Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Satul Cămârzani, comuna Vadu Moldovei, județul Suceava, cod postal 727561


Un crâmpei de rai pe pământ – Mănăstirea Cămârzani


În peregrinările dumneavoastră prin ținutul Bucovinei, nu ocoliți Mănăstirea Cămârzani amplasată la aproximativ 13 km de orașul Fălticeni, în Comuna Vadu Moldovei, județul Suceava. Ce poate avea deosebit Mănăstirea Cămârzani față de alte mănăstiri, se întreabă curiozitatea călătorului grăbit.
Îmbinarea armonioasă dintre rugăciunea ascultătorilor și cultura maicilor impresionează la Cămârzani. Dintre cele peste 100 de maici, cele mai multe au studii superioare, absolvente de fizică, chimie, matematică sau teologie, toate au venit aici din dragoste pentru Hristos.
În ținuturile prielnice ale Bucovinei, trei județe își dau întâlnire: Suceava, Neamț și Botoșani. Aici, la intersecția lor, o obște de peste 100 de maici a reușit să coboare un crâmpei de rai pe pământ.
Cu sufletul măcinat și acoperit de povești, așa pornim și noi de cele mai multe ori pe cărarea bătătorită a mănăstirii, dar, dincolo de poarta ei, suntem întâmpinați de anotimpul credinței și al speranței, deoarece ritmul și spațiul monahal sunt o oprire în timp din graba cu care se desfășoară viața omului la oraș.
Această mănăstire este una foarte frumoasă, are proporții fundamentale și este construită din cărămidă. Turla are formă piramidală, altarul este semicircular. Catapeteasma are o formă artistică, care o face unică, înaltă până la arcă. Icoanele sunt pictate cu ulei pe lemn de tei. Este construit și un zid având turn-clopotniță la intrare și multe corpuri de chilii.
Atunci când privești împrejur, vezi un peisaj superb, atât primăvara cât și iarna. Este înconjurată de o mulțime de brăduți și flori. Atunci când am fost acolo cu colegul meu, am rămas uimiți de priveliște. Cântările maicilor din timpul slujbelor sunt deosebit de frumoase și te fac să simți că nu mai ești pe pământ. Această mănăstire are ceva anume care te atrage către ea.
Unii copii consideră că a merge și a vizita orice fel de monument de acest gen este plictisitor, dar nu este deloc așa. Eu cred că este minunat să vezi aceste priveliști și să cunoști povestea din spatele ei, deoarece fiecare monument, fie biserică, fie mănăstire sau sculptură are povestea ei, care merită să fie cunoscută și poți învăța și unele lucruri esențiale pentru devenirea noastră ca ființe creștin – ortodoxe. La rândul tău, poți povesti și altor copii despre ce ai văzut și îi poți face să o viziteze. Din aceste motive, cred că este un obicei foarte frumos și folositor de a vizita monumete istorice, culturale și religioase, deci și această mănăstire, mărturie peste veacuri a vocației creatoare a poporului român ortodox. Credința, sufletul nostru se contopesc cu aceste mărturii ale trecerii noastre în timp.                  01-01-1970       Școala Gimnazială Hârtop, Suceava       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro