fortificaţie medievală de refugiu şi apărare. Întruneşte toate calităţile de defensivă: vedere, obstacol şi adăpost, fiind accesibilă numai dintr-o parte.
    A fost construită după invazia mongolilor (1241), după cum menționează notarul regelui Bela al IV-lea, în cronica Gesta Hungarorum. În această lucrare se spune că cetatea a fost construită de Menumorut din lemn, şi reconstruită din piatră în timpul regelui Bela al IV-lea, în legătură cu măsurile defensive generaleluate după invazia tătară.Cetatea a avut, pentru stăpânul feudal al locului- Episcopia Romano-Catolică-, mai multe roluri: de refugiu, de supraveghere a supușilor români din zonă, de pază a drumului spre Oradea, de control asupra extracțiilor miniere de argint și de fier de la Băița și Pietroasa și a fost centru al episcopiei.Cetatea a fost asediată în 1294 de voievodul transilvănean Roland Borșa, îm contextul conflictului dintre regalitate și o parte a nobilimii locale. O altă mențiune a cetății se face în 1345, când este amintit un castelan al episcopului catolic orădean, Andrei Bathory, pe nume Mathia.Este de remarcatfaptulcăMihaiViteazulîndrumulsăuspreViena a popositîncetateaFinişuluitimp de douăzile.
    Cetatea Finiș a fostfolosită de răsculații lui Francisc Rakoczy al II-lea (1703-1711) înciocnirilelorcuoștileimperialeaustriece, care au ocupatregiuneaîncepândcuanul 1692.
    Cetatea are un plan neregulatși estealcătuitădintr-un complex de treiturnuri, unulfiind mai înalt, acesta este vizibildinlocalitateaFiniș. Zidurilesunt construite dinbolovanicolţuroşişimasivişisuntînconjurate de şanţuride apărare.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

    Cetatea medievală de la Finiș este cea mai veche construcție cu rol de apărare din Țara Beiușului. Din păcate, a mai rămas din cetate doar o parte a zidurilor. Dar, ne putem da seama de ce a însemnat cetatea dacă analizăm grosimea zidurilor, înălțimea donjonului (10 m) și șanțul de apărare (15 m lățime și 8 m adâncime). Ne-au impresionat aceste cifre, mai ales când am aflat că această cetate a fost construită în secolul al XIII-lea, atunci când tătarii au atacat teritoriile locuite de români.
    Cetatea de la Finiș are o importanță deosebită pentru istoria românilor și a maghiarilor din aceste locuri. A fost construită din inițiativa episcopilor catolici maghiari din Oradea, dar prin efortul țăranilor români, care erau iobagi ai Episcopiei Romano-Catolice. Din această cetate erau supravegheați supușii români ca nu cumva să se răscoale împotriva stăpânilor lor.
    Apreciem rolul pe care l-a avut cetatea de la Finiș pentru meleagurile noastre pentru că de numele ei sunt legate personalități ca voievodul Roland Borșa și domnitorul Mihai Viteazul. Acesta din urmă a poposit timp de două zile în această cetate în anul 1600, când a călătorit spre Viena. Ne mândrim cu faptul că cel care a unit cele trei țări românești pentru prima dată în istoria lor a trecut prin Țara Beiușului și pe la cetatea Finiș.
    Valoarea acestei cetăți este mare tocmai pentru că a avut un rol atât de important pentru istoria locală, iar noi trebuie să cunoaștem istoria strămoșilor noștri.

(Daniel M. şi Teofil J. - clasa a VI-a C)


               01-01-1970       Liceul Vocațional Pedagogic ”Nicolae Bolcaș” Beiuș       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro