Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Manastirea este situata pe DN 18 Sighetu Marmatiei, spre sud – Vadu Izei (6 km ) ramificatie la stanga, DL spre Barsana (15 km) – Sieu (19 km) – ramificatie la dreapta, spre Botiza (15 km).

An/secol:

Manastirea a fost construita in anul 1993

Detalii principale / personalități / evenimente:

Sfanta manastirea de pe Valea Sasului adaposteste o icoana facatoare de minuni, care atrage anual numerosi credinciosi. Lacasul monahal a fost ctitorit de credinciosii din comuna Botiza, indrumati si pastoriti de preotul Isidor Berbecaru. Lucrarile au fost coordonate de mesterul Vasile Petrehus, din Botiza, la dorinta credinciosilor si a preotului.
Manastirea “Schimbarea la Fata” din Botiza reprezinta locul ideal de regasire sufleteasca si impliniri duhovnicesti pentru toti cei care cerceteaza acest sfant lacas ortodox.

Scurt istoric:

Asezamant monahal de maici, Manastirea Botiza sau schitul Bals Botiza cu hramul “Schimbarea la Fata” este o sfanta ctitorie din aceasta localitate, unde se mai afla si o biserica de lemn din secolul al XIX-lea. Lucrarile de construire a acestui asezamant s-au facut intre anii 1996 si 1999 si a fost ctitorit de credinciosii din Botiza, in frunte cu preotul Isidor Berbecaru.Constructiile au fost coordonate de mesterul Vasile Petrehus, din Botiza, la dorinta credinciosilor si a parintelui, fiind o constructie de lemn pe temelie de beton si avand forma de cruce.
Manastirea “Schimbarea la Fata” este inalta si are ferestrele aranjate pe doua etaje. Catapeteasma este deosebit de frumoasa si este realizata in lemn sculptat, fiind opera preotului Gheorghe Niculescu din Buzau. Altarul este luminat de trei ferestre, una asezata pe zidul din rasarit, celelalte doua pe zidul din nord si cel din sud. Pronaosul, impreuna cu balconul pentru cor, este luminat de trei ferestre pe zidul din nord si doua pe cel din sud. Acesta are pridvorul deschis si este sustinut de opt stalpi din lemn, fiind sculptat si imprejmuit cu un grilaj din lemn, inalt de un metru. Intrarea in pronaos se face prin partea vestica, avand usa realizata din lemn masiv de stejar, foarte frumos sculptat.Turla este pe pronaos, infundata in forma patrata la exterior si acoperita cu tabla cu solzi de peste. In podul pridvorului este instalat clopotul bisericii. Initial, aceasta a fost acoperita cu tabla, iar din anul 2001, dupa ce a venit aici maica Rafaela, a primit binecuvantarea Prea Sfintitului Justin sa fie inlocuita tabla, pentru a respecta traditia maramureseana, acoperind-o cu sindrila. Pictura sfantului asezamant monahal este lucrata in fresca, in stil neobizantin, de pictorul Ion Botis, din Viseu de Sus, impreuna cu familia sa. Sculptura din biserica a fost executata de un grup de sculptori de la Humulesti.
Anul 2011 a insemnat pentru Manastirea Botiza anul “schimbarii la fata” a acesteia. In urma interventiei radicale a arhitectulului Dorel Cordos asupra proiectului staretiei, mesteri priceputi au inceput lucrarile de modernizare. Acestia au lucrat deosebit de frumos, schimband fata manastirii.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Pe lângă multe alte atracţii turistice din Botiza pe care le-am vizitat in tabara maramureseana, care este unul dintre cele mai vestite locuri, cu turişti venind de peste tot, ,,un colţ de rai'' în care lumea modernă îşi împarte spaţiul cu lumea arhaică, ruptă parcă din alt secol, cu peisaje încântătoare şi greu de imaginat, Mănăstirea de maici “Schimbarea la Faţă” este o adevărată perlă a arhitecturii tradiţionale de lemn din Maramureş. Sfânta ctitorie din comună Botiza, de pe Valea Saşului, acest sfânt aşezământ găzduieşte o icoană făcătoare de minuni, care atrage anual numeroşi credincioşi, eu devenind astfel una dintre persoanele acaparate de acest loc minunat. Fiind în prima zi de tabără şi participând la expediţia maramureşeană, am zis să mergem alene pentru a descoperi cadrul natural din Botiza, aceasta fiind şi sugestia gazdelor noastre, extrem de amabile, care ne-au îndrumat să mergem la Mănăstirea de maici ,,Schimbarea la fata'', aflată imediat în apropiere. Aerul proaspăt, relaxarea şi voia bună şi-au făcut imediat simţită prezenţa, inducându-ne într-o stare de meditaţie profundă astfel încât nu am realizat că ajunsesem deja la aşezământul monastic. Trecând pragul simplei porţi maramureşene ce marchează intrarea în lăcaşul mănăstiresc, am fost captivaţi de cerul albastru, străbătut de un plafon de nori teatrali. Mănăstirea situându-se într-un cadru natural excepţional, am descoperit căpiţe de fân, dealuri şerpuind lin în zare, creste muntoase şi mai depărtate, ce ne încântau privirea la propriu. Deja simţeam că acesta este izul Maramureşului, cu un peisaj îmbătător ce emană o linişte sufletească, departe de viaţa tumultoasă a oraşului. Odată ajunşi în incinta bisericii, măicuţele ne-au întâmpinat cu inima caldă şi am fost imediat cuprinşi de spiritualitatea locului, găsind parcă liniştea sufletească şi împăcându-ne cu noi înşine. Au fost câteva momente pline de rugăciune şi pace pe care o simţeam din plin în interiorul nostru. După aceea, una dintre măicuţe ne-a explicat povestea traversării graniței care a fost una interesantă şi pe care am ascultat-o cu un mare interes: vameșii greci au oprit autocarul în care era transportată, dar nu au efectuat un control asupra bagajelor pasagerilor, acțiune care ar fi putut stopa drumul acestui deosebit obiect de cult către Botiza. Bineînțeles că, nefiind un simplu suvenir ci un obiect de patrimoniu, aceasta ar fi fost recuperată de autorităţile greceşti, iar transportatorul reţinut. Un alt aspect care ne-a impresionat la ieşirea din biserică a fost cimitirul aferent bisericii, cel mai recent din Botiza după spusele măicuţelor, care este plin de morminte ale tinerilor, majoritatea decedaţi în accidente de maşină.
În cele din urmă, am hotărât să părăsim acest loc duhvnicesc plin de spiritualitate şi pace, dar nu înainte de a mai face câteva fotografii.
Prin urmare, cadrul natural splendid din împrejurimile mănăstirii şi serviciile duhovniceşti care se fac cu ocazia slujbelor religoase, încântă nu numai ochii, ci şi sufletele celor care vizitează mănăstirea. Recomand cu căldură acest monument pentru cei doritori de linişte, de ruperea cotidiană, de meditaţie şi de vizualizare a unor frumoase peisaje, acestea reprezentând un adevărat medicament antistres.


         01-01-1970       Colegiul National ,,Vasile Alecsandri'' Bacau       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro