Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Comuna Nistoresti, judetul Vrancea

An/secol:

1810

Detalii principale / personalități / evenimente:

-

Scurt istoric:

    Parohia Nistoresti, asezare veche cu radacinile pana la legendara Tudora Vrancioaia, isi trage numele de la intemeitorul ei Nistor, numele unuia de c ei sapte feciori pe care l-a dat lui Stefan cel Mare si Sfant pentru a-si apara tara de dusmani. Este o asezare pitoresca, desfasurandu-se pe ambele maluri ale raului Naruja, pe o distanta de circa 8 Km. Este imprastiata si pe dealuri sip e coline. Parohia are trei Biserici si o casa parohiala.
    Biserica Sfantul Ierarh Nicolae este cea mai veche din cadrul parohiei, fiind construita in anul 1810, insa se banuieste ca datarea ei merge pana la inceputul secolului al 19-lea. De aceea, este trecuta astazi in randul monumentelor istorice.
    Biserica este construita din lemn cioplit, folosindu-se cuie din lemn in forma de cruce, stil moldovenesc, cu un pridvor inchis, deasupra se afla clopotnita, iar deasupra pe Naos o turla. A fost si este acoperita cu sindrila, iar pe peretii exterior este tabanuita cu scandura. In interior nu are pictura, ci doar numai o panza pictata cu icoane dupa randuiala, asezata pe peretele care desparte Naosul de Sfantul Altar. Pe panza pictata, deasupra usilor imparatesti se afla o inscriptie cu numarul 810, prin care se atesta data sfintirii acestui Sfant locas de inchinaciune. Terenul din jurul bisericii este 400m2. Cimitirul este langa curtea bisericii si are 1800m2. Biserica nu are pisanie.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

    In Vrancea,legendele se impletesc cu istoria completandu-se reciproc,iar traditiile sunt o realitate traita de locuitorii parohiei Nistoresti,cu legendara poveste a Vrancei,asezare pitoreasca din Carpatii de Curbura. Realitatea este intemeiata pe legenda intalnire dintre Stefan cel Mare si Tudora Vranceoaia. Aceasta i-a trimis pe cei sapte fii ai sai, pentru ai face voievodului oaste vranceneasca.Printre cei sapte feciori ai Tudorei se afla vrednicul fiu Nistor de unde vine si numele comunei Nistoresti. Aceasta comuna se afla pe ambele maluri ale raului Naruja ,fiind impartita pe diferite dealuri. Ea are trei biserici si o casa parohiala.Cea mai veche biserica aflata in cadrul parohiei este Biserica Sfantul Ierarh Nicolae,construita in anul 1810, in care banuieste ca datarea ei merge pana in secolul al 19-lea fiind trecute astazi in randul monumentelor istorice.
    Construita din lemn cioplit folosindu-se cuie de lemn in forma de cruce,acoperita cu sindrila avand un pridvor inchis cu stil moldovenesc.
    Satenii satului Parul Humii s-au certat intre ei pentru locul unde trebuia sa fie ridicata biserica.Unul dintre sateni propune sa fie transportate lemnele pentru biserica in satul Romanesti pentru a le da drumul pe Albia raului Naruja, iar unde se vor opri lemnele acolo sa fie ridicata biserica. Lemnele s-au oprit in fata casei taranului Aga Neagu, hotarandu-se locuitorii satului sa ridice biserica de lemn pe colina din dreptul locului unde s-au oprit lemnele fiind locul donat de un locuitor.Biserica este ridicata cu mare dragoste de catrea sateni, in interior aflandu-se pictate pe o panza icoane dupa randuiala fiind asezata pe „Catapeteasma” . Pe panza pictata deasupra usilor imparatesti se afla inscriptionata data sfintirii acestui sfant lacas de inchinaciune. In jurul Bisericii se afla cimitirul care are 1800m patrati. Biserica nu are pisanie.
    Portile acestei biserici sunt deschise pentru crestini care vor sa vada extraordinarul monument!

(Cosmina M. - clasa a IV-a)               01-01-1970       SCOALA GIMNAZIALA NISTOREŞTI       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro