Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Mănăstirea Pogleți este amplasată la cincizeci de kilometri de Bacău, în comuna Corbasca şi la 15 km est de şoseaua europeana E85, dincolo de râul Siret. Este aşezată pe culmea unui deal, fiind înconjurată de un peisaj magnific şi păduri seculare de stejari.

An/secol:

Prima atestare documentară este din 1617, într-un hrisov al luiRadu Mihnea Vodă dat unui vornic.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Legenda mănăstirii spune că micuţa biserică de lemn a fost construită pe locul unui altar foarte vechi, de pe vremea când încă nu se formase poporul român pe aceste meleaguri.
Mănăstirea a devenit mai cunoscută în urma atenţiei speciale pe care i-a acordat-o Înalt Preasfinţitul Părinte Adrian Hriţcu, fost Arhiepiscop al românilor ortodocşi din Franţa şi Europa Occidentală, care a transformat-o în centru misionar pentru creştinii din localitate şi în loc de veşnică odihnăpemtru sine.

Scurt istoric:

Biserica a fost construiăa de mai multi mesteri lemnari, care au fost angajaţi de paharnicul Constantin Balş. Schitul a fost ridicat din lemnul stejarilor seculari din zoăa, fiind situat pe mşsia Sucmezeu, devenită apoi sat – primul nume pe care l-a avut schitul a fost cel al mosiei pe care se afla. Satul Sucmezeu a fost atestat pentru prima data in anul 1617, cand domnitorul Radu Mihnea i-a dat unui vornic satul si cateva păduri. Informaţiile despre Mănăstirea Pogleţ existente în unele documente indică faptul că în anul 1762, schitul a ajuns in posesia vistierului Ioniţă Palade, iar recensămintele din acei ani deja nu îl mai menţionează ca fiind schitul Sucmezeu, ci Pogleţ. Un alt document din anul 1818, care îi aparţinea vornicului Constantin Balş, menţionează că schitul din Polonia al cărei metoc era mănăstirea a fost ocupat de austrieci. După puţin timp de la acest eveniment, schitul Pogleţ a fost preluat de Mitropolia de la Iaşi, care a luat şi moşiile şi veniturile lui, pe care le-a folosit pentru Seminarul de la Scoala, abia înfiinţat. După ce a fost părăsită timp de mai bine de jumătate de secol, fapr ce a condus la degradarea ei, Mănăstirea Pogleţ a fost supusă, din anul 1968 unei ample lucrări de refacere, necesară pentru a conserva acest edificiu. Viaţa monahală s-a reluat la Mănăstirea Pogleţ abia în anul 1996, când patru mâicuţe tinere au venit aici cu dorinţa de a reînfiinţa lăcaşul.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

În Săptămâna „Să ştii mai mult, să fii mai bun”, am fost în excursie cu clasa pentru a vizita monumente istorice şi religioase din judeţul nostru, mai puţin cunoscute. Astfel, împreună cu doamna dirigintă și doamna directoare, unde am vizitat câteva mănăstiri, printre care și Mănăstirea Pogleț. Acolo, am avut parte de o primire călduroasă din partea preotului și a măicuțelor, care ne-au explicat cu multă răbdare și duioșie, deși nu știau de sosirea noastră. Acest monument este situat în județul Bacău, la cinci kilometri de comuna Corbasca, pe o mică culme, înconjurată de păduri de stejar. Mănăstirea are o micuță mănăstire de lemn care a fost construită în anul 1752 cu poartă hramul Bunavestire. Pentru a se construi această mănăstire, au fost puși mulți meșteri la muncă, de către Constantin Balş. Ctitorul Schitului Sucmezeu la data de 27 aprilie 1752, spune: „silitu-m-am şi am facut o sfânta mănăstioară, ce se chiamă Sucmezeu ce naște pe pârâul Poglețului la ținutul Putnii.” Peste zece ani, pe 19 decembrie 1762, lasă schitul lui Ioniță Palade. Mănăstirea pare a fi mică, dar este încăpătoare, pe dinafară având culoarea neagră și este decorată cu două şiruri paralele ce o înconjoară, unul fiind un superb model de frânghie sau brâu torsadat, iar al doilea fiind o replică în lemn a celebrului motiv decorative “dinţi de fierăstrău”, prezent şi în decorarea caselor ţărăneşti cu prispă de lemn, la pălimarii, dar şi atât de frumos stilizat în Coloana Infinitului, de către Constantin Brâncuşi. În interior, la mijlocul bisericii, constructorii au sculpat în aşa fel doi stejari, încât ei susţin construcţia bisericii, deşi au rămas cu rădăcinile adânc înfipte în pământ. Pe ușa altarului, sunt multe icoane cu sfinți, fiind pictate pe lemn și mărginite de culoarea aurie. Mănăstirea este cunoscută pentru icoana: “Izvorul Tămăduirii“, spunându-se că face minuni. Catapeteasma bisericii a fost pictată în a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. Mănăstirea Pogleți este o minunată atracție turistică în religia creștină . Este cea mai frumoasă si căutată biserică pe care am văzut-o vreodată. Vă invităm să o vizitaţi şi voi!


         01-01-1970       SCOALA GIMNAZIALĂ "SPIRU HARET" BACĂU       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro