Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Comuna Nistoresti, judetul Vrancea

An/secol:

1755

Detalii principale / personalități / evenimente:

-

Scurt istoric:

    Manastirea Valea Neagra se afla in satul omonim, comuna Nistoresti, judetul Vrancea, fiind o manastire cu obste de maici. Schitul a fost ctitorit de catre Parintele Maftei din satul Spinesti in anul 1755, pe locurile unde, potrivit traditiei, ar fi sihastrit o vreme Sf. Cuv. Teodora de la Sihla. Acesta are in componenta sa Biserica din lemn cu hramul ,, Adormirea Maicii Domnului”si turnul clopotnita, ambele fiind incluse pe lista monumentelor istorice.
    Maicile care slujesc aici sustin ca numele acesteia este dat de valea care leaga manastirea de satul cu acelasi nume si de pietrele negre din albia apei.
    Farmecul bisericii de lemn, se regaseste in Altarul care are o catapeteasma sculptata in lemn de tei, poleit cu foita de aur si bronz, in Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului, daruita de Sf. Vasile de la Poiana Marului si in clopotnita care este dispusa pe trei nivele ce reprezinta o adevarata bijuterie pentru vranceni.
    Manastirea este asezata pe DJ Focsani-Tulnici, bifurcatie Valea Sarii-Nereju; bifurcatie Naruja-Nistoresti; la 1,5 Km pe drumul communal Nistoresti-Herastrau, sat Valea Neagra, comuna Nistoresti.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

    Departe de zgomotul lumesc si de vanzoleala si larma de pe drumuri, la Manastirea Valea Neagra, lucrarea duioasa se revarsa in rugaciune. De unde vii, este lumea si unde ajungi Gradina lui Dumnezeu. Este suficient sa treci pe sub poarta inalta a Manastirii si ai ajuns in Rai. Strabatand aleea cu brazi, cat cuprinzi cu ochii, vezi doar iarba stralucitoare, rauri de soare scaldandu-se in lacasul sfant si maicutele plapande si zambitoare, leganandu-si fustele monahale peste poteci, rostind neincetat rugaciunea inimii: ,,Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluestene pe noi!”
    Aici, linistea se revarsa peste tot asezamantul monahal. Doar dangatul de clopot, starneste rauri de pasari din arborii seculari. Inaltate peste biserica, aripile lor aduna un nor de umbra. Dar lumina care arde in Sfantul locas este vesnica. Ea izvoraste din ochii nespus de frumosi si curati ai Maicii Domnului Prodromita, una dintre cele mai sfinte si mai puternice Icoane de pe pamant, Icoana care le-a tinut mereu aprinsa nadejdea si credinta celor ce pasesc aici.
    Minunile Icoanei de la Valea Neagra, au ramas marturie peste timp, in ultimele trei veacuri ducand vestea despre minunile Maicii Domnului in toata Tara Vrancei.
    ”Prodromita” este scoasa pentru induplecarea ploilor sau oprirea grindinei, pentru recolte bogate ori pentru stavilirea viscolului, pentru pazirea de trasnete si puhoaie, pentru fereala de straini primejdiosi sau cate si mai cate. Dar mai presus de orice, Icoana Facatoare de Minuni este de mare folos crestinilor bolnavi sau aflati la vreo ananghie atunci cand acestia se roaga cu nadejde si iubire, dovedindu-si credinta nestramutata in puterea fara de margini a Celui de Sus.
    Multe minuni s-au petrecut in veacul trecut, altele chiar in zilele noastre. Prin tot ceea ce savarseste pentru drept credinciosi, ,,Prodromita” da semen ca apara aceste tinuturi si pe crestinii ce traiesc in cuprinsul lor. Din aceasta pricina, satenii se socotesc norocosi si iubesc Sfanta Icoana din toate puterile sufletelor, caci nepretuitul odor sta mereu de straja la capataiul asezarii.
    Valea Neagra este un Rai, unde monahismul incercat de vremurile apuse ale comunismului renaste astazi suflete: sufletele maicilor, ale satenilor ale pelerinilor.
    Valea Neagra este o doina, o sihastrie invesmantata in lumina rugaciunii si a Duhului luiDumnezeu.

(Sorin-Petruţ C. - clasa a VII-a)


                     01-01-1970       SCOALA GIMNAZIALA NISTOREŞTI       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro