Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Comuna Nistoresti, judetul Vrancea

An/secol:

Secolul al VIII-lea

Detalii principale / personalități / evenimente:

-

Scurt istoric:

    Biserica de lemn ”Sfintii Voievozi”, monument istoric a fost construita in secolul al 18-lea de catre mesterii locali, dupa cum scrie pe usa Sfantului Altar din dreapta: ,,Sa se stie de cand s-a sfintit aceasta Biserica in anul 1830”, scris cu creion cu litere vagi de mana.
    Lacasul a fost inaltat pe o fundatie din piatra de rau zidit cu mortar din barne de lemn de brad incheate la capete pe un plan trilobat. Incaperea este monumentalizata prin acoperirea cu o alta bolta semicilindrica ce se sprijina pe grinda de la nivelul peretilor care a fost ornamentata cu motive geometrice in forma de ,,cruci” si ,,solzi” crestate in lemn.
    Sistemul de invelire a bisericii este acoperisul in patru ape sindrilit insa strapuns pe pridvor de un turn care joaca atat rolul de coronament vazut din exterior dar in acelasi timp asigura un plus de pitoresc intregului edificiu.
    In interior toate incaperile au fost captusite cu scanduri asezata vertical, iar ca pardoseala s-au folosit tot scanduri din lemn.
    Monumentul impresioneaza prin insusirile arhitectonice decorative, prin eleganta sobra si bunul gust de care au dat dovada mesterii si ctitorii acestuia.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

    Pornind pe ulitele satului foarte interesant prin arhitectura lui, cu case vechi, viu colorate, cu ulite stramte si cu foarte multa verdeata, undeva la capatul sau, in dreapta, apare Biserica de lemn ,,Sf. Voevozi” numita de sateni ,,Biserica din deal”.
    Imediat ce treci de poarta de la intrare, urcand zecile de scari din lespezi de piatra, te intampina cele trei cruci de piatra, frumoase la prima vedere, dar care duc cu ele trecutul sangeros a celor care au cazut in luptele din jurul satului pentru o Romanie Mare. Acesta este Cimitirul Eroilor, caruia scolarii satului, sub indrumarea preotului paroh, nu pierd nici o ocazie pentru a aduce omagii la serbarile pe care le oficiaza in fiecare an de ,,Ziua Eroilor”.
    Mergand cativa pasi mai in fata, se afla Biserica veche de lemn, o zestre pe care o mostenim de veacuri si care nu merita sa fie lasata uitarii. Deasupra usii, cei doi Ocrotitori Duhovnicesti ,,Sf. Arhangheli Mihail si Gavril” stau de paza la capataiul locasului.
    In imprejurul ei, isi au casele de veci cei ce au fost odata pentru sateni, parinti, bunici, fii. In partea stanga, mai in jos, se afla sala de mese unde se savarsesc pomenile pentru sufletele adormite, iar in partea opusa se afla clopotnita, unde clopotele prin sunetul lor, cheama la rugaciune, toata suflarea din jur.
    Biserica este modesta la exterior, dar foarte valoroasa in interior, lucrul acesta se explica prin faptul ca taranul de aici, a avut la indemana lemnul, cum era in zona de munte, unde padurea cadea pe om. Si-atunci si-a manifestat talentul in interiorul bisericilor, in cheile de bolta, in incadramentul usilor, o adevarata ,,piesa de arhitectura veche”.
    Biserica de lemn este locul de interferinta a artei bizantine cu arta populara si reprezinta, din acest punct de vedere, o sinteza a spiritualitatii medievale romanesti. Aici sunt adapostite minunatele icoane pictate pe lemn si pe panza, mobilierul cu splendida decoratie, increstata, cartea veche romaneasca si un bogat inventar de cult. Toate acestea sunt completate de decorul interiorului, asemanator cu cel al casei taranesti.
    Biserica se afla intr-o stare buna, cu o istorie de veacuri in spate dar insuficient cunoscuta. Insa, merita atentia si grija noastra pentru ca, prin pierderea ei, pierdem o buna parte din identitatea si din istoria locurilor, mai ales ca pentru credinciosii de aici, are valoare sentimentala. Aici s-au cununat, aici si-au botezat copii si au condus pe ultimul drum pe cei dragi. Pentru ei, este nadejdea cea mai sigura unde sufletul neancetat cauta adevarul, binele si frumosul, este podoaba cea mai aleasa, mandria tuturor.

(Sorin-Petruţ C. - clasa a VII-a)


                                                      01-01-1970       SCOALA GIMNAZIALA NISTOREŞTI       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro