Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Localitatea Sanislău, judeţul Satu Mare

An/secol:

1562

Detalii principale / personalități / evenimente:

-

Scurt istoric:

    Prima menţiune a parohiei ortodoxe din Sanislău apare într-un ,,Schematismus cleri almae diaecensis Szatmarinensis’’din 1864 care consemnează vechimea acesteia din anul 1562. Menţiuni sporadice apar şi în conscripţiile efectuate în timpul împăratului Carol al VI-lea din anul 1734, în Sanislău existând o biserică din lemn , nouă, cu acoperiş de paie şi în timpul împărătesei Maria Tereza 1747 când documentele consemnează o biserică din lemn recent înălţată, cu acoperiş de şindrilă, fapt ce lasă să se înţeleagă că biserica menţionată în 1734 deşi fusese nouă a fost distrusă, probabil din cauza vreunui incendiu, fenomen frecvent în acele timpuri.
    Despre prima biserica din piatră se ştie că a fost construită în 1765, dovadă find cererea adrestă de parohia greco-catolică din Sanislău contelui Karolyi, stăpânul domeniului Sanislău de a li se permite construirea unei biserici din piatră, fapt ce s-a şi întâmplat în acel an.Potrivit cutumelor vremii iobagii de pe domeniul nobilului nu aveau dreptul să construiască biserici mai ales din piatră decât cu aprobarea stăpânului de moşie.În documentele păstrate în arhiva Parohiei Ortodoxe Romane din Sanislău se menţionează că ,, biserica greco-română din Sanislău s-a edificat din piatră la începutul a 7-ei decade’’ a secolului al XVIII-lea, iar clopotul poartă inscripţia turnării în anul 1775. Primii preoţi menţionaţi au fost Ioan Popu şi Ioan Paulu, aceştia păstorind între anii 1795-1806.
    Între anii 1806-1811 a fost paroh Ioan Bancu despre care documentele menţionează că ,,a avut o scriere frumoasă şi a fost un bărbat foarte învăţat.
    Prestigiul parohiei a crescut în timpul preotului Vasiliu Kővary (1811-1831), fost protopop al Ardudului, profesor de teologie la Ujgorod şi asesor al tablei judecătoreşti a judeţului Sătmar.
    De la 1838 până la 1861 a păstorit Demetriu Hossu asesor la Consistoriu Orădean şi la tabla judiciară a comitatului Sătmar, membru fondator al Astrei. În timpul său s-a extins biserica cu 6 stânjeni în lungime, construindu-se din nou ,, de la fundament şi până la turn, aceasta a început la sărbătoarea schimbării la faţă în 1840 şi s-a terminat la 24 noiembrie 1850 costând 6917 florini v.a. şi 31 de franci.”
    O activitate prodigioasă şi deosebit de complexă a desfăşurat-o parohul Gavril Lazăr de Purcăreţi (1878-1907), protopop al districtului Carei, asesor consestorial. A fost un preot harnic, stimat şi apreciat nu numai de credincioşii din parohie ci de întreaga dieceză. S-a preocupat cu prioritate de interesele bisericii dar şi de activitatea şcolii.
    La 3 martie 1907 a fost numit paroh şi protopop al Sanislăului Alexă Pop, născut la 10 mai 1858 în Bozânta Mică , azi în judeţul Maramureş.A activat ca administrator parohial şi parioh între 1881-1893 unde a înfiinţat un grânar şi zidise o şcoală. Din 1893 este paroh în Săsari ,, dovedindu-se un bun şi vrednic gospodar, prin înfiinţarea unei bănci populare şi zidirea unei biserici şi a case parohiale.
    Biserica este construită într-un stil eclectic, îmbinându-se elementele de stil neoromnanic cu elemente bizantine. Fiind masivă pereţii exteriori sunt sprijiniţi cu contraforţi. Pictura actuală este de nuanţă bizantină cu culori vii reprezentând scene biblice şi figuri de sfinţi. Biserica are hramul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

    Sanislaul are o vocatie pentru a-si impune atentiei valori deosebite pe care le-a dat printr-un numar impresionant de remarcabile personalitati de nivel national de mare vibratie culturala. Aceasta vocatie trebuie sa o facem cunoscuta tuturor locuitorilor ei si generatiilor care vor urma.
    Argumentam aceasta prin relevarea doar a unora din momentele semnificative ale devenirii sale ca un nume de rezonanta si un pol de cultura si civilizatie din aceasta parte a tarii.
    La un moment dat, de pe la sfarsitul sec. al XVIII-lea in perimetrul acestei localitati se contureaza o comunitate multietnica, multiculturala, multiconfesionala si trilingva. Fiecare dintre aceste caracteristici sunt elemente contribuind la o specificitate aparte a Sanislaului de-a lungul timpului care a oferit o convietuire cu interconditionari si interferente pe cele mai diverse planuri ale vietii atat in activitatile cotidiene, de existenta si dezvoltare.
    Viata curgea volens-nolens mai armonioasa sau mai cu asperitati in functie de factorii sociali, morali sau politici care s-au manifestat mai acut sau mai atenuat, convergente sau divergente de-a lungul vremurilor cum intelept spunea cronicarul - nu vremurile sunt sub puterea omului, ci omul este sub puterea vremurilor”.
    Oamenii erau membrii unor colectivitati distincte, puternice care au trait profund viata in interiorul nationalitatii, religiei, limbii si culturii lor.
    Istoria insa i-a unit in viata economica, sociala si administrativa.Fiecare dintre aceste comunitati au avut un mod de a intelege si de a trai viata specific firii, religiei, culturii si nivelului de civilizatie proprie, izolandu-se sau bucurandu-se impreuna, uneori suferind impreuna, solidarizandu-se ca membri ai unei comunitati puternic individualizate, mandre si orgolioase dar si prietenoasa sau cooperanta, caci viata dura i-a invatat si lectia convietuirii armonioase sigur in aspectele esentiale ale vietii si muncii de toate zilele.
    Pentru locuitorii satesti, biserica insemna mereu centrul spiritual. Se poate afirma ca preotul se bucura din oficiu, datorita functiei sale de o autoritate deosebita, iar scolile confesionale – existau numai astfel de unitati de invatamant – se aflau sub conducerea parohului local.
    Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din Sanislău împlineşte un secol de existenţă. Este un motiv de bucurie şi mândrie pentru locuitorii din Sanislău ca şi pentru toţi cei ce sunt devotaţi valorilor noastre istorice, culturale şi spirituale.
    Arhitectul Giovanni Quai şi meşterii constructori care au înălţat-o au dat acestei biserici proporţii echilibrate, monumentale, contururi impunătoare şi o expresivitate aparte, conformă cu unele trăsături stilistice ale barocului. Călătorul aflat pe drumurile ce străbat Câmpia Carei zăreşte de departe profilul măreţ al acestei biserici, care domină peisajul până la mari depărtări. Ea este un monument reprezentativ al arhitecturii noastre bisericeşti de la începutul secolului al XX-lea.

(Larisa D. şi Laura S. - clasa a VII-a)


         01-01-1970       Şcoala Gimnazială „Gheorghe Bulgăr”       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro