Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Câmpul libertății, Alba


ANSAMBLUL MONUMENTAL GLORIA DOMINĂ " CȂMPIA LIBERTĂŢII" DE LA BLAJ


Cȃmpia Libertăţii este locul în care, în mai 1848, s-au adunat zeci de mii de români transilvăneni - ţărani, clerici, intelectuali. Datorită numărului mare de participanţi, adunarea populară nu s-a putut ţine în oraş, ci s-a desfăşurat pe câmpia largă din răsăritul oraşului, de lângă Târnava Mare, căreia de atunci i se spune Câmpia Libertăţii.
Adunarea a avut loc în contextul tensionării situaţiei din Transilvania, în primăvara anului 1848, după ce revoluţionarii maghiari şi-au exprimat dorinţa ca Principatul să fie anexat la Ungaria.
În ajunul Marii Adunări de la Blaj, conducătorii românilor din Transilvania au ţinut o consfătuire pentru a stabili programul de desfăşurare a acesteia. Punctul central al consfătuirii a fost discursul lui Simion Bărnuţiu, care, respingând planul de uniune a Transilvaniei la Ungaria, s-a pronunţat pentru autonomie.
Avram Iancu se adresa participanţilor spunând: „Uitaţi-vă pe câmp, românilor! Suntem mulţi ca cucuruzul brazilor, suntem mulţi şi tari”. Dând curs simţămintelor naţionale, participanţii au cerut unirea cu Principatele Române: „Noi vrem să ne unim cu Ţara!”
Martorii străini au rămas adânc impresionaţi de aspectul adunării. „Măreţ era spectacolul ce se desfăşura în faţa noastră”, scria istoricul maghiar Jakab Elek, după cum consemnează volumul „Revoluţia română din 1848” (Editura Politică, 1974).
Marea Adunare Naţională de la Blaj fixează programul social-politic al revoluţiei din Transilvania. Programul revendică şi următoarele: dreptul românilor de a fi reprezentaţi în dietă; dreptul de a folosi limba română în legislaţie şi administraţie; libertatea cuvântului şi a tiparului; asigurarea libertăţii personale şi a întrunirilor; înarmarea poporului şi înfiinţarea gărzii naţionale; învăţământ de toate gradele în limba română.

Localizare ̸Descriere
Câmpia Libertății de la Blaj se află în lunca Târnavei Mari, situată în spatele Catedralei Sfânta Treime, a Liceului "Ștefan Manciulea" cu cea mai veche grădină botanică din lume și de Colegiul Național I.I.Micu Clain.
În anul 1911, s-au ținut serbările semicentenarului ASTREI, la care au luat parte numeroși literați,oameni de știință și cultură din toate provinciile românești, timp în care Aurel Vlaicu zbura cu propiul avion deasupra mulțimii.
La 28 noiembrie 1918, aici a aterizat avionul care aducea vestea cea mare a reintrării României în război pentru eliberarea Transilvaniei.
Ansamblul monumental "Gloria", care domină Câmpia Libertății, a fost inaugurat în anul 1977. La baza monumentului propriu-zis, (dăltuit în piatră, înalt de circa 18 m, reprezentând o poartă a istoriei), sunt încrustate istoricele cuvinte: "Vrem să ne unim cu țara !".Cel de-al doilea element al ansamblului este constituit din 3 statui din bronz, întruchipând trei fete care țin deasupra capului cununi de laur, ce simbolizează cele trei țări românești: Țara Românească, Moldova și Transilvania. În formă de semicerc, în dreapta și în stânga monumentului se află "Aleea Revoluției", o suită de 26 de busturi din bronz, reprezentând pe cei mai de seamă cărturari și revoluționari din țările românești. 24 din aceste statui au fost dezvelite în anul 1973 cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la revoluția din 1848.
Câmpia Libertăţii de la Blaj şi-a căpătat strălucirea, chiar în Anul Centenarului Marii Uniri. Aceasta a trecut în ultima perioadă printr-un amplu proces de restaurare urbanistică, marcȃnd împlinirea a 170 de ani de la Marea Adunare Naţională de la Blaj şi 100 de ani de la Marea Unire.

Micuțul oraș este foarte cochet și atât de încărcat de istorie, astfel încât poți găsi la fiecare pas clădiri istorice și statui comemorative.
În drumul istoric până la Câmpia Libertății de la Blaj se poate vizita Teiul lui Eminescu, arborele sub care s-a odihnit marele poet național atunci când a venit cu dragoste să întâlnească orașul pe care l-a numit “Mica Romă”, Crucea lui Avram Iancu, Parcul Piața 1848, Catedrala Greco Catolică ce găzduiește mormântul lui Inochiente Micu Klain, Mormântul lui Axente Sever și Muzeul de istorie.

Mai urcați încă puțin și o să întâlniți Crucea lui Avram Iancu de unde o să aveți o superbă priveliște asupra orașului. De pe acest deal a supravegheat Avram Iancu și oștenii săi, Marea Adunare de la 1848 de pe Câmpia Libertății. Aici a fost amplasată la începutul anilor 1800 o cruce, ce se numea Crucea lui Ioan Bob, episcop romano-catolic care a șters datoriile țăranilor din timpul foametei. Această cruce împreună cu Piatra Libertății au fost aruncate în aer de către unguri la începutul anilor 1900. Crucea lui Bob a fost refăcută în 1915 și acum este la Muzeul de Istorie, fiind înlocuită de o altă sculptură tot in formă de cruce, care îl reprezintă pe Avram Iancu pe litera T, litera ce reprezintă Transilvania.

Se poate merge apoi în centrul orașului unde vă așteaptă o serie de clădiri și de monumente ce marchează date importante ale luptei poporului român pentru drepturile sale.                  01-01-1970       Clubul Copiilor Blaj       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro