Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
sat Nemțișor, comuna Vînători, județul Neamț


MONUMENTUL EROILOR DE LA NEMȚIȘOR


Prof. Sângeap Nadia-Mihaela, Liceul Tehnologic ”Ion Creangă” Pipirig

Obiectivul închinat martirilor căzuţi pentru apărarea ţării în cel de-Al Doilea Război Mondial a fost realizat după ideea părintelui Iustin Pârvu, duhovnicul mănăstirii Petru Vodă, el însuşi martor la luptele sângeroase care s-au dat în zonă.
Surse istorice estimează că aproximativ 14.000 de soldaţi şi locuitori din zona frontului şi-au pierdut viaţa în luptele din vara anului 1944, în zona Culmii Pleşului, respectiv în perimetrul localităţilor Târgu Neamţ, Răuceşti, Oglinzi, Valea Culeşei, Poiana Groşi, Mănăstirea Neamţ, Nemţişor, Lunca-Vânători Neamţ.
Aici şi-au pierdut viaţa soldaţi din Regimentul 15 Războieni din Piatra Neamţ, Batalionul 3 - Vânători de Munte Târgu Neamt, Regimentul 8 şi 12 Călăraşi din Roman, Regimentul 25-26 Vaslui, Regimentul 24 Infanterie Tecuci, Batalionul 9 Vânători de Munte Aiud, Regimentul 17 Timişoara, Regimentul 82 Infanterie Târgu Mureş şi mulţi locuitori din zona frontului.
„Cea mai sângeroasă şi mai mare pierdere de război de pe teritoriul României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Mulţi au murit arşi de vii sau în condiţii foarte grele. Mii de oameni fără vină, îngropaţi în gropi comune“, se arată pe pagina electronică a Mănăstirii Petru Vodă.
Monumentul de la Nemţişor are la bază un osuar de 5m/5 m. Forma construcţiei este de cruce, continuată cu o piramidă de peste 10 metri înălţime, iar în interior sunt depuse osemintele eroilor necunoscuţi.
Monumentul a fost cea mai fierbinte dorinţă a părintelui Iustin de a onora astfel înaintaşii.
„Chiar el, cu mâinile sale, a schiţat monunentul, a stabilit locul amplasamentului şi a făcut unele demersuri. Din nefericire, acesta a murit înainte de a-şi vedea visul cu ochii, dar am decis ca prin eforturile noastre şi ale unor oameni cu suflet mare să reuşim ridicarea acestui monument. Părintele Iustin îi numea pe acei soldaţi, români, nemţi sau ruşi, «adevăraţi mucenici ai lui Dumnezeu»“. În pădurile din această zonă a judeţului Neamţ, în primăvara şi vara anului 1944 au avut loc lupte între trupele germane, ruse şi române.
Locul unde s-au dat luptele a fost numit şi „Valea Plângerii“, aici fiind cea mai mare tragedie petrecută pe teritoriul românesc în timpul războiului, urmată de cea de la Oarba de Mureş, unde au murit circa 11.500 de oameni.
În lucrarea „Război blestemat“, profesorul Dumitru Stan, fondatorul Asociaţiei Naţionale „Cultul eroilor“, filiala Răuceşti, relatează întâmplările dramatice din vara anului 1944, de la „Valea Culeşa“ – „Borta Dracului“, judeţul Neamţ:
„Aici pe Valea Culeşa, în «Borta Dracului» s-au declanşat cel mai sângeros măcel şi cele mai cumplite bătălii pe viaţă şi pe moarte între trupele române şi armata sovietică de pe întreg frontul din Moldova în cel de-al doilea război mondial… Despre acest măcel devastator care a avut loc pe Valea Culeşa în «Borta Dracului» în vara anului 1944 unde mii de ostaşi – fie ruşi sau români – au fost arşi de vii, nu s-a scris nici un cuvânt pentru că a fost «secret de război». Folosirea de proiectile sau bombe incendiare având încărcătură chimică de distrugere în masă au fost interzise în cel de-al doilea război mondial. Rusia putea să conteste la «Crucea Roşie» Internaţională şi la alte organisme faptul că Germania a folosit armament interzis în război, dar n-a făcut-o pentru că şi ei la rândul lor au folosit teribilele «Katiuşa», proiectile, de fapt rachete cu încărcătură reactivă, care au produs multe victime omeneşti. Aşa că au trebuit să treacă 50 de ani ca acest secret de război să fie adus la cunoştinţa opiniei publice“, spunea profesorul Stan.
Monumentul se înalță semeț în liniștea pădurii. Drumul pe care îl străbatem până acolo este asemuit cu drumul Golgotei Fiind străbătut de o parte și de alta de cruci.
”Pământul nostru-I leagăn cald de fii
El ne-a crescut părinții fii
Cei mai viteji ai mândrei Românii.”

01-01-1970       Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro