Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Str. București, Călărași


Monumentul "Vulturul” din municipiul Călărași


Elev, Lascu Raul, clasa a IX-a E,
Coord. Prof. Dr. de Istorie, Budu Ionel,
Colegiul Național ,,Barbu Știrbei”, Călărași


Localizare în timp și spațiu1:
Un monument care face cinste eroilor călărășeni a fost cel ridicat în cinstea eroilor din Războiul de Independență (1877-1878) și al Regimentului 5 Călărași din Primul Război Mondial2, a fost amplasat chiar în curtea regimentului.
Nicolae Iorga3 scria că „ceea ce s-a păstrat împotriva răutăţii vremurilor şi a lipsei de înţelegere a oamenilor este de aşa mare preţ încât rostul nostru în istoria civilizaţiei se fixează mai mult de jumătate prin acestea. Restul, vitejia, isteţimea diplomatică, cultura, alcătuiesc cealaltă jumătate. Dar nu oricine citeşte o carte literară, istorică, pe când lucrările acestea se înfăţişează imperativ în faţa cui are puţin simţ şi nu poate primi fără admiraţie lucrurile acestea”. Pentru a fi în spiritul celor spuse de Iorga, trebuie arătat că un rol deosebit în a păstra monumentele istorice şi valorile pe care acestea le adăpostesc, este și aceea de a păstra vie memoria înaintașilor noștri.
Monumentul este cunoscut sub denumirea ,,Vulturul” și se află în municipiul Călărași, pe strada București, în zona ce a rămas în conștiința călărășenilor ca ,,5 Călărași”. Informațiile cu privire la momentul ridicării acestui monument sunt sărace. Documentele ce ne-au stat la dispoziție la arhiva județeană par a ne trimite la perioada de după anul 19414, când chiar în curtea regimentului au fost organizate serbări pentru pomenirea eroilor morți precum și decorarea ofițerilor, subofițerilor și trupei, care s-a distins în război, în luptele de la Odessa.
Dacă avem în vedere că regimentul a fost decorat cu ordinele ,,Mihai Viteazul” și ,,Steaua României”, clasa a III-a, putem avansa ideea că acum a fost luată hotărârea cu privire la ridicarea monumentului, care în mod sigur este dedicat și eroilor regimentului din Al Doilea Război Mondial. Faptul că acesta s-a aflat în curtea regimentului explică lipsa informațiilor referitoare la momentul și împrejurările construirii lui.
Cele două basoreliefuri din bronz care s-au mai păstrat, situate în partea din față și cea din spate ale monumentului, reprezintă scene de luptă în care apar ostași călare, sunt opera sculptorului Vasile P. Ionescu Varo5. Monumentul a suferit unele modificări, au dispărut basoreliefurile laterale, iar crucea din ciocul Vulturului, situat deasupra soclului, a dispărut și ea. Monumentul se află într-o stare bună, prin grija Primăriei Călărași, care totuși a exagera atunci când a intervenit la vopsirea treptelor monumentului în culorile tricolorului și a celor două făclii, din dreapta și stânga vulturului în roșu, lucru care, din punctul nostru de vedere, nu era necesar în a se interveni. Considerăm că valorile patrimoniului național trebuie păstrate intacte, așa cum ni le-au lăsat străbunii noștri.
Așadar, este datoria noastră a tinerilor de a proteja acest monument istoric care este o parte integrantă din patrimoniul cultural național și, totodată, este și protejat prin lege.

1. Cf. Google Maps, Monumentul Vulturul din zona ,,5 Calarasi”. Oraş : Calarasi, Coordonate: 44°11'56"N 27°19'9"E
2. Arhivele Naționale Călărași, fond Primăria orașului Călărași, dosar 22/1920, f. 3
3. Nicolae Iorga, O viață de om, așa cum a fost, București, Editura Minerva, 1984.
4. Ibidem, dosar 38/1941, f. 40, 44
5. Vasile Ionescu-Varo (n. 1887, București - d. 1966) a fost un sculptor român. A realizat mai multe opere statuare: Monumentul eroilor din 1916-1918, București, Str. Silvestru 34 -36, dezvelit în 1923; Monumentul eroilor cavaleriști din Primul Război Mondial, inaugurat în 1924 pe dealul Coșna, din Pasul Oituz; Monumentul Regelui Ferdinand I executat în anul 1926 și așezat în piața Regina Maria din Orăștie; Monumentul Ecaterina Teodoroiu din Brăila, dezvelit în 1928, se compune din sculptura ronde-bosse din bronz turnat și patinat montată pe un soclu din zidărie și ciment Bustul prof. dr. Emanoil C. Teodorescu, expus în Grădina Botanică din București. (Cf. Ioana Vlasiu (coord.), Dicționarul sculptorilor din România. Secolele XIX-XX, vol. II, lit. H-Z, Editura Academiei Române, București, 2012, pp. 51 - 52.


         01-01-1970       Colegiul Național ”Barbu Știrbei”, Călărași       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro