Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Sat Chirițeni, comuna Hangu, județul Neamț


Biserica „Sfântul Nicolae” Chiriţeni, Neamţ


Eleve: Chirilă Mihaela, clasa a VII-a
Mazilu Claudia Sânziana, clasa a VII-a
Prof. Ungureanu Dumitrina

Construită în vârf de munte, în cele mai grele vremuri ale celor din Gura Hangului, biserica de la Chiriţeni ascunde o istorie desăvârşită, dar şi trăirile celor care au fost nevoiţi să-şi părăsească temeliile.
Aşezare: comuna Hangu, sat Chiriţeni, judeţul Neamţ, la aproximativ 60 km de Piatra Neamţ. Cum urci drumul de la Buhalniţa spre Hangu, se poate observa printre brazii înalţi, biserica frumoasă şi zveltă.
Scurt istoric: Biserica „Sfântul Nicolae” din satul Chiriţeni ascunde o profundă istorie. Construită, aici, pe munte, în anul 1960, sau mai bine spus strămutată, este un lăcaş de cult modest, făcut din lemn din vechea biserică. Atunci când spun „vechea biserică” ma refer la biserica din Gura Hangului. În afară de catedrala care este prea bine cunoscută pentru farmecul pe care îl avea în comună, înainte de a fi construită, în comună era o altă biserică mai micuţă şi anume biserica ce a fost strămutată în satul Chiriţeni. Credincioşii din Gura Hangului mergeau în fiecare zi de sărbătoare la aceasta pentru a se întâlni cu Dumnezeu. După ce toţi oamenii au fost strămutaţi, alegându-ţi noi locuri în care să-şi petreacă restul vieţii, bineînţeles că alături de ce era necesar, aveau nevoie şi de o nouă biserică în care să-L Întâmpine pe Dumnezeu. Deoarece cetăţenii din acele vremuri trăiau nişte timpuri grele, singura opţiune pentru a avea un sanctuar în sat era strămuarea bisericii care rămăsese nedistrusă. Era o soluţie foarte bună, deoarece aceasta era în totalitate din lemn şi nu din piatră, ca biserica construită mai recent. După cum ştim mai exista şi o biserică în satul Fârţâgi, la fel construită din lemn pentru că şi aceea trebuia la un moment dat demolată, oamenii s-au gândit sa ia părţi din ambele biserci pentru a construi biserica de pe munte.
Şi apoi vine întrebarea „de ce pe munte?” Se spune că erau doi oameni gospodari care aveau pământ pe lângă locul în care trebuia „ansamblat” lăcaşul de cult. Aşa că, au ales locul perfect în care să se construiască iar enoriaşii s-au trudit să care materialele penru construirea bisericii. O altă „poveste” ar fi că oamenilor le era teamă să nu vină din nou apa pentru ale distruge iarăşi bisericuţa. Din biserica de la Fârţâgi s-au folosit mai mult icoanele care erau de o frumuseţe de nedescris, iar cel mai important catapeteasma. Din cauza lipsurilor, aceasta nu era pictată în interior ci doar vopsită, iar ici-colo sunt expuse icoanele.
În curtea bisericii mai putem întâlni turnul/clopotniţă, care este construit din piatră dar şi un mic colivar, unde enoriaşii aduceau jertfă, care este construit din lemn.
În spatele bisericuţei întâlnim casa parohială, dar şi prăznicarul, care sunt nişte construcţii modeste, ridicate după strămutarea lăcaşului de închinăciune. Cimitirul bisericii este destul de mare pentru că şi acum cei din sat îşi îgroapă morţii aici, noua biserică neavând cimitir propriu.
Părintele Mihai Coroamă este cel care a slujit pentru prima data şi zice că aceasta avea şi o casuţă construită lângă biserică, dar aceasta nu mai există de mult timp. Primul dascăl al lacaşului de pe munte a fost Gavril Popa, care a fost înlocuit apoi de Petrea Zaharia.
Biserica „Sfântul Nicolae” este şi va rămâne un momunent istoric pentru toţi oamenii din comună, mai presus de atât o tristă amintire a credincioşilor ce au fost nevoiţi să plece de unde îşi aveau rădăcinile.            01-01-1970       Școala Gimnazială Hangu       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro