Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Str. 1 Decembrie 1918, 17, Carei - 445100Prezentare Hanul Cerbul de Aur Carei - Youtube

Povestea hanului ,,Cerbul de Aur,, de odinioară


Entuziasmați în urma premierii cu o vizită la misteriosul han ,,Cerbul de Aur,, noi elevii Șerban Mocanu și Luca Bontea de la Școala Gimnazială ,, Vasile Lucaciu,, Carei ne îndreptăm cu pași grăbiți către locație povestind impresii și așteptări, neștiind faptul că ghidul nostru urma să fie însuși primarul orașului Carei. Ascultăm cu mult interes și timpul parca s-a oprit în loc pentru a ne transpune fiecare în felul său în epoca prezentată de către primarul nostru. Aflăm despre personalitați care au vizitat locul. Astfel în anul 1782 la cererea contelui Antal Karoly, stăpânul reginunii careiene, arhitectul șef ,Joseph Bittheuser proiectează clădirea inițială a hanului Cerbul în formă de U și regimul de înălțime pivniță + parter. Fațada simetrică era dominată de portalul decorativ arcuit, axat central, flancat de către patru ferestre simple pe ambele laturi. Hanul dispunea și de o remiză spațioasă pentru căruțe, precum și de un grajd care putea adăposti 34 de cai. În timp planul arhitectural al hanului s-a extins cu o nouă cameră, o odăiță de spălătorie, cu un șopron pentru depozitarea lemnelor de foc și o scară spre ,,coaja casei,, (podul). În curtea hanului s-a construit un pridvor cu structură metalică, tot aici se găsea mai apoi o fântână și grădina cu legumele cultivate de hangiu.
Despre interiorul ,,Casei de oaspeți Cerbul,, se spune că era cochet pentru acele vremuri, ferestrele aveau jaluzele verzi cu pervaz din cositor, iar ușile interioare erau vopsite în argintiu și se închideau cu încuietori franțuzești. Mobilierul camerelor de oaspeți era confecținat din lemn de brad și stejar, paturile aveau o culoare gălbuie iar încălzirea camerelor se asigura prin sobe de teracotă de culoare verde.
Oaspeții se puteau distra în salonul de biliard precum și în salonul de dans iluminat cu lustre de sticlă, iar ,,chorusul,, salonului servea ca și estradă pentru muzicieni. Mesele se serveau în încaperea din partea frontală a clădiriii, în ,, odaia de servire a vinului ,, cu intrare directă dinspre stradă, care se afla în imediata vecinatate a vinăriei. De aici hangiul avea acces în pivnița hanului cu capacitate de depozitare de aproape 100 de butoaie. Tot la parter, camera hangiului dădea spre bucătarie, unde se preparau fripturile, supele, piftiile, salatele și diferitele deserturi gustoase.
Sala de bal a hanului, conform izvoarelor istorice a fost proiectată de către doi arhitecți, fapt ce denotă interesul și entuziasmul vremii pentru modernizare și inovație. Planului de bază al hanului, în formă de U i s-a adăugat o nouă aripă transversală etajată, creând astfel o curte interioară închisă. Atelajele intrau prin curte în antreul boltit, divizat prin pilaștri în patru subunități. Din vestibulul divizat în două unități boltite pornește o scară ornamentală în trei rampe care duce la nivelul primului etaj unde se afla sala de bal cu acces în anticamera legată direct cu casa scării și coridorul. În sala de bal se intra prin doua uși principale și o ușă secundară dinspre coridorul lateral. Planul arhitectural descrie nu doar extinderea ci și recompartimentarea aripilor existente în camere de oaspeți și spații de deservire. La parter, în aripa principală se proiectaseră săli spațioase de restaurant și o cafenea cu doua intrări separate cu scări dinspre stradă.
Hanul Cerbul de Aur- în zilele noastre : La începutul anilor 2000, clădirea prețioasă dar ruinată a reintrat în cele din urmă în proprietatea orașului și a fost recondiționată, efectuându-se lucrări de renovare semnificative, iar începând din luna noiembrie 2014, Primăria Municipiului Carei funcționează din nou în locul său tradițional, într-o clădire cu rang de monument istoric și cu un trecut valoros.
În finalul călătoriei noastre îi mulțumim d-lui primar Kovacs Eugen, ghidul nostru, pentru frumoasa poveste de odinioară a Primăriei din trecut și vă invităm să vizitați acest frumos momument arhitectural cu o istorie plină de farmec, culoare și evenimente frumoase de demult.

Mocanu Șerban, clasa a VII- a A
Bontea Luca, clasa a VII- a A
01-01-1970       Școala Gimnazială "Vasile Lucaciu", Carei       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro