Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
cătunul Schineni, Sascut-Sat, Bacău


Localizare
Biserica Sf Nicolae și Sf. Romani este localizată pe o terasă a Siretului, în cătunul Schineni, dar pe hartă ca fiind în Sascut-Sat, la câțiva kilometri de șoseaua europeană E85.
De la șoseaua națională, cum vii de la București, se virează la stânga, în centrul comunei, apoi se trece de biserica catolică Sascut, apoi din nou stânga.
Atestare istorică: în mod oficial, biserica este atestată ca fiind înființată în anul 1809, însă izvoarele istorice arată că pe locul respectiv a funcționat încă de la 1796 o mănăstire, iar dealul era împădurit cu stejari seculari.

Cod monument istoric: BC-II-m-B-00898

Descriere:
Biserica cu hramurile „Sf. Ierarh Nicolae și Sfinții Români” din parohia Sascut-Sat are o așezare pitorească pe o culme de deal ce domină o bună parte din lunca Siretului. Vechimea bisericii parohiale ”Sf. Ierarh Nicolae” se pierde în timp. Din mărturiile celor vârstnici reiese că ”pe vremuri aici a fost mănăstire, având și chilii construite împrejurul ei, care au dispărut în timp” . Potrivit unei inscripții de pe un clopot existent și astăzi. ”Acest clopot s-a dat bisericii de soții Iștgatar și soția sa Teodorovna și s-a pus în biserica ”Sf. Nicolae” din Sascut în anul 1796” ne putem da seama de vechimea ei. Biserica este construită din cărămidă pe temelie de piatră în formă de cruce, acoperită cu tablă zincată, fațada exterioară îmbinând stilul armean și rus. În anul 1958 P.C. Pr. Paroh Străistaru Alexe, începe la interior o reparație capitală constând în tencuirea pereților și apoi pictarea lor, în tehnică frescă terminată în 1960. În exterior biserica este reparată radical în anul 1966. Vrednicii credincioși păstoriți de către P.C Pr. Paroh Laurențiu Stan au început din anul 1994, cu binecuvântarea Prea Sfințitului Episcop EFTIMIE al Romanului, lucrări de reparație capitală a sfântului lăcaș, care au constat în subzidirea şi fortificarea temeliei cu fier beton, pentru susținerea zidurilor slăbite de intemperii și trecerea timpului, turnarea unor stâlpi de rezistență pentru consolidarea biserici, refacerea în totalitate a bolților, a acoperișului, prin înlocuirea lemnăriei şi acoperirea cu tablă zincată. Totodată, s-a refăcut Sfânta Masă din beton şi s-a adus o nouă catapeteasmă, străin şi iconostase din stejar sculptate de meșterul Costică Tănase din Vânători-Neamț. La interior pereții au fost acoperiți cu o nouă pictură în tehnica fresco, iar la exterior au fost tencuiți în praf de piatră.
01-01-1970       Liceul Tehnologic „J.M.Elias” Sascut       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro