Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Pomârla, Botoșani


Biserica „Duminica Tuturor Sfinţilor” - eseu –


Eleva MIEA Daria, 18 ani
Coordonator, Prof. Cecilia VICOVEANU Cercul Protecția mediului,
Palatul Copiilor Botoșani


Proiectul „Experienţe educaţionale non-formale – investiţii pentru succes" ne-a deschis calea către o nouă descoperire ce avea să fie una din cele mai interesante.
Am pornit de dimineață către localitatea Pomârla, din județul Botoșani, entuziasmați și dornici de a afla istorisiri și povești rupte parcă din basmele copilăriei. De la început aflăm că familia Bașotă și-a lăsat adânc amprenta asupra așezării. Dintre toate obiectivele pe care le-am vizitat cel mai mult m-a impresionat biserica din sat. Sfințită cu hramul „Duminica Tuturor Sfinților" este ctitoria lui Ioniță Bașotă, una din cele mai frumoase monumente văzute de mine. De la intrare se înalță o clădire impunătoare, vredincă de a sta în picioare în fața încercărilor timpului. Unicitatea îi este datorată atenției și dragostei cu care Anastasie Bașotă, fiul lui Ioniță, a împodobit-o. Catapeteasma lucrată în lemn de tei, frumos ornamentată împreună cu toate icoanele de pe ea este unică, în țară, prin faptul că este pictată cu cele douăsprezece articole, fiind un simbol al credinței ce dăinuie de peste 200 de ani. Odoarele din altar sunt din cele mai scumpe și atent lucrate fiind un „cadou” lăsat locuitorilor din Pomârla. Un „cadou” care să le reamintească pământenilor că fără ajutorul lui Dumnezeu nu vor putea reuși în viață. Chiar și astăzi, după atâția ani de la moartea lor, biserica se mândrește cu podoabele sale chemând la slujbă pe toți creștinii.
Biserica este interesantă și prin forma acesteia. Din punct de vedere arhitectural, la exterior are formă de navă, în interior uşor treflată, iar pe acoperiş se ridică semeţ trei turle impunătoare, unul dintre ele deserveşte drept turn clopotniţă. În pronaos este pictat tabloul familiei Bașotă simbolizând modelul de viață pe care creștinii ar trebui sa-l adopte. Un alt element de unicitate cu rădăcini adânci în istorie este un epitaf, care mai are trei copii răspândite în toată lumea. Părintele paroh Niţă Ioan-Eugen a fost atât de binevoitor cu noi răspunzându-ne la toate întrebările. Cu ajutorul dumnealui am aflat o mică parte din istoria ce stă pe „umerii" acestei biserici. Acesta ne-a povestit că epitaful este realizat pe brocart turcesc, în fir de aur şi argint. Doar patru au fost făcute la acea vreme, din care una este la Sfântul Mormânt, în Ierusalim, una la Sfântul Munte, în Grecia, şi una a ajuns în Canada, la o comunitate de creştini ucraineni. Când au emigrat, ei şi-au luat „credinţa într-o valiză”, a mai spus părintele Eugen Niţu. Cu mare seriozitate ne-a atras atenția să nu fotografiem acest epitaf, această „comoară” bine păstrată doar pentru ochii credincioșilor, a celor cu frică de Dumnezeu și fără intenții ascunse.
Părintele Dimitrie Bejan spunea că „Biserica este casa în care regreți totdeauna că ai ajuns prea târziu și că pleci prea devreme". Aceleași sentimente le-am simțit și noi în momentul în care a trebuit să părăsim locașul sfânt și de a ne întoarce la viețiile noastre cotidiene lăsând în urmă toată istoria ce a ajutat la întărirea credinței noaste. Cu prilejul acestei experiențe mi-am făcut o promisiune și anume că nu voi lăsa indiferența să-mi întunece setea de cunoaștere și că voi cerceta totdeauna trecutul.

01-01-1970       Palatul Copiilor Botoșani       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro