Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Mărășești, Vrancea


Mausoleul de la Mărășești


Mausoleul de la Mărășești este un monument istoric dedicat eroilor Primului Război Mondial.
Mausoleul a fost ridicat pe locul în care, în vara anului 1917, s-au desfășurat luptele de la Mărășești, soldate cu victoria trupelor române. În confruntările de la Mărășești au pierit 480 de ofițeri și 21.000 de soldați români.
Pe 6 august 1923 a fost pusă piatra de temelie a monumentului, iar în vara anului 1924 mausoleul se afla într-o fază de construcţie care a permis reînhumarea osemintelor militarilor căzuţi pe câmpul de luptă. După o perioadă în care construirea mausoleului lucrările au fost reluate în anul 1936 prin zidirea cupolei monumentului. Doi ani mai târziu, monumentul a fost finalizat, fiind inaugurat pe 18 septembrie 1938 în cadrul unei ceremonii la care a luat parte o mulţime impresionantă, printre care şi Regele Carol al II-lea
La intrarea în perimetrul complexului se află o curte pietruită cu două alei, pe marginile cărora sunt aranjate 10 statui reprezentative pentru ofiţerii căzuţi pe câmpul de luptă. La capătul celor două alei se află mausoleul, iar în partea stângă a monumentului este amplasat Muzeul luptelor de la Mărăşeşti.
În centrul mausoleului se află sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, decedat la data de 21 iulie 1919, fost Prim Cavaler al Legiunii de Onoare, decorat cu Steaua României şi Ordinul „Sfântul Gheorghe şi Sfânta Ana" al Ţarului Rusiei.
Pe "Culoarul Cavalerilor", alaturi de maiorul Grigore Ignat si locotenentul Gabriel Pruncu, se află şi mormântul Măriucăi Zaharia, copila de 12 ani din comuna Haret care a ajutat armata română transmiţând dintr-un nuc aflat in spatele casei date despre înaintarea nemţilor.
Muzeul luptelor de la Mărăşeşti este amenajat într-o clădire separată, în cadrul lui fiind cuprinse fotografii, diverse documente, armament şi echipament militar din dotarea armatei române la vremea respectivă, precum şi obiecte personale ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, căzută în timpul luptelor desfăşurate pe Valea Şuşitei.         01-01-1970       Liceul Pipirig       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro