Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Comuna Ceahlău, județul Neamț


Biserica ,,Naşterea Maicii Domnului,, Ceahlău


Elev : Amariei Cristian
Clasa a V a
Şcoala Gimnazială Comuna Hangu
Prof. Ungureanu Dumitrina


În ziua de 15 mai 1907 s-a format comitetul pentru construirea bisericii din zidărie de piatră. Pentru început preşedintele acestui comitet a fost ales un mirean şi anume Gheorghe Matasă, vicepreşedinte Gheorghe Alexandru Ungureanu, casier Ştefan Gheorghiu şi secretar Dumitru Nistor Luca împreună cu membrii consilieri, care s-au ocupat de strângerea de fonduri şi aprovizionarea de materiale.
În anul 1920 s-a format un nou comitet având preşedinte pe preotul Constantin Bârsan.
La data de 8 septembrie 1929 s-a pus piatra de temelie pentru construcţia bisericii din piatră. Biserica a fost proiectată şi executată în plan bizantin formă de treflă – cruce în mai multe etape pe un teren destul de rezistent. Cu toate acestea temelia bisericii a fost turnată la peste 3 metri adâncime, din beton.
Proiectul şi executarea lucrărilor a fost întocmit de către antreprenorul italian Carol Zane împreună cu arhitectul Iosif Berini şi meseriaşul D. Cristea, toţi din Piatra Neamţ în timpul preotului Constantin Bejan. Lucrările din zidărie de piatră până la centură, deasupra geamurilor au fost executate de către antreprenorul Carol Zane în perioada 1929 – 1934. Piatra a fost adusă din zonă şi de la podul din comuna Bistricioara, care era deja stricat din cauza apei, iar colţarele din piatră cioplită au fost comandate la pietrarii din Târgu Ocna, care au fost transportate până la Piatra Neamţ cu trenul, iar de la Piatra Neamţ la Ceahlău au fost aduse de enoriaşii parohiei cu căruţele.
Din lipsa banilor şi din cauză că consilierii parohiei s-au împărţit în două grupe, unii care doreau rezilierea contractului, iar alţii care doreau continuarea lucrărilor cu antreprenorul Carol Zane care ridicase biserica până deasupra geamurilor, turnase centura şi îşi lua angajamentul ca să ducă lucrarea până la capăt spunând că plata se va face şi după terminarea lucrărilor, totuşi consilierii care doreau rezilierea lucrărilor au reuşit şi au reziliat contractul.
La data de 10 aprilie 1934, prin procesul – verbal nr. 35 se stabileşte ca lucrările să fie continuate (bolţile şi turnurile) de către tehnicianul Nicolae D. Maxim din satul Dreptu. La data de 3 iunie 1934 prin procesul verbal nr. 36 s-a încheiat contractul de continuare a lucrărilor la bolţi şi la turnuri de către tehnicianul Nicolae D. Maxim, lucrări care trebuiau executate din lemn. În anul 1937 s-a format un nou comitet pentru continuarea lucrărilor sub preşedinţia noului preot Ungureanu Ioan, fiu al satului, astfel că în anul 1940 era terminat turnul de pe naos, şi acoperită nava bisericii şi pridvorul. La data de 23 mai 1943 s-au reluat discuţiile pentru lucrările la turnul clopotniţă, şi care au început la data de 26 iulie 1943, însă din cauza războiului au fost întrerupte, iar turnul clopotniţă a fost acoperit cu scândură.
Lucrările la clopotniţă s-au reluat în anul 1962.
La data de 30 iunie 1963, biserica a fost sfinţită de către Î.P.S. Mitropolit Dr. Iustin Moisescu. Între anii 1975 – 1976 în timpul preotului Damian Mihai, s-a acoperit biserica din nou cu tabla zincata de către echipa meşterului Lica Ioan din Târgu Neamţ.
În anul 1978 s-au făcut şi montat scările de la intrarea în biserică din piatră cioplită.
Între anii 1982 – 1983 s-a lucrat catapeteasma nouă din lemn de stejar sculptat de catre meseriasii Zeches Dumitru şi Olaru Gheorghe din satul Tarpeşti, com .Petricani. Icoanele de la catapeteasma au fost pictate de pictorii Matei Gheorghe şi Matei Mihai de la Gura Humorului în anul 1984.
Între anii 1984 – 1985 s-au confecţionat cele două policandre din bronz, unul cu 42 de lumini şi altul cu 48 de către meseriaşul Damian Gheorghe din Târgu Neamţ.
Între anii 1983 – 1985 s-a pictat biserica în tehnica fresca de catre pictorul Raileanu Andrei din Bucuresti, fiind resfintita la data de 20 octombrie 1985 de P.S. Eftimie Luca Episcopul Romanului si al Huşilor, în calitate de fiu al satului Ceahlău. Icoana hramului şi medalioanele de la exteriorul bisericii sunt lucrate în mozaic de către pictorul Goagea Marin.
Între anii 1991 – 1997 s-au lucrat strănile şi mobilierul din biserică din lemn de stejar sculptat de catre Domnul profesor Hutanu Alexandru din Bacau şi echipa sa. Din cauza degradarii lemnăriei şi a structurii de rezistenşă a acoperişului, între anii 2003 – 2004, s-a consolidat acoperisul înlocuindu-se toata lemnaria de către echipa meşterului Craiu Mihai din satul Oglinzi, comuna Răuceşti, dupa noul proiect in stil stefanian întocmit de catre inginerul Stroie Nicolae din Bucuresti şi s-a acoperit cu tabla de cupru de catre echipa mesterului Lica Ion din Tg Neamt..
Biserica are următoarele dimensiuni în interior : 38 m lungime x 12 m la străni, şi 8,50 m nava având 370 mp
În anul 2001 s-a construit anexa din piatra pentru încălzirea centrală având planşeul din beton armat care are suprafaţa de 17 m.p. la exterior. Biserica împreuna cu anexa centralei termice are suprafaţa de 387 m.p.
În cimitirul satului Ceahlău, în jurul anului 1830 s-a ridicat Biserica din lemn ,,Sfânta Ana,, o construcţie deosebită realizată din bârne care se îmbină în ,,coadă de rândunică,, cu excepţia absidei altarului unde îmbinarea se face prin suprapunere, după tăierea la jumătate a grinzilor. Acest lăcaş a fost printre puţinele din Moldova, care a avut o pictură interioară aplicată direct pe lemn. În prezent doar în unele locuri se mai văd frânturi din pictură.         01-01-1970       Școala Gimnazială Hangu       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro