Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Piaţa centrală Giurgiu / langa podul Bizetz, in apropierea Zonei Libere a orasului.

An/secol:

Sfarsitul secolului XVIII / atestare de la inceputul secolului al XV-lea

Detalii principale / personalități / evenimente:

-

Scurt istoric:

    Piaţa centrală Giurgiu / langa podul Bizetz, in apropierea Zonei Libere a orasului.
Anul construcţiei:
    Sfarsitul secolului XVIII / atestare de la inceputul secolului al XV-lea
Scurtă prezentare:
    Turnul Ceasornicului din Giurgiu este plasat in piata centrala, a fost construit de turci la sfarsitul secolului XVIII, are o inaltime de 22 m, iar ca destinatie initiala a fost punct de observatie al fortificatiilor si foisor de foc.Primul orologiu a fost montat de pe vremea turcilor, iar constructia este singura din perioada administratiei otomane, fiind una dintre putinele care au supravietuit in sud-estul Europei.Este o constructie unica in felul ei in Romania, el figurand si pe stema orasului.
    Cetatea Giurgiului a fost ridicata in secolul XIV de catre genovezi, la unul dintre principalele vaduri ale Dunarii de Jos.Este situata langa podul Bizetz, in apropierea Zonei Libere a orasului.
    Prima mentiune sigura a Cetatii Giurgiului este in documentul Codex Latinus Parisinius de la inceputul secolului al XV-lea, unde se mentioneaza”loc pustiu” si sugereaza distrugerea cetatii in timpul Campanie otomane din 1394.
    In 1420 a fost cucerita de turci si a fost stapanita de acestia aproape 400 de ani, fiind eliberata temporar de Vlad Dracul,Vlad Tepes (sec.XV) si de Mihai Viteazul in 1595.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

GIURGIU, ORASUL MEU… UITA
    Giurgiu este cunoscut, pentru foarte multi prin sintagma”latra caini-n Giurgiu”.
    Cu toate acestea, Giurgiu este un judet bogat in momumente cultural-istorice, dar care nu au fost valorificate suficient.Fiind un oras de provincie, oamenii sunt preocupati de asigurarea traiului de zi cu zi, mai putin de cultura.
    In judetul nostru s-au nascut personalitati ale literaturii romane:Dimitrie Bolintineanu, Petre Ghelmez, altii au desfasurat activitati in orasul nostru precum Tudor Vianu, Ion Barbu(Dan Barbilian)sau au poposit in micutul nostru “targusor”, asa cum a facut-o Mihai Eminescu.
    Dar mie emblematic mi se pare Turnul Ceasornicului pe care l-au pomenit bunicii mei, cat si parintii mei. Ei mi-au povestit ca orasul, in trecut, in perioada interbelica, arata altfel. In centru, se afla ca si acum,Turnul Ceasornicului, iar pe vremuri era Farfuria. Se numea asa , deorece avea forma rotunda, ca o farfurie.In centrul Farfuriei se afla Turnul Ceasornicului, in jurul lui-un cerc de pravalii si cofetarii, iar strazile porneau ca niste raze de soare, spre exterior. Privit de sus, parea o farfurie uriasa. In acea perioada, lumea buna a orasului iesea la plimbare, duminica, la Turnul Ceasornicului.
    De asemenea , un alt vestigiu este si Cetatea lui Mircea. Ruinile Cetatii ne amintesc de radacinile noastre pe acesta meleaguri, care se pierd In negura timpului,acestea sunt incarcate de istorie, dar nimeni nu are timp sa se aplece putin si asupra acelor pietre care vor sa-si spuna povestea de vitejie de pe vremea lui Vlad Dracul, Vlad Tepes , Mircea cel Batran sau Mihai Viteazul.Nume legendare ce au purtat batalii pe aceste locuri.
    Poate cineva ne va ajuta sa redescoperim frumusetea unui oras uitat.

(Diana R. şi Florin-Cătălin P. - clasa a VIII-a)


            01-01-1970       Scoala Gimnaziala “Sf Gheorghe” Giurgiu       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro