Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Biserica Strei se află în satul omonim, la o distanţă de 14 kilometri de Simeria, pe drumul naţional 66, aproape de cunoscuta Biserică de piatră din Densuş şi de oraşul Călan, în judeţul Hunedoara.

An/secol:

Sfâr?itul secolului al XIII-lea sau începutul celui de-al XIV-lea.

Detalii principale / personalități / evenimente:

-

Scurt istoric:

    Biserica ortodoxă Strei este ctitorită de boierul român Ambrozie. Biserica Strei a fost construită pe la sfârşitul secolului al XIII-lea sau începutul celui de-al XIV-lea, într-un stil străin de pământul românesc ortodox; în această biserică, stilul romano-gotic se imbină cu elemente locale, rezultând astfel un ansamblu arhitectural unic şi un monument vechi transilvănean.
    Picturile bisericii reprezintă unul din cele mai vechi şi preţioase ansambluri de pictură medievală menită să împodobească un monument românesc. Se crede că lucrarea picturii din Strei se datorează unui întreg grup de pictori şi nu unuia singur, însă maestrul principal care a decorat monumentul a fost, potrivit inscripţiei alăturate portretului său: "Grozie, fiul meşterului Ioanis, a pictat biserica". Grozie, care şi-a zugrăvit singur portretul, a pictat absida altarului, iar in naos peretele răsăritean, registrul superior al peretelui sudic si peretele apusean.
    Pictura murală interioară se păstrează încă, însă nu în totalitate şi nu în foarte bună stare de conservare. În Sfântul Altar se distinge scena cu Hristos Arhiereu şi cortegiul Apostolilor, iar în nava apare Buna Vestire, Sfântul Nicolae şi alţi sfinţi.
    Biserica Strei a fost restaurată între anii 1969-1970, de către Direcţia Monumentelor Istorice Naţionale. În urma lucrărilor, bisericii i s-a restaurat şi consolidat valorosul ansamblu de pictură murală, care se păstrează în absida altarului, pe pereţii de est şi sud ai naosului, şi fragmentar pe cel vestic la parterul turnului clopotniţă. În exterior, fragmente de pictură se află pe faţadele de răsărit, de sud şi în luneta portalului de la turnul clopotniţă.
    În biserica din Strei nu se mai săvârşesc sfintele slujbe şi nici rugăciunile neîncetate ale credincioşilor, singura zi în care biserica se mai bucura de Sfânta Liturghie fiind cea de 8 septembrie, când se prăznuieşte hramul - Adormirea Maicii Domnului. Pentru intrarea în biserica este nevoie de o cheie, aflată de obicei la preoteasa satului sau la un vecin din apropiere.

(Bogdan S. - clasa a III-a C)

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

-


                        01-01-1970       Liceul Tehnologic Calan       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro