Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Suceava


Biserica Mirăuți și Biserica Sfântului Mare Mucenic Gheorghe - „Sfântul Ioan cel Nou-„Vechea Mitropolie și Noua Mitropolie”Cel dintâi sfânt locaș care a primit moaștele Sfântului Ioan la Suceava a fost biserica Mirăuți, închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Zidită in jurul anului 1830 de către domnitorul Petru I Mușat, Mănăstirea – de atunci – a Mirăuților avea sa fie așezată în preajma Curții Domnești fiind prima biserică din piatră a Moldovei. A fost construită pentru a servi ca o reședință noul Ierarh Moldovean Iosif I, devenind cea dintâi catedrala Mitropolitană a Moldovei și primul sediu al al Mitropoliei Moldovei.
Cercetările arheologice efectuate în ultimii ani în interiorul biserici au scos la iveală un întreg ansamblu de morminte ale unor personalități deosebite ale istoriei Moldovei, culminând cu aflarea mormântului Evdochiei de Kiev și al ctitorului Petru I Mușat. La aceasta se adaugă numeroase morminte presupuse a fi ale curtenilor și ale soldaților Cetăți de Scaun și ale curți domnești.
Planul bisericii prezintă turla pe naos și turnul clopotniță lipit de capul bisericii; intrarea în biserică se face pe sub clopotniță, precum și printr-o ușă de serviciu la altar. În portretul Împăratului Francisc Iosif al Austriei în ținută de gală; e unicul tablou de acest fel în țara noastra.
Biserica Mirăuți a avut mult de suferit de pe urma luptelor pentru domnie. De acea Ștefan cel Mare, dornic sa vadă țara înfloritoare, a rezidit și biserica Mănăstiri Mirăuți, fiind ajutat de Mitropolitul Teoctist (1477) și Gheorghe de la Neamț (1511). Vremurile vitrege fac ca acestă ctitorie voievodală si reședință metropolitan să aibă din nou de suferit în urma unor războaie sau incendii pe vremea lui Ștefăniță Vodă (1507), în cât e parăsită de fețele bisericești.
După mutarea capitalei (1564) a scaunului domnesc precum si acelui mitropolitan, la Iași, puțini mai au grijă de vechea catedrală. Cazacii, Polonii si Turcii care ard în 1675 Cetatea Sucevei își pun amprenta în mod negative și asupra biserici Mirăuți. După preluarea Bucovinei de către austrieci din biserica Mirăuților precum și din alte edifice – inclusiv din Cetatea de Scaun – este permis a se folosi piatra pentru diferite construcții. Biserica ajunge să fie părăsită dar în 1779, maiorul pensionar Ioan Florea răscumpără terenul și-l dăruiește bisericilor Sfântul Dumitru si Sfântul Nicolae. Datorită săraciei populației în 1854 biserica ajunge să fie arendată și folosită ca depozit de cereale și de piei de animale. Este refăcută între 1898-1903 sub patronajul Mitropolitului Vladimir de Repta.
Acustica aparte precum și scenele creării lumii în jurul Tatălui Ceresc – înconjurat de cele douăsprezece zodii, care simbolizează caracterul trecător al timpului, alături de reprezentările lui Apolon și ale înțelepților antici – Solon, Tucidide, Plutarh, Platon, Aristotel, sub ferestrele cupolei – dau consistență valorii istorice a Mirăuților.
Mănăstirea și biserica Mirăuților a fost martoră la introducerea limbii române în biserica Moldovenilor datorită impulsului intern pe moment de a cunoaște învățătura evangheliei în limba poporului.
Din cauza amplelor modificări suferite de prima catedrală mitropolitană a Moldovei în decursul secolelor nu se mai poate localiza baldachinul ce v-a fi primit moaștele Sfântului Ioan; însă nimeni nici când nu a pus la îndoială realitatea așezări moștelor Sfântului Ioan în biserica Mirăuților din Suceava.
Biserica Sfântul Ioan cel Nou a fost începută de Bogdan al 3-lea cel Orb (1507-1517) fiul și urmașul lui Ștefan cel Mare, în anul 1514, ea a fost terminată de fiul lui Bogdan și nepotul lui Ștefan cel Mare, Ștefăniță Vodă în anul 1522 a fost sfințită „cu mâna preasfințitului mitropolit Teoctist”.
Primul pomelnic cunoscut al mănăstiri alcătuit in 1796, menționează ca bine făcători pe domnitori: Petru Rareș, Alexandru Vodă Lăpușneanu, Ștefan Tomșa I.
Fosta catedrală mitropolitană a funcționat o lungă perioadă de timp ca biserică parohială, redevine mănăstire subordonată Mănăstiri Dragomirna, devenind apoi independentă.
Actuala înfățișare a biserici este opera arhitectului austriac Karl Romstorfer care a retencuit fațadele biserici cu excepția frescelor de pe fațada sudică, vizibile și astăzi; tot el a înlocuit ramele ferestrelor cu altele mai mari și portalul pritvorului, a tăiat o ușa nouă în zidul nordic al vechiului naos a completat cu noi discuri de ceramică turla, a schimbat acoperișul . Masivul baldachin de piatră din interiorul biserici, pentru racla Sfântului Ioan, realizat într-o manieră arhitecturală deosebită, este opera aceluiași restaurator vienez(1898-1910). S-au făcut în timp spălări ale picture.
Racla ferecată în argint aurit aflată astăzi în biserica Sfântul Gheorghe a Mănăstiri Sfântului Ioan cel Nou are o lungime de 1930 cm, lătimea de 620 cm iar înaltimea de 650 cm, formă rectangular cu capac și este așezată pe patru picioare sferice

Sursa: Florin G.„Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava în viața credincioșilor”, Editura Arhiescopiei Sucevei și Rădăuților,Suceava,2003


            01-01-1970       Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro