Descoperă monumente românești
Autentificare
Autentificare utilizator
Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil
Autentificare Creare cont Închidere
Câmpulung – Muscel, Jud. Argeş.
An/secol:
1215
Detalii principale / personalități / evenimente:
-
Scurt istoric:
A fost ctitorită în 1215 prin tradiţie, de către Radu Negru Voievod, apoi rezidită de Basarab I şi fiul său, Nicolae Alexandru Basarab. În componenţa ei intră:
- Paraclisul Domnesc al Curţii Voievodale
- Biserica Mare
- Biserica Mică – Bolniţa (sec. XVIII)
- Turnul Clopotniţă le la intrarea în incintă (sec. XVII)
- Casa Domnească (sec. XVII), construită pe vechi temelii din sec XIV
- Casele egumeneşti (sec XVIII)
- Anexa Casei Domneşti şi chiliile (sec. XIX)
- Hanul-Bazar al Mănăstirii (dispărut în 1746)
După zidirile din secolul al XIV-lea, ca şi modificările suferite în secolul al XV-lea, s-a surpat în 1628 în urma unui cutremur, însă, în 1635 (când a devenit Mănăstire), Matei Basarab a reconstruit-o pe aceeaşi temelie şi cu pietrele ctitoriei iniţiale şi va rămâne astfel până în 1827, când arhiereul Filaret Beldiman, cu ajutorul domnului Grigore Ghica, o reface pentru a treia oară şi o târnoseşte în 1832.
Biserica Mănăstirii Negru-Vodă constituie o necropolă domnească, ce păstrează cel mai important document epigrafic: cea mai veche lespede de mormânt voievodal, scrisă în limba slavonă, aparţinând lui Nicolae Alexandru Basarab.
În 1959, Mănăstirea Negru-Vodă este desfiinţată de către comunişti şi reînfiinţată în 1989, prin interesul Prea Sfinţitului Calinic Episcop de Argeş şi Muscel.
Mănăstirea are 7 monahi şi stareţul – Părintele Serafim.
Prezentare (compunere/eseu/interviu):
Mănăstirea Negru-Vodă reprezintă cel mai important ansamblu monastic din Muscel. În interiorul bisericii şi în exteriorul ei, precum şi în cadrul întregului ansamblu, se află diverse inscripţii şi hrisoave, ce au o valoare istorică şi literară de o mare importanţă.
Are o valoare istorică semnificativă, găzduieşte piatra funerară a lui Nicolae Alexandru Voievod, Casa Domnească datată din 1650, construită de Matei Basarab, plus o colecţie de icoane si piese ornamentale de mare valoare.
Se află exact la intrarea în oraşul Câmpulung-Muscel (dinspre Piteşti), lângă liceul „Dinicu Golescu”, fiind un punct de atracţie pentru turişti, atraşi de frumuseţea şi valoarea Mănăstirii. Însuşi, oraşul Câmpulung este unul cu o valoare istorică – în secolul al XIV-lea fiind prima capitală a Ţării Româneşti.
(Cristina M. şi Alexandra S. - clasa a VIII-a)
01-01-1970 Şcoala Gimnazială „Vasile Dinescu” Bradu / Argeş 0 comentarii