Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Comuna Costesti Judetul Valcea


Pietrele care cresc!


ANDREI Lavinia & CIOACA Lucian
Școala Gimnaziala Anton Pann Rm. Valcea
Clasa a VI a F
Coordonator, Prof. Letiția MURARUȘ


Cu 6 milioane de ani inaintea nasterii marelui sculptor Constantin Brancuși, natura iși crea, nu departe de locul lui natal, propriile „Domnișoare Pogany” carora li se spune “trovanți”, dar numele care s-a incetațenit in randul localnicilor de la Costești, Jud. Valcea este „pietre care cresc”.
Județul Valcea se bucura de o așezare geografica excelenta, beneficiind de aproape toate formele de relief: munți, acoperiți de paduri de conifere și pașuni alpine, dealuri subcarpatice,unde livezile se intind cat vezi cu ochiul, podișuri și lunci cu aspect de câmpie, dispuse în trepte de la nord la sud, întregite de defileele Oltului și Lotrului, străjuite de munții Cozia, Căpățânii, Făgăraș, Lotru și Parâng. Toate aceste minunații cu care natura a fost atat de generoasa in Valcea, la care se adauga cateva stațiuni balneoclimaterice și numeroase monumente religioase, sunt cateva din cele mai interesante destinații turistice din județul Valcea.
Pentru aceasta competiție ne-am ales sa prezentam misterele celor mai stranii „pietre vii” din România “Trovanţii din Costeşti’, localitate cu o atestare documentara din timpul lui Matei Basarab 11 octombrie 1512, insa locuita de aproape 10000 de ani, dupa cum spun dovezile arheologice.
Zona se caracterizează printr-un relief de aproape 80% muntos și restul deluros, este singurul loc din Europa unde există o rezervaţie naturala cu o suprafața de un hectar, “Muzeul Trovanţilor” înfiinţată în 2005, printr-o hotărâre de guvern.
În credința populară, formațiunile geologice sunt considerate “pietre vii” cu o putere nebănuită, care îi protejează pe cei care le mângâie şi le udă. Vâlcenii care locuiesc în zonă și-au procurat deja câte un “talisman”, trovanți de dimensiuni mai mici putând fi admiraţi şi în curţile sau grădinile acestora.
Formele stranii care s-au format în urmă cu aproximativ 15 milioane de ani, cunoscuţi în popor şi sub denumirea de “dorobanţi”, “bălătruci”, “pietre vii” sau “pietre care cresc după ploaie”, trovanţii au forme bizare, sferice sau elipsoidale, şi mărimi diferite, de la câţiva centimetri până la câţiva metri. Câmpul cu trovanţi din Costeşti este uşor de reperat de către toţi cei care au drum spre Târgu Jiu, rezervaţia naturală fiind situată la aproxiamtiv 40 de kilometri distanţă de Râmnicu Vâlcea, pe marginea DN 67.
Trovanţii din Costeşti au început să fie studiaţi imediat după Revoluţie, dar au ajuns atracţie turistică abia în 2005, după ce zona în care s-au format a fost declarată rezervaţie naturala și administrata de organizația neguvernamentala Kogayon.
Primele “pietre vii” s-au “născut” însă în Miocenul superior, ca urmare a unor cimentări locale în masa nisipului.
În urmă cu mai bine de 10-15 milioane de ani, o mare parte din regiunea Oltenia era acoperită de Lacul Getic. Nisipul și pietrișul transportat de pâraie s-a depus într-o parte a lacului, în zona unde se găseşte astăzi rezervația naturală. Specialiştii care au studiat fenomenul explică că astfel de formaţiuni geologice se formează de obicei în albia unui râu şi că mai poate fi întâlnit, dar la o scară redusă, şi în alte localităţi din Vâlcea. Localnicii au parerile lor in privința trovanților, pe care ii numesc și „pietre vii”. Unii susțin cu tarie ca dupa o ploaie mai lunga din nisipul umed rasar mici trovanți, iar pietrele de dimensiuni mai mari efectiv cresc. Specialiștii nu au confirmat acest mit: „In lumea minerala, numai cristalele cresc.
Trovanții sunt, practic, o adunatura de pietricele de diferite marimi, de la submilimetrice, pana la centimetrice, legate intre ele printr-un ciment carbonatic. Adica, o gresie sau un conglomerat, in funcție de dimensiunile pietricelelor”, sustine drd. Florin Stoican, in opinia caruia „povestea cu creșterea e nerealista. Putem spune, chiar, ca trovanții se micșoreaza, din cauza proceselor naturale de eroziune”. Din Romania și pana in Noua Zeelanda, din Antarctica și pana in Groenlanda, trovanții starnesc uimire și admiratie. Deși sunt usor de recunoscut chiar și de nespecialiști, ei difera mult ca marime, culoare ori consistența și pot avea forme dintre cele mai diverse, de pilda sfera, disc, cilidru, etc.
Interesante sunt pietrele sferice roșii din Parcul National Theodore Roosevelt, situat in Dakota de Nord, SUA, colorate astfel datorita faptului ca au in compoziția lor fier. Deși ating pana la 3 metri diametru, concrețiunile de aici pot fi considerate pitice pe langa cele din depresiunea Faiyum, din Egipt, care ajung pana la 9 metri și par a fi cele mai mari din lume. Concrețiuni grezoase mai sunt intalnite și in Africa de Sud, China, Australia, Mexic, Argentina, Peru, Rusia, Kazahstan, Spania, Franța sau Cehia.
Americanii au trovanții lor in Colorado, Wyoming, California, Arkansas, Montana sau New York.
In Valcea Natura este stapana, ea este cel mai iscusit mester! Noi trebuie doar sa o admiram și sa o protejam!
Dragostea de frumusețe este Gust. Crearea de frumusețe este Artă – Ralph Waldo Emerson

Natura este cel mai iscusit mester! Sa o admiram si sa o protejam!   01-01-1970       Școala cu clasele I-VIII ”Anton Pann”, Râmnicu-Vâlcea       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro