Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Casa memorială ”Mihai Eminescu” – Localitatea Ipotești, Comuna Mihai Eminescu, Județul Botoșani


CASA MEMORIALĂ MIHAI EMINESCU DIN IPOTEȘTI


Nume: Murariu Manuela-Georgiana
Paliciuc Denisa-Geanina
Clasa: a IX-a C
Șc. de proveniență: „Liceul Tehnologic Nicolae-Bălcescu”
Loc.:Flămânzi; Jud. :Botoșani
Prof. coordonator:Chelariu Cristina


Casa memoriala Mihai Eminescu din localitatea Ipotești comuna Mihai Eminescu, județul Botoșani este leagănul copilăriei marelui poet național. Casa în care familia acestuia a locuit vreme de aproape treizeci de ani (1850-1878) a fost construită în anul 1850 pe o moșie cumpărată în centrul satului Ipotești, de tatăl poetului, Gheorghe Eminovici. Casa avea trei camere: salonul familiei, biroul tatălui lui Eminescu și dormitorul mamei și surorilor poetului.
Nelocuită de ani de zile, în 1924 ajunsese o ruină și a fost demolată de noul proprietar. Zece ani mai târziu, în 1934, a fost refăcută pe același loc, iar în 1940, a devenit primul muzeu memorial dedicat marelui poet, întrucât nu respecta structura originalului, casa-muzeu a fost dărmată până la temelie în 1976 și construită o alta după documente originale pe vechea fundație a casei familiei Eminovici și inaugurată în 1979. Începând cu anul 2000, atât finisajul exterior, cât și interiorul casei cu mobilier expus, parțial original, parțial provenind din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, reînvie atmosfera celor aproape treizeci de ani în care familia poetului a locuit la Ipotești .Are în patrimoniu obiecte ce au aparținut familiei Eminovici între care caseta de bijuterii a mamei poetului, caseta de machiaj a poetului din perioada când juca în piese de teatru, vesela de argint dulapurile din lemn de trandafir și nu în ultimul rând multe cărți.
Salonul casei păstrează masa si cele șase scaune îmbrăcate în piele de Cordoba ale familiei Eminovici, șase lingurițe de argint ale aceleași familii, dar și un ceas care a aparținut tatălui poetului. Pe hol se află lada de zestre lucrată manual a Ralucăi Eminovici, mama lui Eminescu. Biroul tatălui poetului deține masa de lucru, lampa dar și cufărul în care Gheorghe Eminovici își ținea actele moșiei. Pe masă pot fi admirate manuscrise ale poetului în fotocopie, precum și parafa de medic a fratelui poetului Șerban. De asemenea într-o vitrină stă medalia pe care Eminescu a primit-o în 1871 cu prilejul sărbătoririi a 400 de ani de la citirea Mânăstirii Putna. În camera surorilor și mamei poetului se află un dulap din furnir de trandafir, crinul moldovenesc cu oglindă și caseta pentru bijuterii care a aparținut mamei lui Eminescu , dar și două icoane îmbrăcate în argint . Pe pat, poate fi admirată o scoarță lucrată de două mătuși ale poetului , din partea mamei, care se afla la Mânăstirea Agafton. Pe pereții casei sunt expuse, fotografiile originale ale bunicilor marelui poet, dar și copii după fotografiile cu membrii familiei celui ce a supranumit „Luceafărul Poeziei Românești”.
În curtea Casei Memoriale se află bustul lui Mihai Eminescu, realizat de sculptorul Gheorghe Anghel, dar și o bisericuță de familie datând din anii 1960. Aceasta a fost cumpărată cu 250 de galbeni de mama poetului, Raluca Eminovici. Lăcașul de cult adăpostește obiecte valoroase cum ar fi cristelnița în care a fost botezat Eminescu , mucarnița din argint cu care se tăiau lumânările și o linguriță de argint cu monograma poetului, cu care, de astfel a fost împărtășit. Icoana și catapeteasma sunt, de asemenea originale. Între anii 1999-2004, bisericuța familiei Eminovici a fost consolidată și restaurată. În spatele locașului de cult se află mormintele părinților lui Eminescu, Raluca și Gheorghe Eminovici și doi frați ai acestuia Iorgu și Nicolae.

Bibliografie :
www.dozadebine.ro/casa-memoriala-mihai-eminescu-de-la-ipotesti
https://www1.agerpres.ro/.../case-memoriala-casa-memoriala-mihai-eminescu-de-la-ip..


      01-01-1970       Liceul Tehnologic ”Nicolae Bălcescu” Flămânzi, Județul Botoșani       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro