Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Sat Schineni, com. Sascut, jud. Bacău


BISERICA „SF. NICOLAE ȘI SFINȚII ROMANI” SCHINENI, COMUNA SASCUT, JUDEȚUL BACĂU


Colinele Moldovei sunt dulci ca și rostirea netezită de ș-uri, care fac deliciul celor din alte zone ale țării. Oamenii sunt calzi, sfătoși, cu privirea limpede și cuget asemenea.Tot pe o culme molcomă, dar semeață, ce domină lunca Siretului și păzește așezările dintre vii și livezi, stă cu privirea în zare Biserica cu hramurile „Sf. Nicolae și Sfinții Romani”, ce hrănește spiritual cam 200 de familii din satele Schineni și Sascut-Sat, aparținătoare comunei Sascut. Biserica are originea pierdută în timp, un element cert fiind inscripția de pe clopotul existent și astăzi: „Acest clopot s-a dat bisericii de soții Iștgatar și soția sa Teodorovna și s-a pus în biserica Sf. Nicolae din Sascut în anul 1796”.
Din mărturiile sătenilor vârstnici se știe că pe locul bisericii se afla o mănăstire, cu chilii care au dispărut de-a lungul timpului.
Materialul principal de construcție utilizat este cărămida, temelia fiind din piatră. Forma este cea consacrată, de cruce, îmbinând stilul armean și rus. O reparație capitală constând în refacerea pereților și a picturii a avut loc în anul 1960, iar în exterior în anul 1966.
Șirul parohilor care au slujit la altar și în comunitate a fost lung, dar trebuie să amintim, potrivit mărturiilor lui Petrache Tănase, fost psalt al bisericii, că unul dintre slujitori a fost vrednicul de pomenire Teodor Athanasiu, tatăl PS Teodosie Athanasiu, episcop de Roman între anii 1912-1923. Acesta a fost adus de către boierul Mihai Sturza pentru a sluji la biserica de pe dealul Schinenilor. Biserica adăpostește o Evanghelie din anul 1821.
Despre această biserică mai amintesc documente aflate în Arhivele statului, adică în Anuarul bisericesc, edițiile din anii 1860, 1893, 1903, 1909, bătrânii de atunci afirmând că pe locul respectiv se găsea o mănăstire înconjurată de păduri de stejari bătrâni, vechimea locașului de cult fiind de peste 3 veacuri.
Deși cu uși groase de lemn, biserica a fost prădată în câteva rânduri, furii lipsind-o de obiectele de podoabă. Zilele se scurg, primăvara înflorește în iarba din preajma bisericii și în copacii ce o înconjoară cu brâu alb de dantelă. Mierea zilelor calde, limpezi și parfumate de aprilie ne-a dus pe colina despre care am făcut vorbire, pentru a privi acum valea cu alți ochi. Ochi ce au văzut pozele vechi din monografia comunei și care acum pot simți și admira cu adevărat frumusețea locului. Valea coboară spre un Siret care a văzut multe, a spălat lacrimi și a dus doruri spre alte zări. Biserica rămâne tăcută în urma noastră, ne vorbește fără glas și atingem cu sfială ziduri care odată, ca niciodată, au fost cărămidă și mortar, au fost efort și dăruirea unor oameni spre alți oameni și spre slava Celui Prea Înalt.

01-01-1970       Liceul Tehnologic „J.M.Elias” Sascut       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro