Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Loc. RUJA, STR. BISERICII, la 4 km de DJ 106

An/secol:

1846

Detalii principale / personalități / evenimente:

Lucr[ri de renovare mai importante s-au facut in 1938 ( tencuit si zugravit exterior, pardoseala de scandura, jgheaburi metalice, reparatii mari la turn) si apoi cand s-a retencuit total interior si exterior biserica, pardoselile, scarile turnului, instalatia electrecica, ferestrele si stranele. A urmat apoi pictura, foarte frumoasa, pictura realizata de pictorii Iosif si Ciresica Crainic din Sibiu intre anii 1979 - 1981

Scurt istoric:

Stiri despre o eventuala biserica mai veche decat aceasta nu vem , dar datorita faptului ca romanii s-au stabilit aici dupa 1450, se poate presupune ca au avut si o biserica in jurul careia si-au organizat viata religioasa.
Actuala biserica a fost construita la anul 1846, din piatra, lemn, tigla de catre credinciosii satului Ruja pe cheltuiala lor, sub atenta supraveghere a preotului Gavrila Grecu.
Stilul constructiei este bizantin, combinat cu unele elemente gotice, stil obisnuit in Ardeal.
Biserica are forma de nava, 19 m lungime, 7 m latime, fiind alcatuita din 4 bolti( inclusiv altarul) despartite prin arcade sprijinite pe stalpi de zid.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Consider ca Biserica este asezamantul sfânt intemeiat de Domnul nostru Iisus Hristos, prin intruparea, moartea si invierea Sa, si, apoi, desavarsit, prin pogorarea Duhului Sfânt si prin propovaduirea si jertfa Sfintilor Apostoli si a urmasilor lor - martiri, episcopi, preoti, diaconi si toti sfintii. Biserica este, deci, obstea tuturor crestinilor care cred în Hristos, care marturisesc aceeasi dreapta credinta în Tatal, Fiul si Duhul Sfânt si care asculta de slujitorii sfintiti randuiti de Sfintii Apostoli si de urmasii lor.
Biserica cea adevarata este Biserica Ortodoxa, pentru ca ea singura are dreapta credinta în Dumnezeu. Insusi cuvantul "ortodoxie", în limba greaca, inseamna dreapta credinta. Ea singura pastreaza neschimbate, afra lipsuri si adaugiri, învatatura si randuielile Domnului nostru Iisus Hristos, asa cum le-au propovaduit Sfintii Apostoli si cum le-au explicat si fixat în Simbolul de Credinta Sfintii Parinti la Sinoadele ecumenice si locale din primele secole crestine, cand toata crestinatatea era una si nedespartita. De aceea numai în Biserica Ortodoxa se gasesc mijloacele sigure de mântuire.
Biserica este locas si centru prin care Mântuitorul Hristos desfasoara lucrarea Sa mântuitoare în lume. Si după cum Mântuitorul a răscumpărat si mântuit firea păcătoasă prin întreita Sa slujire (de profet sau invătător, de arhiereu si împărat), tot astfel si Bisericii Sale i-a lăsat o întreită putere si misiune: de a propovădui nealterat adevărul dumnezeiesc, cuprins in Sfanta Scriptură si Sfânta Traditie, de a curăti si sfinti pe credinciosi prin Tainele si ierurgiile sale si de a-i conduce pe calea mintuirii spre viata vesnică. Acest lucru se vede clar din porunca-dată, după înviere, sfintilor apostoli, de către Mintuitorul: «Mergând, învătati toate neamurile, botezându-le in numele Tatălui si al Fiului si al Sfântului Duh, învătându-le sa pazească toate câte v-am poruncit vouă, si iată Eu cu voi sunt în toate zilele până la sfarsitul veacului» (Matei XXVIII, 19—20). Intreita putere a fost dată apostolilor si prin ei urmasilor lor, episcopi si preoti. ]n concluzie Biserica este sfantă. Ca să nu-L rănim pe Dumnezeu trebuie să fim atenţi la ce vorbim şi la ce facem. Biserica este grădina sufletului.
Biserica este asemenea unei grădini, în care sunt semănate cele mai frumoase flori: dragostea, credinţa, bunătatea, cumpătarea, omenia…
Iar noi suntem cei care trebuie să avem grijă de această grădină, ca tot ce este acolo să înflorească. Să o udăm mereu cu apa dătătoare de viaţă – rugăciunea. Numai astfel, prin munca noastră şi cu ajutorul Domnului, florile minunate din sufletele noastre, adică, credinţa şi toate lucrurile bune pe care Dumnezeu ni le-a dăruit, vor creşte nestingherite, iar viaţa ni se va umple de fericire. Noi sîntem creştini şi sîntem chemaţi să trăim în dragoste, pace, armonie şi înţelegere.
Potrivit poruncii Lui Iisus Hristos de a iubi pe toţi oamenii, creştinii au datoria să se respecte, să se ajute la nevoie şi să colaboreze în fapte bune. Rolul Bisericii în lume este tocmai de a arăta tuturor prin cuvînt şi prin faptă, iubirea Lui Dumnezeu faţă de oameni.


                     01-01-1970       Colegiul tehnic,, August Treboniu Laurian" Agnita       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro