Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Comuna Uriu, loc. Ilișua


Pe urmele strămoșilor - Castrul roman de la Ilișua (județul Bistrița-Năsăud)


Cel mai mare castru din județul Bistrița-Năsăud se află în satul Ilișua (fig. nr. 1), comuna Uriu, la 45 km de orașul Bistrița, reședința județului și la doar 22 km distanță de orașul Dej (județul Cluj). În cadrul localității Ilișua, castrul este situat în partea sud-estică, pe platoul denumit de localnici ,,Măgura” sau ,,Cetatea” aflat pe partea stângă a văii Ilișua (afluent de dreapta al Someșului Mare).

Împreună cu castrul de la Cășei (situat la 7 km spre nord-vest de orașul Dej), castrul de la Ilișua constituia principala bază defensivă romană, în nordul provinciei Dacia, în zona Munţilor Ţibleş, unde au existat burguri şi turnuri de pază spre zona locuită de barbari.
Acest castru facea parte dintre castrele așezate la limita nordică a Imperiului Roman. Astfel, drumul roman Napoca-Gherla-Dej după ce trecea pe la Uriu și ajungea la Ilișua, continua spre partea nord-vestică a provinciei Dacia, ajungea la Beclean de unde se ramifica în două drumuri: un drum urma cursul Someșului Mare înspre Năsăud, iar al doilea urma valea Șieului înspre castrul de la Orheiu Bistriței.
Castrul roman de la Ilișua era un castru auxiliar populat de Legiunea a XIII-a Germina, Cohorta a II-a Britannica și Ala I Tungrorum Frontoniana. Acest castru făcea parte din Limesul Porolissensis (din Dacia Porolissensis) și avea legătură directă cu castrul Samum (Gherla). Situl arheologic de la Ilișua cuprinde atât castrul roman propriu-zis, cât și așezarea civilă (vicus).
La castrul roman de la Ilișua se poate ajunge de pe drumul național17/DE 58 (Cluj-Napoca- Bistrița-Vatra Dornei-Câmpulung Moldovenesc-Gura Humorului-Suceava), până în dreptul localității Uriu, de unde se desprinde drumul județean 171 care, după 4 km, ajunge la castrul de la Ilișua, situat pe malul stâng al râului Ilișua, pe platoul ,,Măgura”. La Uriu, sat aflat la 4 km de localitatea Ilișua, se poate ajunge și cu mijloace feroviare, localitatea aflându-se pe linia ferată Dej-Beclean.

Cercetările de durată, din castrul roman de la Ilișua, arată că pe locul acestui au existat două faze de construcție: castrul mic de pământ și lemn (care ar fi funcționat în perioada 106/107-117/118 după Hristos, construit de cohors II Britannica sau de către o vexilație din legiunea XIII Gemina) și castru mare de pământ construit la începutul domniei lui Hadrian de către ala I Tungrorum 26 Frontoniana, refăcut ulterior în piatră. Aşezarea civilă care va apare lângă acest castru se va numi Arcobadara (toponim indigen împrumutat de la o aşezare din apropiere.

01-01-1970       Colegiul Tehnic Infoel Bistrița       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro