Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Sâmbăta de Sus, Brașov

An/secol:

-

Detalii principale / personalități / evenimente:

-

Scurt istoric:

    Mănăstirea Sâmbăta de Sus, cunoscută și sub denumirea Mănăstirea Brâncoveanu Sâmbăta de Sus, este un așezământmonahal de călugări.
    Inițial, a avut o biserică de lemn având dublu hram (Adormirea Maicii Domnului și Izvorul Tămăduirii), fiind construită în 1657, din inițiativa vornicului Preda Brâncoveanu
    Între anii 1696 - 1707 s-a construit o biserică de zid, prin grija domnitorului Constantin Brâncoveanu. Picturile murale interioare au fost executate în 1766, de zugravii Ionașcu și Pană. Mănăstirea a fost dărâmată cu tunul de generalul habsburgic Preiss în 1785, în timpul răzmerițelor religioase din Ardeal.
    Mitropolitul Nicolae Bălan a început restaurarea bisericii în anul 1926, iar sfințirea a fost făcută în 1946, în timpul lui Mihai I, Regele Românilor, al cărui portret îl putem vedea pictat în interiorul bisericii, Regele Mihai I, fiind un al doilea ctitor al mănăstirii.
    În primii ani ai comunismului din România, portretul regelui fusese acoperit cu un strat de var, devenind invizibil, întrucât se dorea ștergerea oricăror referiri la monarhia română silită să se exileze în Lumea Liberă. Portretul Regelui Mihai I este din nou vizibil începând din primii ani după accederea la putere a lui Nicolae Ceaușescu.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

    Din punctual meu de vedere Manastirea Sambata de Sus este cea mai frumoasa si interesanta manastire din tara deoarece a reusit sa rezistea atator greutati. In interiorul manastiri se poate vizita atelierul de picture pe sticla si se poate admira o frumoasa expozitie de icoane pe sticla. Daca doriti sa va reculegeti puteti merge in spatele manastiri unde se afla un linistit lac.
    Odată cu constituirea primelor cnezate si voievodate, odată cu încetarea fluxului de popoare migratoare, a început o perioadă de dezvoltare pentru Ţara Făgăraşului. Construirea cetăţii a fost vitală, pentru că ameninţarea otomanilor si a tătarilor trebuia stăvilită. Ferită însă de lanţul impenetrabil al Munţilor Făgăraş si protejată la est si la vest de scaunele săseşti: Sibiu si Braşov, ea devine importantă strategic pentru voievozii transilvăneni. Ştefan Mailat, Gheorghe Rackozi, Gabriel Bethlen, fortifică pe rând cetatea, iar Mihai Viteazul îşi ascunde tezaurul şi îşi protejează soţia, valorificând amplasamentul cetăţii.
Prezentare monument în format ppsx - download

(Daniel S. - clasa a X-a)


                     01-01-1970       Clubul Copiilor Victoria, Judeţul Braşov       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro