Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Așezat pe malul râului Doamnei din Ștefanesti, la mai putin de 12 kilometri de municipiul Pitesti, pe DN 7 (Bucuresti-Pitesti-Ramnicu Valcea-Sibiu-Deva-Arad-Nadlac) „ascuns” în satul Goleşti se află conacul boierilor Golescu, moşie unde şi-au dat întâlnire diferite momente definitorii ale istoriei Ţării Româneşti.

An/secol:

1640

Detalii principale / personalități / evenimente:

0

Scurt istoric:

    Conacul Goleştilor, construit în 1640 de Stroe Leurdeanul cu ajutorul meşterului Stoica din Târgovişte, este singura construcţie laică fortificată din ţară. În 1646, tot Stroe Leurdeanul ridică biserica din vecinătatea conacului, care îmbină cu fineţe influenţele munteneşti cu cele din zona Moldovei, din Armenia şi din Orientul apropiat.
    Conacul familiei Golescu a fost ridicat în secolul al XVI-lea şi a fost modernizat de-a lungul vremii de generaţiile de boieri care au ocupat dregătorii extrem de importante în Ţara Românească. În 7 iunie 1939 , Regele Carol al II-lea a înființat Muzeul Dinicu Golescu care s-a dezvoltat de-a lungul anilor cu noi expoziții de bază care reflectă atât istoria familiei, cât și istoria culturii și civilizației tradiționale argeșene.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

  • Trecutul conacului din Goleşti este strâns legat de cel al boierilor care l–au stăpânit.Descinzând din vechea familie a Craioveştilor, Goleştii şi–au luat numele satului, pecare Baldovin Pârcălabul l-a stăpânit către sfârşitul sec. XV.
  • „Şcoala slobodă obştească”,afost înfiinţată de marele cărturar Dinicu Golescu. Oferea copiilor săraci din împrejurimi şansa să înveţe alături de cei bogaţi. Manualele erau gratuite şi pentru prima dată erau primite fete alături de băieţi. A fost prima şcoală modernă cu predare în limba română şi a funcţionat din 1826 până în 1830. În şcoală sunt expuse atât piese de mobilier, cât şi manuale din perioada lui Spiru Haret.
  • Lângă aceasta se află Foişorul lui Tudor Vladimirescu, folosit pentru supravegherea împrejurimilor. Aici şi-a trăit ultimele zile din viaţă Tudor Vladimirescu, între 18 şi 21 mai 1821. Retrăgându-se dinspre Bucureşti spre munţii Olteniei, Tudor şi-a instalat tabăra la Goleşti, fiind în bune relaţii cu boierii Goleşti.
  • Lângă turn se află bolniţa (în prezent adăposteşte un spaţiu destinat expoziţiilor temporare), aşezământ destinat celor bătrâni, bolnavi şi săraci. A fost înfiinţată de marele ban Radu Golescu şi întreţinută pe cheltuiala sa. În apropierea conacului se află parcul Goleştilor, unde exista în vechime un eleşteu traversat de un pod din lemn de mesteacăn, un foişor şi statui din piatră, după moda vremii.

În secolul al XIX-lea, Tudor Vladimirescu şi-a petrecut ultimele zile din viaţă într-un foişor din curtea conacului, iar Carol Davila, părintele medicinei româneşti, şi-a scris la moşia soţiei primele tratate de medicină. Tot la Goleşti, fiul său, Alexandru Davila, punea bazele dramaturgiei româneşti.
Cu toții ne aducem aminte cum miroase... copilăria. Copilăria aceea adevarată, petrecută la țara, în casa cu cerdac a bunicilor. Măsuța joasă pe care bunii noștri turnau, pe un fund din lemn, mămăliguța pe care o tăiau cu ața; soba cu firidă, războiul de țesut și lavița din odaia bună, în care bunica ascundea adevarate comori; găleata cu apă acoperită cu ștergar si icoana cu busuioc din perete; mirosul fânului proaspăt cosit și fânarul în care ne fura somnul în zilele calde de vara...Dacă, citind aceste rânduri, deja vi s-a făcut dor, atunci merită să trageți o fuga, chiar si pentru o zi, la Muzeul Satului Golesti (localitatea Ștefanesti, Arges), loc în care ne descoperim tradițiile și vechile obiceiuri,dar totodată ,un loc în care noi copiii învățam vechile tradiții,cu ajutorul meșterilor populari,în taberele de vară cu tematică organizate pe timpul verii.
(Cristiana-Ştefania C. - clasa I şi Irina U. - clasa I)


                     01-01-1970       Școala Gimnazială Vasile Dinescu Bradu       1 comentariu

  maria besciu

buna ziua, din cate stiu Carol Davila nu prea a scis tratate de medicina, cu aleasa consideratie Maria Besciu, dr. in istoria medicinei, daca aveti cunostinta de ceva tratate medicale scise de Davila va rog frumos sa-mi spuneti si mie, multumesc anticipat. o zi buna.

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro