Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Buhalnița, Neamț


Biserica din Buhlanița


În viața creștinului biserica reprezintă locașul sfânt unde merge pentru călăuzire și pentru a se simți mai apoape de Dumnezeu. De multe ori oamenii au probleme si atunci găsesc alinare în cuvintele Domnului care ne sunt reamintite de oamenii care au promis să răspândesă cuvântul lui Dumnezeu, preotii în casa Domnului, biserica. Biserica ne binecuvântează şi pare că toate problemele noastre dispar, ne simtim împliniți şi ocrotiți și acolo găsim răspunsul la multe probleme și putem trece mai usor peste valurile vieții.
Parohia Buhanița din județul Neamț este așadar una dintre bisericile care ne cheamă pe toți la rugăciune prin însuși glasul celui trimis de Dumnezeu, părintele paroh Vasile Cristian Dăscălescu, doctor al Facultăţii de Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Stăniloaie” din Iaşi. La 390 de ani de la ridicarea bisericii ,,Intrarea în Biserică a Maicii Domnului din Buhalniţa”, locașul de cult adună sute de vizitatori datorită locului de poveste al așezământului, prin glasul părintelui și binecuvântarea Domnului. Arhitectura bisericii este construită pe un plan simplu, dreptunghiular, cu plastoforul altarului semicircular şi faţadă vestică poligonală. Clădirea constituie o exemplificare reuşită a stilului moldovenesc specific primelor decenii ale secolului al XVII-lea.
Compartimentarea interioară a bisericii este realizată prin cele două coloane grele pe care se sprijină arcadele despărţitoare dintre naos şi pronaos, pusă în evidenţă şi prin sistemul de boltire.Acoperişul este construit în două ape şi este străpuns de o turlă în zona mediană a locaşului, fapt ce oferă monumentului mai multă supleţe.Uşa de la intrare a păstrat pătratul original din piatră,decorat cu mulaje care se înconjoară la colţuri, iar pridvorul din partea de vest a fost ridicat ulterior anului construirii bisericii. Iconostasul bisericii a fost adus în 1859 din Alexandria. În interiorul bisericii mai sunt 15 strane vechi sculptate, acoperite cu ornamente variate,ce oferă fiecărei piese calitatea de ,,excepţional,,. Uşa de la intrare a păstrat chenarul original de piatră, decorat cu muluri, care se întretaie la colţuri. Aceasta este o piesă unică în arhitectura bisericilor româneşti.
În testamentul pe care îl scria la Constantinopol, înainte de a primi cununa muceniciei, Miron Vodă vorbea despre biserica lui astfel: „eu nu cred să existe un loc mai frumos şi mai tihnit pe lume decât mănăstirea mea, din Şesul Hangului, la poalele muntelui”. Dragostea domnitorului pentru această zonă a intrat în tradiţia orală căci, până astăzi, hăngenii ştiu din bătrâni că, însuşi Miron Vodă, alături de vlădica Varlaam, a participat la hramul aşezării.               01-01-1970       Școala Gimnazială Hangu       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro