Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Castelul se află în centrul municipiului Carei, la intersecția drumului european E 671 cu 1F.

An/secol:

În anul 1482, Karoly Laszlo ridic? o fortifica?ie de piatr? înt?rit?.

Detalii principale / personalități / evenimente:

0

Scurt istoric:

    După ridicarea fortificaţiei în 1482, condiţiile istorice de ofensivă otomană pe cursul Dunării impun modificări arhitecturale pentru întărirea cetaţii. Astfel, în 1592, datorită deselor incursiuni ale turcilor în zonă, contele Karoly Mihaly ia decizia de a întări construcția existentă. Clădirea veche a fost înconjurată cu ziduri puternice, întărite cu bastioane, având un șanț exterior prevăzut cu palisade peste care trecea un singur pod suspendat. Cetatea era apărată de o garnizoană numeroasă și bine înarmată. Fortificaţia a jucat un rol important de-a lungul secolului al XVII-lea, făcând parte din rândul marilor fortărețe de apărare a frontierei vestice a Transilvaniei. Importanța cetății este menționată mai ales după reconstrucția ei între anii 1661-1666. Importanța ei continuă și în timpul războaielor duse de principele Rakoczi Francisc al II-lea împotriva habsburgilor (1703-1711).
    Cetatea este asediată de armata principelui, dar după câteva zile Karoly Sandor trece de partea principelui fiind numit conducătorul armatei. În 1705 cetatea este atacată de austrieci și distrusă parțial, fiind refăcută în același an. Deoarece la sfârșitul secolului al XVIII-lea cetatea nu mai juca nici un rol militar, Karoly Jozsef a hotărât demolarea zidurilor și astuparea șanțurilor. Păstrând fundația și unele ziduri a fost construit un castel patrulater, cu un singur etaj. Construcția a fost terminată în anul 1794, era în stil baroc și cuprindea 20 de camere la parter, 21 la etaj și o capelă. Tot în această perioadă se amenajază parcul cu plante rare și se construiește un manej pentru 24 de cai. În urma cutremurului din 1834, castelul în bună parte s-a dărâmat, restaurarea fiind făcută abia între 1894-1896, în stilul care ni se înfăţisează astăzi. Cu această ocazie castelul este mult modificat, adăugându-i-se încă un nivel la fațadă, trei turnuri mici și patru mari. Restaurarea s-a făcut în stil neogotic, condusă de arhitectul Meining Arthur ajutat de meșteri din Carei. Elementele de apărare din actuala formă a clădirii au doar rol decorativ (bastionul, șanțul cu apă). Arhitectura interioară a clădirii, ușile, ferestrele, balustrada scării interioare precum și obiectele din fier forjat au fost făurite de meșteri locali. Holul era destinat primirii oaspeților, sălile de la parter erau folosite ca sufragerii și bucătărie, în timp ce încăperile de la etajele I și II erau locuințe.
    Castelul Karoly este considerat de arhitecţi un adevarat ,,Peleş al Transilvaniei”.
    În prezent, în castel se află Muzeul Municipal Carei, care are o expoziție de istorie locală. O aripă a castelului este amenajată astfel încât să reproducă atmosfera vieții de castelan de sfârșit de secol XIX. În altă aripă a Castelului funcționează Centrul Cultural Carei care oferă locuitorilor orașului și din localitățile limitrofe o multitudine de oportunități de petrecere a timpului liber.
    De asemenea, o dată cu darea în folosință a Castelului Karolyi, după renovarea încheiată la începutul anului 2012, acesta a devenit polul activităților culturale din Carei. Sala Cavalerilor și sălile de expoziții găzduiesc periodic spectacole, vernisaje, lansări de carte, expoziții temporare. Totodata Castelul Karolyi va intra în proiectului ,,Circuitul Târgurilor Medievale din Transilvania de Nord”.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

    Parcul dendrologic ce înconjoară Castelul Karolyi este locul de întâlnire al tuturor careienilor care vor să petreacă o după amiază liniștită și răcoroasă de vară. Este locul unde bunicii își plimbă nepoții, iar spațiul de joacă amenajat atrage copiii ca un magnet. Iarna ,,dâmburile’’ din interiorul parcului se transformă în derdelușuri cu zeci de săniuțe încărcate cu prichindei ale căror glasuri înveselesc natura intrată în amorțirea anotimpului rece.
    Aici în Parcul dendrologic dominat de clădirea impunătoare a Castelului Karolyi am căpătat primele vânătăi, mai întâi de la tricicletă, apoi de la bicicletă sau role. Spațiul de joacă era un loc magic cu topogane și leagăne de care nu mă mai săturam și nu vroiam să mă despart.
    Anii au trecut, iar eu am crescut și am descoperit lumea minunată a cercurilor artistice ale Centrului Cultural ce funcționează în Castel. Am gustat puțin din ceea ce înseamnă teatrul, apoi m-am îndrăgostit de muzica ușoară. De două ori pe săptămână, timp de două ore, Castelul este casa mea muzicală. Repetițiile par mai puțin istovitoare în decorul magic de legendă. Periodic avem spectacole prin care omagiem fie personalități culturale careiene care au înscris orașul nostru pe harta culturii românești - Peter Koracsonyi, Corneliu Bala - fie marile sărbători de peste an: Ziua Națională a României, Crăciunul sau Ziua Mamei, festivaluri-BestFest
    Din casa prințeselor, un loc magic și misterios, treptat, Castelul Karolyi a devenit ceva familiar, un loc unde pot să fiu acasă, unde pot să îmi dezvolt plăcerea de a cânta și dragostea pentru muzică.
    Un singur cuvânt definește Castelul Karolyi, simbolul orașului meu natal Carei: acasă; fiecare om își iubește ceea ce înseamnă acasă.
(Larisa L. şi Bianca C. - clasa a VIII-a)


                  01-01-1970       Şcoala Gimnazială ”Vasile Lucaciu” Carei       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro