Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Piata Libertatii , sect 4, București


In amintirea Bunicului meu, arhitetctul Octav Doicescu


Delia Ioana Doicescu,
Colegiul National Iulia Hasdeu

V-ați gândit vreodată la lucrurile frumoase ce ne înconjoară? Ați privit vreodată în spatele străzilor aglomerate, al blocurilor mari și problemelor de zi cu zi? Se mai gândește cineva în 2019 la monumentele, parcurile, casele și poveștile create de niște oameni cu atâta suflet și emoții acum ceva timp... V-ați gândit vreodată că poate ati trecut de atâtea ori prin locuri prin care și rude ale voastre îndepărtate, de care poate nici nu știți, au trecut? Haideți să vă spun povestea mea, povestea unui copil crescut într-un București obositor și aglomerat dar mai mult decât frumos. Ma numesc Delia Doicescu și așa cum îmi povestea deseori bunica mea când eram copil, sunt o ruda îndepărtată a arhitectului Octav Doicescu .Probabil nu mulți stiu cine a fost, dar o să fac un scurt rezumat din perspectiva formala, iar apoi o sa trecem la adevărata poveste.
Octav Doicescu a fost un arhitect important în București și un membru de onoare la New York, care începând din anul 1930 a început să își spună cuvântul privind arhitectura Bucureștiului.
In fața parcului Carol se afla Fântâna Zodiac, arhitectul acesteia fiind Octav Doicescu.Această fântână mi-a fost alături încă de când m-am născut.Am realizat acest lucru mai tarziu, abia când am mai crescut. Încă de când eram mica, părinții și prietenii de familie mă plimbau prin Parcul Carol și nu exista zi în care atunci când ieșeam din parc sa nu mergem până la fântână ca să ating apa și să arunc un bănuț, cum se obisnuia acum ceva timp. Cu toate că vremurile s-au schimbat, peste Fântâna Zodiac anii nu s-au așternut și este încă la fel de frumoasa și funcțională ca la început .Incă face parte din traseele pentru plimbările multor copii, adolescenti, indragostiti mai tineri sau trecuti de prima tinerete. Chiar dacă poate lumea nu ii dă multa importanță ,bucurestenii o iubesc si o considera foarte frumoasa.
Plecând de la Parcul Carol, ajungem la câteva străzi de langa Calea Dorobanti, una din cele mai vechi străzi din Bucuresti, pe strada Emil Zola nr. 2, unde găsim o casa frumoasa, impunătoare și păzită de un Husky Siberian blând și liniștit, casa inginerului Nicolae Caramfil, al cărei arhitect a fost Octav Doicescu între anii 1934-1936. La 20 de minute de mers pe jos pe niște străzi superbe, unde , acum la începutul primăverii natura a înflorit, trecem pe lângă case care mai de care mai frumoase, unde pe treptele din față găsim câte un câine bătrân sau o pisica tigrata Vis-a-vis de parcul Bordei, , întalnim casa Octav Doicescu, o casă serioasă , fix pe un colt umbros și cu un copac frumos înflorit în fața . De aici am plecat înspre parcul Herăstrău, la Fântână Miorița care era în renovare, dar vă las acum o poza cu ea și promit sa o vizitez curând Apoi am plecat repede spre oficiul poștal 41 chiar lângă Primăria Sectorului 1 unde mi-am amintit după atâția ani ca s-au cununat parintii mei. O posta mica, dar încă în condiții bune, al cărei arhitect a fost Octav Doicescu.
Iar apoi am mers la Gradina Botanică, unde mi-am dat seama ca nu am mai fost de cand eram mica și ca este prima data când o pot aprecia în adevărată sa valoare.M-am plimbat câteva ore printre copacii infloriti și familiile venite la picnic.Tot aici am găsit și un restaurant al cărui arhitect a fost tot Octav Doicescu, în fata acestuia sunt de asemenea zarzări infloriti iar aproape este o terasa mica în care oamenii pot sta să bea un suc de portocale și sa se relaxeze.
Mi-am dedicat o zi numai pentru a găsi aceste monumente și pe lângă toate acestea am văzut o mare parte din București, asa cum e el, cu toate lucrurile frumoase, am vazut flori minunate, am văzut pisici jucăușe , parcuri în care mergeam când eram copil, case vechi și oameni fericiți. Am ieșit pentru o zi din anonimat și din rutina și mi-a plăcut.Am promis sa mai fac asta cât de curând, sa merg sa vizitez și alte monumente construite de strabunicul meu , și alte străzi uitate de vreme.
În încheiere, vă invit sa vă dedicați o zi acestui frumos oraș și sa ii apreciați adevăratele valori, va aștept vara următoare la intrarea in parcul Carol, la Fântână Zodiac, care atunci va fi pornita și vă va răcori zilele călduroase de vara.                                       01-01-1970       CN ”Iulia Hasdeu”, București       18 comentarii

  Denisa F

Extrem de bine documentat, felicitări!

  Ionel

Felicitări!

  Luciana I

Felicitări!

  Alexandra V

Felicitari, foarte interesanta documentarea ta!

  Mihaela I

Felicitări Delia!

  Mihai S

Foarte frumos,am rămas impresionat!

  Dan S

Felicitări Delia!

  Sarbu Angela  Margareta Zana
Documentare
Foarte interesanta documentarea ta. Felicitari!

  Mariana C
Documentare despre marele Arh Octav Doicescu
Felicitari un material documenta bine nu in graba si daca pozele erau mai bine asezate ne ajutau mai mult! Felicitari si mult succes sa castigi!

  Dorica

Felicitări, Delia!

  Sorina
Arh Octav Doicescu
Felicitari Delia! Mult succes. Bine documentat!

  Marian Petrescu
Despre Arh Doicescu
Extrem de bine documentat. Felicitari si mult succes sa castigi!

  Adriana I
Felicitări PTR documentare
Foarte interesant si bine documentat! Aștept si alte postări,succes !!

  Camelia I
Istoria arh Doicescu
Superba compunerea. Foarte bine documentata. Felicitari!

  Doicescu Constantin
Orice inceput trebuie sustinut si incurajat!
Istorie e cea mai frumoasa poveste .Succes!

  Zolta M
Arh Octav Doicescu
E de departe cea mai tare compunere! Extrem de documentată bravo esti foarte tare!

  Mariana Z
In amintirea Arhitectului Octav Doicescu
Foarte intetesanta documentarea ta! Mult succes!

  IULIANA G
In amintirea Arh Octav Doicescu
Felicitări nu ma asteptam sa te documentezi atat de bine! Studiezi cumva arhitectura? Mult succes

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro