Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Cetatea Poenari se află situată pe un vârf abrupt, de la intrarea în cheile Argeşului (Căpăţânenii Pământeni ), la 4 km de barajul Vidraru, în vârful muntelui Cetăţuia la care se ajunge urcând 1480 de trepte din beton care şerpuiesc printr-o pădure de fag.

An/secol:

Cetatea dateaz? de la începutul secolului al XIV lea , fiind ref?cut? de domnitorul Vlad ?epes la mijlocul secolului al –XV-lea

Detalii principale / personalități / evenimente:

-

Scurt istoric:

    La altitudinea de 850 m, protejată de pantă abruptă, s-a înălţat ,, cuib de vulturi al vitejilor de demult “, care făcea parte, cu veacuri în urmă, dintr-un lanţ de fortificaţii ce apărau hotarul nordic al Ţării Româneşti.
    În veacul al XIII lea exista doar un turn din piatră brută, dar în veacul al XIV lea, fortificaţia a îmbrăcat tot vârful de stancă cu ziduri groase din piatră spartă şi căptuşite în părţile superioare cu cărămidă. Construcţia nu putea adăposti decât 30 – 40 de soldaţi, suficient însă pentru a stingheri mişcările armatei duşmane.
    Tradiţia consemnată în cronici ne spune că Vlad Ţepeş s-a îngrijit de refacerea cetăţii. Cetatea a fost ultimul refugiu al domnitorului înainte de a pleca în Transilvania. Ea a fost una din fortificaţiile care au contribuit la Victoria finală a românilor din anul 1462. Lui Vlad Ţepes îi revine meritul de a fi întârziat pentru cel puţin şapte decenii înaintarea armatelor otomane către Europa central sudică.
    O legendă despre cetatea Poenari, cunoscută sub numele de Râul Doamnei, vorbeşte despre soţia domnitorului, care ştiind că turcii sunt în apropriere şi simţind că nu mai are nici o scăpare, s-a urcat pe meterezele dinspre râul Argeş şi a strigat soldaţilor că preferă să se omoare decât să fie prizoniera turcilor. Apoi doamna ţării s-a aruncat în prăpastie, trupul zdrobindu-se de stâncile udate de apa râului. Locul unde a căzut s-a înroşit datorită sângelui doamnei şi acest lucru este vizibil şi în zilele noastre.
    În prezent cetatea Poenari se află în stadiul de ruină. Are forma alungită cu 5 turnuri, 4 rotunde şi unul prismatic iar zidurile au 2-3 m grosime.
    Cetatea l-a inspirit şi pe Jules Verne în crearea capodoperei ,, Castelul din Carpaţi “ cu legendele povestite de o româncă despre misterioasa cetate a lui Vlad Ţepeş.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Ce ne impresionează la cetatea Poenari?
    În opinia noastră atracţia principală a cetăţii constă în cele 1480 de trepte care şerpuiesc printr-o pădure de fag. Un traseu obositor dar tentant în acelaşi timp dacă ne gândim că la final ne aşteaptă o privelişte încântătoare.
    După aproape un mileniu, cetatea şi-a păstrat o parte din frumuseţe şi o urmă de mister care te atrage fără să stai pe gânduri. Cetatea a reprezentat o sursă de inspiraţie pentru scriitorul Jules Verne datorită legendei care învăluie acest loc.
    Reprezintă un monument istoric care a rezistat tuturor intemperiilor vremii câştigând bătălia cu timpul, un important punct turistic atât al judeţului Argeş, cât şi al României, o pagină emoţionantă a istoriei naţionale.
    Tradiţie, cultură, inspiraţie şi valoare. Patru argumente solide pentru a considera cetatea Poenari o adevărată sursă de păstrare a resurselor culturale şi de patrimoniu al ţării nostre. Legată de cel puţin 3 mari voievozi ai Ţării Româneşti, şi de o luptă decisivă a poporului nostru , cetatea Poenari, dincolo de legende şi de senzaţional reprezintă un obiectiv turistic şi istoric.

(Simona D. - clasa a VIII-a şi Florin-Răzvan L. - clasa a VII-a)


         01-01-1970       SCOALA GIMNAZIALA PLOSCA       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro