Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
București, Strada Franceză 33


BISERICA DOMNEASCĂ CURTEA VECHE


Localizare: Str.Franceză Nr.33,Lipscani/Centrul Vechi,București An/secol: 1545-1554/XVI-XVIII
Detalii principale / personalități / evenimente:
Biserica Curtea Veche este cea mai veche biserică din București, ctitorie a domnului Mircea Ciobanu și a servit timp de două secole drept loc de încoronare a domnilor Țării Românești. Biserica poartă hramurile Buna Vestire și Sfântul Anton și este unul dintre numeroasele lăcaşuri de reculegere din centrul tumultuos al Capitalei, care atrage zilnic credincioși.
Se află în lista monumentelor de patrimoniu, monument istoric cu cod LMI B-II-a-A-18781.
Scurt istoric: Biserica a fost zidită de voievodul Mircea Ciobanul (1545-1554), în cea de-a doua domnie, ca Biserică Domnească, pe zidurile fostei biserici, înălţată iniţial de Mircea cel Bătrân, care a întemeiat şi prima Curte Domnească în Cetatea Dâmboviţa (1398-1401).
După bătălia de la Călugăreni din 1595, Sinan Paşa a ocupat Bucureştiul, a prădat Curtea Domnească şi biserica.
Monument istoric, adăpostește și icoana Sfântului Antonie rămasă neatinsă de incendiul de la 1847 ce a devastat Bucureștiul. Datorită numărului mare de credincioși care se perindă pe la această icoană, în timp, în actele oficiale și în conștiința populară a devenit biserica Sfântul Anton - Curtea Veche.
Prezentare (compunere/eseu/interviu): Biserica este o copie a mănăstirii Cozia - cu o lungime de 25 de metri si 8 metri lățime la exterior. Pronaosul este acoperit cu o boltă semicirculară, iar naosul este prevazut cu turlă. În ceea ce privește decorarea fațadelor Bisericii Sfantul Anton - Curtea Veche, ea este realizată prin fâsii de caramidă aparentă, alternând cu fâșii de tencuială. Prezența contrafortului, care sprijină zidul la exterior, cât și decoratiunea ocnitelor, reprezintă o influență arhitectonică din Moldova, influențe aduse de soția ctitorului, Doamna Chiajna, fiica domnitorului Petru Rareș din Moldova.
Șerban Cantacuzino la 1715, a refăcut pictura originală a pisaniei, ocazie cu care a adăugat la intrare un frumos chenar de piatră, sculptat în stil renascentist. În anul 1758 Vodă Constantin Mavrocordat a mărit biserica, adaugându-i două paraclise, transformând-o astfel într-o inedită biserică cu trei altare distincte. Acestea au fost dărâmate de arhitecţii lui Bibescu Gheorghe și Barbu Ştirbei (1842-1843; 1849-1856). Urmele zidurilor fostelor paraclise se văd în curtea bisericii, sub forma unor pavaje peste temelii.
Între anii 1928 şi 1933, la iniţiativa lui Nicolae Iorga, biserica a fost refăcută la exterior, redându-i-se forma iniţială.
O altă restaurare a picturilor bisericii s-a făcut în anul 1998.
În anul 2009 lăcaşul de cult a fost dotat cu mobilier nou şi s-a realizat primul muzeu parohial din București.
Pe lângă faptul că a fost lăcaş de închinăciune pentru mulţi din domnii Ţării Româneşti, aici s-au rugat cu credinţă şi evlavie Mihai Viteazul, Matei Basarab, Şerban Cantacuzino, Sfântul Constantin Brâncoveanu şi alţi iluştri voievozi din veacurile XVI-XVIII, acest monument impunător ascunde în zidurile sale mărturia unui trecut plin de zbucium şi frământare, dar şi dovada priceperii meşterilor care l-au ridicat.                  01-01-1970       Școala Gimnazială Nr. 108, București       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro