Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Strada Stefan cel Mare nr.223,cod 617500, Vînători


’’MÂNGÂIEREA CUVÂNTULUI SCRIS’’
DESPRE BIBLIOTECA COMUNALĂ VÎNĂTORI NEAMȚ


Puține locuri se pot mândri cu atâtea evenimente, oameni, fapte istorice și monumente de cultură și spiritualitate cum sunt cele din comuna Vânători-Neamț. Pământul acesta este presărat, ca o binecuvântare a Lui Dumnezeu, de multe mănăstiri și schituri care au dat de-a lungul timpului oameni demni de amintire. La poalele ruinelor Cetății Neamțului, pe locul stropit cu sângele strămoșilor noștri și albit cu osemintele dușmanilor noștri, pe malul Ozanei, între Humulești și Mănăstirea Neamțului, este așezat satul Vânători, format din răzeșii lui Ștefan cel Mare. Pe drumul acesta parcă auzim ecourile trapului cailor suitei lui Petru I Mușat, a lui Alexandru cel Bun sau Ștefan cel Mare, care s-au îndreptat spre Mănăstirea Neamț și Cetate.
Vă voi povesti aici despre un monument care nu se află pe culmi înalte ca Cetatea, nici nu are clopote răsunătoare ca Mănăstirea Neamțului, și nici nu auzim râsetele copilului de la Humulești. În interiorul acestui triunghi spiritual de pe harta comunei Vânători-Neamț stă pitită și liniștită, la umbra unor brazi, o bibliotecă sătească.
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în proclamația de la 6 decembrie 1859, a spus: ,,Eu țin numaidecât ca fiecare locuitor să știe încurând a scrie și a ceti”. Pe atunci, cine voia să învețe ceva carte se ducea ca ucenic la vreuna din mănăstirile vecine.
Abia anul 1895 înseamnă un pas înainte pentru învățământul din Vânători. Atunci, prin grija arhimandritului Chiriac Nicolau, se pune piatră de temelie pentru un local de școală, alături de o bibliotecă, cu condiția să-i poarte numele și să nu i se schimbe destinația; condiție care, după cum vedem și astăzi, a fost îndeplinită. El a dotat-o cu peste cinci mii (5000) de volume din diverse domenii, precum literatură,istorie, știință sau religie, scrise atât în limbile apusene, cât și în cele orientale.
În ,,Cartea de aur” (astăzi pierdută) a acestei biblioteci, erau menționați ca donatori mulți dintre scriitorii din prima jumătate a secolului al XX-lea, care își petreceau vacanțele de vară la Mănăstirile Neamț și Agapia. Printre aceștia se regăseau George Coșbuc și Alexandru Vlahuță.
Până în 1947, patrimoniul bibliotecii a crescut până la 8000 de volume. După Al Doilea Război Mondial, biblioteca din Vânători a avut de întâmpinat grele dificultăți în păstrarea cărților. Ea a reușit, totuși, să le mențină până la finalul anului 1949, când un delegat al Direcției bibliotecilor a transferat cea mai mare parte a acestora la București. Mai târziu, se trece la reorganizarea bibliotecii cu aproximativ 200 de volume. Prin strădania bibliotecarului Constantin Oancea, în 1972 zestrea de carte era de aproximativ 12000 de volume.
Pe lângă bibliotecă, a funcționat între anii 1977 și 1981 Cenaclul literar ,,Mihail Sadoveanu”, sub îndrumarea celor doi fii ai satului, poeții Daniel Corbu și Nicolae Sava. Din 1992 s-au organizat manifestările cultural-literare ,,Serile de poezie de la Vânători-Neamț”, care s-au bucurat de participarea a 15-20 de scriitori din țară”.
Trebuie amintit că în anul 1962, Constantin Prâsnea, fost adjutant al ministrului învățământului, trece prin Vânători-Neamț, într-o seară de februarie, pe la ora 21:00, și găsește biblioteca plină de tineri. Această întâmplare, neobișnuită pentru el, a fost amintită în cartea sa, intitulată Și noaptea credeau în lumină.
Una dintre personalitățile literare cu care biblioteca a avut o relație deosebită a fost Mihail Sadoveanu, dată fiind amplasarea în apropierea casei sale de la Mănăstirea Neamț.
Au mai trecut pragul acestei biblioteci și au lăsat și au lăsat autografe pe cărțile sale oameni de cultură precum Zoe Dumitrescu-Bușulenga, Fănuș Neagu, Mircea Dinescu, Dorin Tudoran, Pavel Coruț, Grigore Vieru sau Dorel Vișan. În trecerea lui prin Vânători-Neamț a poposit la bibliotecă și Regele Mihai.
Biblioteca comunală ,,Arhimandrit Chiriac Nicolau” este, astfel, o binecuvântare a Lui Dumnezeu pentru acest loc, aflat în miezul sfințirii moldave. Toți cei care intră aici își găsesc un strop de liniște și primesc, totodată, mângâierea cuvântului scris.

Eleva MARTA GĂMĂNUȚ
Clasa a VI – a
Liceul Tehnologic Arhimandrit Chiriac Nicolau Vînători Neamț
Structura Școala nr.2 Drehuța
Coordonator : Profesor de Religie ANCA IPATE


      01-01-1970       Liceul Tehnologic Arhimandrit Chiriac Nicolau Vînători       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro