Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Castelul este situat în Pasul Rucăr-Bran, la 30 de km de orașul Brașov

An/secol:

1211-1377

Detalii principale / personalități / evenimente:

Personalităţi istorice: Ludovic I al Ungariei, Sigismund de Luxemburg și Regina Maria de România.

Scurt istoric:

    Castelul a fost construit sub arhitectura lui Johaness Scultz și a lui Karel Liman. Acesta a fost finalizat în anul 1377. Primul document care atestă Castelul Bran datează din secolul al XIV-lea, când Sigismund de Luxemburg a folosit castelul drept bază militară într-o incursiune, îndepărtându-l pe Vlad Uzurpatorul care deținea de fapt Castelul Bran în acea perioadă. Baza castelului a fost făcută pe o fundație din piatră și lemn, fiind fortificată ulterior.
    Istoria Castelului Bran este interesantă datorită regelui Ludovic I al Ungariei și a promisiunii acestuia de a muta vama de la Rucăr la Bran. Cu toate acestea, în secolul al XIII-lea, castelulo intră sub jurisdicția Albei Iulia, lucru ieșit din comun, având în vedere locația Castelului Bran fața de Alba Iulia.
    În secolul al XIV-lea, Castelul Bran trece sub proprietatea Scaunului Brașovului, în același timp trecând și sub proprietatea coroanei Ungariei. Odată cu noii proprietari, castelul capătă ”noi haine”, acesta fiind fortificat. Această perioadă a fost cea prielnică pentru castel, el devenind frumos și puternic.
    Mai târziu, în 1920, Castelul Bran a fost donat Reginei Maria de România, drept mulțumire pentru susținerea Unirii de la 1 Decembrie 1918, unire ce și-a pus pecetea pe istoria României pentru eternitate.
    În prezent, castelul se mândrește cu un muzeu întins pe patru etaje, care adăpostește mobilă cu valoare inestimabilă, obiecte de vestimentație care au aparținut Reginei Maria de România, arme, ceramică, armuri și alte obiecte specifice timpului.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

    Castelul Bran este un important punct turistic în România datorită frumuseții lui, a pei-sajului mirific și, nu în ultimul rând, datorită legendei lui Dracula. Mulți dintre turiștii străini care vizitează castelul se așteaptă să găsească dovezi ale existenței lui Dracula. De aceea, în zona castelului se găsesc multe suveniruri care înfățișează pe Vlad Țepeș- Dracula- în diferite ipostaze. Aceste suveniruri sunt cătate mai ales de turiștii străini, deoarece noi, românii, știm mai bine decât ei faptul că Vlad Țepeș nu a locuit niciodată aici. Dar și nouă ne plac legende-le, istoria noastră, și de aceea ne bucură să vizităm castelul mai ales datorită strălucirii sale și a aerului de regalitate conferite de Regina Maria de România. Ne place să ne-o imaginăm pe regină plimbându-se cu grație prin castel, sau pe regele Sigismund făcând planuri de luptă și apărându-ne în castel.
    Astăzi, Castelul Bran a devenit un muzeu celebru în lume, în el putând vedea expuse colecții de mobilier, ceramică, armuri și arme din vremurile apuse. În curtea interioară am văzut fântâna cu adâncimea de 57 de metri în care, conform legendei, erau aruncați dușmanii lui Vlad Țepeș.
    Cu toate că este un castel vechi, este bine conservat, aducând un farmec aparte zonei. Pentru noi, acesta are o valoare inestimabilă, o istorie frumoasă și plină de aventuri, făcându-ne încă o dată să ne simțim mândre că suntem românce.

(Iuliana A. şi Marina D. - clasa a VII-a)


         01-01-1970       Școala Gimnazială ”Ienăchiță Văcărescu” Ploiești       2 comentarii

  Anonim    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook Cristi Vatamanu
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro