Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
str. Progresului, nr.6. Județul Satu Mare


SINAGOGA DIN CAREI


Localizare: MONUMENTALA SINAGOGĂ din Carei este situată pe str. Progresului, nr.6. Județul Satu Mare
An/secol : clădită în 1893, sec. XIX, pe o suprafaţă de 585 m.p., putem spune că are o personalitate cu totul aparte, având un stil arhitectural chiar surprinzător, eclectic, inedit, fiind în felul acesta un accent urbanistic valoros al localităţii.
Detalii principale/ Personalitați/evenimente.
Primele familii de evrei au venit în Carei între 1720 şi 1740, la chemarea contelui Alexandru Károlyi. Ei s-au aşezat în cartierul numit Pasajul Evreilor, numărul lor ridicându-se la mijlocul secolului al XIX-lea la 1500, iar până în 1940 la 3000.
Scurt istoric : Comunitatea evreiască a început construirea sinagogii în anul 1866, și acest templu mozaic a fost renovat și modificat în 1890.
Prezentare : Deși locuim în Carei, există unele clădiri monumentale pe care nu le-am vizitat. Sinagoga se află pe strada Progresului, unde se gasește și gradinița la care am fost împreună cu Georgiana cațiva ani în urmă. Chiar dacă treceam zilnic pe lângă ea nu îi dădeam mare importanță. Zilele trecute, împreună cu prietena mea am trecut pe lângă această clădire, unde am întâlnit un bătranel care ne-a fost ghid, ne-a povestit istoria Sinagogii și ne-a prezentat interiorul ei.
Sinagoga actuală are trei nave, realizate în stil romantic şi maur. Nava centrală nu depăşeşte cu mult în dimensiuni navele secundare. Faţada centrală şi o parte a celor secundare formează o unitate, subliniată de poziţionarea coloanelor decorate cu corole. Două dintre coloanele angajate de pe faţada navei principale, mai înalte decât restul coloanelor, formează conturul unei rame, amintind de templul lui Solomon. Pe cornişă există două pietre profilate, reprezentând tablele celor Zece Porunci. Faţadele sinagogii sunt prevăzute cu două şiruri de ferestre, despărţite de o cornişă mediană simplă. Deasupra uşii de intrare se află un triforiu cu geamuri rotunde şi o rozasă. Închiderea faţadelor drepte este decorată cu cornişe arcuite.
Ferestrele de pe primele segmente ale faţadelor secundare repetă forma de pe faţada principală, la o scară mai mică. Pe nivelul inferior se află uşa care asigură accesul în sinagogă. Faţadele secundare sunt divizate cu ajutorul pilaştrilor. La nivelul corurilor, nava este luminată cu ferestre triple.
Deasupra ferestrelor, friza este decorată cu motivul repetat al Stelei lui David, iar limita superioară este prevăzută cu cornişe sub forma unor arcade. Pe partea din spate a sinagogii a fost realizată o absidă, care adăposteşte nişa de păstrare a Torei, având în partea superioară o rozasă. Faţada este încheiată cu un timpan. În fața sinagogii se află monumentul holocaustului.
Am rămas profund impresionate de tot ce am aflat despre acest lăcaș de cult, de impresionanta prezentare, arhitectură, istorie, tradiție.

Papp Petra, clasa a VII- a B
Susai Giorgiana, clasa a VII- a B


               01-01-1970       Școala Gimnazială "Vasile Lucaciu", Carei       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro