Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Str. 1 Decembrie 1918, 17, Carei-445100Prezentare Hanul Cerbul de Aur Carei - Youtube

Hanul "Cerbul de Aur" de odinioară


Locația: Strada 1 Decembrie 1918, localitatea Carei, actuala clădire a primăriei orașului Carei
An/secol: 1808 , secolul XIX
Detalii principale/personalități/evenimente.
Clădirea a funcționat ca hotel până la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Din anul 1860 mai cunoaștem o listă detaliată, în care hangiul a înregistrat datele personale și proveniența oaspeților casei, precum și scopul și împrejurările voiajului lor.
În Septembrie 1846 – își amintește Gusztav Lauka- o trăsură poloneză (brișcă) cu coviltir verde, tras de patru cai înainta în drum spre Carei. Trei prieteni călătoreau în trăsură: Endre Papp, poet și publicist împreună cu Ignac Risko, notar șef al comitatului și Petofi Sandor, poetul bine cunoscut pe atunci în întreaga țară.
Mai târziu, în 1890, după o transformare majoră de modernizare, primăria s-a mutat în clădirea impunătoare, având până și astăzi sediul în locația respectivă. Locația are beneficiul de a avea numeroase fotografii de-a lungul anilor, întrucât se află pe una din străzile principale ale orașului, unele dintre ele devenind chiar ilustrații imortalizate de către artiștii fotografi ai vremurilor.
Fosta sală de dans a hanului, sala de banchet a primăriei a funcționat ca spațiu reprezentativ și în deceniile de după începutul secolului, oferind ocazia de a sărbători evenimente de rang înalt cum ar fi expoziția industrială de mare anvergură din anul 1907, baluri orășenești elegante, concerte festive, seri de teatru sau expoziții împreună cu anunțuri de adunări generale obștești.
Scurt istoric:
În secolul al XIX-lea, hanurile și casele de oaspeți au devenit din ce în ce mai răspândite. Înițial acestea erau construite la periferia orașelor, lângă piețe sau în centre de moșie. Rolul lor principal a fost cazarea peste noapte în condiții de siguranță a călătorilor și celor sosiți în oraș din provincie, precum și îngrijirea cailor musafirilor. Hanurile aparțineau unui oraș, comitat sau familie nobiliară. Începând cu mijlocul secolului casele de oaspeți au fost dotate cu cârciume, restaurante și cafenele, unde s-a practicat servirea mai întâi a musafirilor cazați, apoi cea a localnicilor. Uneori hanurile serveau drept case rezidențiale pe termen lung și deseori serveau ca loc de desfășurare a evenimentelor sociale, literare și artistice. Aceste hanuri de oaspeți au fost practic predecesorii hotelurilor. În secolul al XVIII-lea pentru promovarea deservirii mai bune a oaspeților și pentru înfrumusețarea străzii principale, a crescut în mod considerabil necesitatea de a construi în Carei un han mai mare, cu caracter urban, iar astfel s-au născut primele idei ale construirii Hanului Cerbului de Aur.

01-01-1970       Școala Gimnazială "Vasile Lucaciu", Carei       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro