Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Biserica romano- catolică se înalţă în centrul oraşului pe strada Republicii nr. 54, la marginea de nord a pieţei centrale.

An/secol:

Construcţia bisericii ar fi avut loc la sfârşitul secolului al XV- lea, între anii 1498 -1504.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Această biserică poartă hramul Sf. Maria- Naşterea Sfintei Fecioare.
Numeroasele morminte distruse ulterior de fundaţiile bisericii actuale, monedele descoperite emise în secolul al XIV- lea şi în prima jumătate a secolului al XV- lea, emisiuni monetare din perioada regilor maghiari, Carol I Robert de Anjou (1288 1342), Sigismund de Luxemburg (1387-1437) , Matei Corvin (1443-1490) precum şi fragmentele de frescă descoperite, indică un lăcaş de cult vechi a cărui existenţă s-a încheiat în a doua jumătate a secolului al XV- lea.
Dintre valorile importante ale acestui monument s- au enumerat trei picturi murale pe bolta corului, cu scene din viaţa Sf. Maria, realizate în 1830 de Vitkay Janos şi vitraliile colorate ale corului care au fost distruse în timpul celui de- al doilea război mondial.

Scurt istoric:

Actuala biserică romano- catolică din Turda a fost construită între anii 1475 -1504, pe amplasamentul unei biserici mai vechi, atestată documentar în anul 1342, fiind înscrisă pe lista monumentelor istorice din judeţul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România în anul 2010.
La începuturile sale, biserica a fost înconjurată de cimitir, clădiri anexe , dependinţe şi un zid protector cu grosimea de 2m şi înălţimea de 12m.
Astăzi, biserica prezintă un altar poligonal şi cu sacristie pe latura de nord. Atât nava cât şi altarul sunt sprijinite la exterior de contraforturi masive. Edificiul are dimensiuni impresionante: lungimea de 50m, lăţimea de 18m, iar altarul măsoară în lungime 20,2 m. Exteriorul cu contraforturile, ferestrele cu muluri gotice, portalurile de pe laturile sudice şi nordice demonstrează caracterul de monument arhitectural gotic.
Biserica a fost martora unor evenimente marcante în istoria evului mediu.
În cadrul dietelor din 1557 şi 1568 s- a decretat libertatea cultelor religioase din Transilvania. Edictul de la Turda din 6 ianuarie 1568 a recunoscut caracterul confesional mixt al regiunii.
Au fost recunoscute oficial religiile: romano- catolică, reformat - calvină, lutherană, unitariană, iar biserica ortodoxă a fost tolerată. Semnificaţia acestei decizii a fost faptul că apartenenţa religioasă a devenit aproape identică cu apartenenţa etnică şi culturală.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Municipiul Turda este o aşezare istorică deţinând vaste obiceiuri şi tradiţii păstrate din cele mai vechi timpuri, precum şi numeroase atracţii turistice.
Un important monument arhitectural atrage atenţia când se ajunge în centrul oraşului. Aici se înalţă o impresionantă biserică de piatră datând din secolul al XV- lea, biserica romano- catolică, ce se învecinează cu alte clădiri valoroase.
Din trecut se povesteşte că la construcţia acestui vechi lăcaş de cult s-au folosit fragmente dintr -o biserică mai veche datând din anul 1342.
Materialele folosite au fost piatra de carieră, lespezi mari de piatră aduse din Castrul roman Potaissa, fragmente de cărămizi romane. Era înconjurată de ziduri de apărare groase şi înalte, iar pe vremea invaziilor tătare şi turce oferea locuri de refugiu pentru populaţia ameninţată.
În interiorul bisericii sălăşluiesc statui impozante şi un altar poligonal cu o lungime de 20,2m, precum şi o placă ce atestă faptul că aici s- a proclamat pentru prima dată în Europa libertatea religioasă a patru culte.
Vizitând acest monument te încarci de emoţie şi mândrie că ai asistat cu ochii minţii la evenimente petrecute într- o epocă demult apusă.


            01-01-1970       Clubul Copiilor Turda       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro