Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Muntii Orastiei, pe teritoriul Parcului National Gradistea Muncelului – Cioclovina


Cetatea dacica Piatra Rosie


Printre batrane paduri de fag in care era inima patriei dace, intr-o vasta desfasurare de privelisti, departe de ochii lumii, in muntii Orastiei, pe teritoriul Parcului National Gradistea Muncelului – Cioclovina, inclusa in patrimoniul mondial UNESCO in anul 1999 alaturi de cetatile dacice de la Gradistea de Munte – Sarmizegetusa Regia, Costesti – Cetatuia, Costesti – Blidaru, Banita si Capalna se afla: cetatea dacica Piatra Rosie.
Numele cetatii a fost dat de localnici datorita culorii rosii a peretelui stancos al dealului pe care este construita(imaginea nr.1).
Aceasta enigmatica cetate dacica despre care se stiu putine lucruri, face parte din sistemul de fortificatii grupate in jurul vestitei Sarmizegetuse(imaginea nr.2).
Cetatea Piatra Rosie nu a fost ridicata pentru a apara intrarea in vale, spre deosebire de celelalte cetati ea se afla chiar in capatul vaii. Se presupune ca Burebista a tinut cont mai mult de avantajele militare decat de necesitatile reale de aparare a vaii atunci cand a ales locul pentru cetate. Este evidenta interventia omului in partea superioara a dealului pe care este construita cetatea, deoarece se vede din departari ca varful a fost ajustat pana a ajuns drept pe orizontala(imaginea nr.3)
Din cercetari reiese ca au fost 2 faze diferite de constructie:
- cea din vremea lui Burebista cand s-au construit zidurile cetatii (doua de 102 metri si doua de 45 metri),cele 9 turnuri si monumentala scara de acces in cetate, cand piatra cioplita a fost transportata de la Magura Calanului (imaginea nr.2);
- cea din vremea lui Decebal care a fost nevoit sa intareasca garnizoana construind o a doua incinta cu ziduri din piatra locala.
Se presupune ca pe vremea lui Decebal aici locuia conducatorul intregului complex de fortificatii, deoarece au fost descoperite turnuri locuinta destinate nobililor, sanctuare, drumul pavat, scara de acces (imaginea nr.4 si imaginea nr.5).
Accesul catre Cetatea Piatra Rosie se face din Hunedoara dinspre orasul Calan, de la iesirea din comuna Bosorod, urcand pe vale pana in satul Luncani (imaginea nr.2). In Luncani, inaintam pe valea larga trecand pe langa biserica de lemn si scoala, avand doua variante: a. inaintam vreo 2,5 km trecand peste apa Bosorodului, de aici urmam drumul forestier care are paraul tot timpul in stanga. Cand iesim din padure intr-o poiana putem admira uriasul bloc de stanca pe care dacii au ridicat cetatea (imaginea nr.6). Parasind drumul principal trecem paraul pe un pod spre stanga, urcand prin padure pe versantul sudic al Pietrei Rosii, pana intr-o poiana unde exista o tabla cu descrierea cetatii (imaginea nr.7). Trecem si de aceasta, pe poteca versantului estic al cetatii, intrand in cetate;
b. inaintam spre stanga pe Valea Alunului pe un drum ce urca pana deasupra satului Gradiste de pe Valea Orastiei. Cand ajungem la confluenta a doua parauri : Alun si Tisa vom sti ca la aproximativ 300 m pe partea dreapta, trecand paraul Alun pe podetul construit de localnici, gasim poteca de acces catre cetate (imaginea nr.8). Urmand acasta poteca vom strabate padurea de pe versantul nordic al cetatii(imaginea nr.9) pana cand aceasta se va intersecta cu poteca care vine dinspre versantul sudic.
Aceasta a doua varianta de acces contine si o portiune din traseul Maratonului Dacic, organizat anual la noi in tara. Acest maraton este un eveniment care sprijina prin sport promovarea originilor si istoriei romanilor (imaginea nr.10), refacand drumurile dacilor care se deplasau spre cetatile lor doar pe culmile muntilor (imaginea 11).
Este singurul maraton din lume care trece prin 4 situri aflate in patrimoniul cultural mondial UNESCO: Costesti – Cetatuia, Costesti – Blidaru, Piatra Rosie si Sarmizegetusa Regia (imaginea 12).
Romanii si turistii straini care ajung in zona si vor sa viziteze cetatea Piatra Rosie, o vor gasi imbratisata de natura care o inconjoara, care pare ca vrea sa o protejeze de daunatori, de mii de ani. Natura si-a indeplinit scopul cat a putut de mult dar din pacate este neputincioasa in fata oamenilor de rea credinta, care o viziteaza cu scopul vandalizarii istoriei.
Desi face parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO, atat cetatea Piatra Rosie cat si “surorile” sale sunt lasate in paragina, necercetate, nerestaurate si neconservate corespunzator importantei lor pentru istoria neamului nostru si a lumii intregi.                                    01-01-1970       Școala Gimnazială Nr. 56 Jose Marti       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro