Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
localitatea Comănești, județul Bacău


Troița de pe Dealul ComăneștiuluiÎn orașul Comănești memoria eroilor neamului este cinstită prin prezența unor monumente închinate acestora. Pe lângă Cimitirul internațional al eroilor construit în perioada interbelică de către societatea Cultul eroilor, de Dealul Comăneştiului, locul unde s-au descoperit vestigii arheologice din secolele VI-VII dar şi din perioada feudalismul dezvoltat (sec. XVII-XVIII), se înaltă o troiţă comemorativă construită de familia Ghika - Comăneşti, în memoria eroilor căzuţi atât în războiul de independenţă cât şi în primul război mondial.
Construcţia este sub forma unui obelisc de 3,60 de metri din piatră cioplită, din blocuri suprapuse pe fiecare fiind reprezentate câte o cruce şi locuri pentru candelă. Troiţă era înconjurată de o microincinta de 6x6 metri, delimitate de 8 stâlpi din piatră cioplită. Înainte de 1989, au fost smulse placile din marmură şi icoana Maicii Domnului. Exista şi o placă, pe care conform bătrânilor din zonă, scria -,, Pentru cinstirea amintirea eroilor căzuţi în războiul pentru independenţa şi în războiul pentru întregirea României, 1916-1919”, la care se adăugă şi numele eroilor – Iosub Argintaru şi Ionică Stoian. Anul construcţiei este plasat între 1925 şi 1928, iar iniţiativa ridicării monumentului a aparţinut prinţesei Ioana Ghika Comăneşti, rămasă văduvă în anul 1921.
În perioada postdecembristă monumentul a fost realibilitat, fiind unul dintre monumentele închinate eroilor unde cu diverse ocazii - Ziua Naţională, Ziua Eroilor, au loc manifestări religioase și militare.


            01-01-1970       Colegiul tehnic D.Ghika Comănești       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro