Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Monumentul este situat lângă localitatea Dealu Frumos, din judeţul Sibiu la aproximativ 3 km de oraşul Agnita, panoul ,, Călătorule! NU UITA, TOCMAI AI TRECUT PRIN CENTRUL ŢĂRII !"

An/secol:

1858

Detalii principale / personalități / evenimente:

Monumentul are două inscripţii, prima cea cu vedere dinspre drumul judeţean s-ar traduce: ,,În anul 1858, sub guvernarea Împăratului Franz Josef I, când contele Carl Furst zu Schwrzenberg era Guvernator, pe când baronul Heinrich von Lebzelfen al IV- lea era preşedinte, această strada a fost construită cu puterile adunate ale oamenilor cinstiţi ai Plasei Sibiu şi anume din Nocrich, Agnita şi Cincu Mare a fost deschisă pentru circulaţia publică".
Pe o altă latură a monumentului sunt amintiţi cei care au contribuit. ,, În amintirea Guvernatorului imperial craiesc care era şi magistrat al Plasei, Franz Bogdany şi pentru preşedintele imperial crăiesc Lupini Eitel, precum şi pentru administratorul imperial crăiesc al plasei Simonis, care au ajutat în mod activ la ridicarea acestui monument. Vă purtăm mulţumiri".

Scurt istoric:

Faptul că monumentul a fost ridicat de reprezentanţii Imperiului Austro-ungar, în punctul ce va deveni centrul geografic al României este o pură coincidenţă. Faptul că acolo este centrul României este o descoperire de dată mai recentă. În opinia mea este o simplă coincidenţă. În 1858, Transilvania aparţinea de Austro - Ungaria, Împăratul era şi mare conte de Transilvania, sigur nu s-au gândit atunci la unificarea României.
O rudă îndepărtată a fostului secretar al Raionului Agnita din vremea comunismului timpuriu susţine că acesta a făcut o vizită ,, La vulturi", cum e cunoscut printre localnici dealul din centrul României. Era acolo monumentul cu vulturul acela. Era din cupru vulturul, suflat cu aur, pus de nemţi în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Cum s-a terminat războiul, cum au furat românii vulturul. Prin 1946 l-au furat prima oară, niciodată nu s-a făcut vreo ancheta pe urma celor care au furat replica pasării imperiale. Actualul primar al comunei Merghindeal a reabilitat monumentul, a ales să pună macheta unui vultur de mai mici dimensiuni, din ghips, dacă îl făcea din bronz, risca să fie furat iarăşi.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

În opinia mea consider că acest mic monument are o valoare deosebită pentru noi locuitorii judeţului Sibiu. Motivațiile turiștilor sunt foarte diverse: unii turiști caută odihna și relaxarea, alții aventura, unii turiști preferă natura, în timp ce alți turiști vor să descopere locuri noi sau sunt interesați de obiectivele cultural - istorice sau de manifestările culturale. Tinerii preferă turismul activ (turismul montan, turismul sportiv și cel de aventură) și optează pentru durate mai scurte ale sejurului, familiile cu copii se îndreaptă cu precădere spre turismul rural și cel balnear. Vârstnicii sunt interesați îndeosebi de turismul balnear și într-o măsură ceva mai mică de turismul cultural.
În chiar centrul geografic al României, există un monument datând din anul 1858. Pe monument există o inscrtipţie în limba germană, pe care v-o prezint într-o traducere sper cât mai exactă:
"În anul 1858, sub stăpânirea Împăratului Franz-Josef I, când contele Karl Furst Schwarzenberger era guvernator, pe când baronul Heinrich von Lebzelfen al IV-lea era preşedinte, acest drum a fost construit cu puterile adunate ale oamenilor cinstiţi ai Plasei Sibiului şi anume din Nocrich, Agnita şi Cincu Mare şi a fost deschis pentru circulaţia publică". Pe cealaltă partea opusă stă scris: "În amintirea guvernatorului imperial crăiesc care este şi preşedinte al Plasei, Franz Bogdany şi pentru reprezentantul imperial crăiesc Lupini Eitel, precum şi pentru administratorul imperial crăiesc al Plasei, Simonis, care au ajutat la ridicarea acestui monument. De la Comunele recunoscătoare".
În vârful monumentului a existat o machetă mare a vulturului imperial confecţionată din bronz aurit. Doar că a fost furat de concetăţenii noştrii. Acum este doar un vultur mic, făcut din gips .
Existenţa monumentului ridicat în anul 1858, nu are nici-o legătură cu centrul geografic al României, doar că se află în acelaşi loc. Sigur, constructorii monumentului nu s-au gândit nici o clipă la această posibilitate.
În concluzie vreau să sublinem faptul că dacă ai nevoie de linişte, relaxare, de un peisaj deosebit nu rata ocazia de a vizita monumentul intitulat,,La Vulturi" aflat în centrul României.


               01-01-1970       Colegiul tehnic,, August Treboniu Laurian" Agnita       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro