Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Localitatea Turda, strada Republicii nr. 52

An/secol:

1902-1904

Detalii principale / personalități / evenimente:

Acest monument alături de alte clădiri alcătuieşte centrul istoric al oraşului. De a lungul timpului, pe scena teatrului turdean au avut loc peste 300 de spectacole în premieră, precum şi evenimente interne şi internaţionale în Franţa, Grecia, Spania.

Scurt istoric:

Primele manifestări de teatru în limba română au fost turneele prin Turda ale trupelor Fani Tardini Pascaly şi Petculescu, între anii 1866- 1879. Organizarea statutară a “Meseriaşilor Români” din Turda, în 1883, de către apărătorul cauzei româneşti, dr. Ioan Raţiu a însemnat un îndemn pentru dezvoltarea teatrului în limba română. O primă cronică despre teatrul românesc din Turda apare în anul 1903. În 1922 se înfiinţează societatea “Amicii artelor”, care debutează cu spectacolul “Femeile savante” de Moliere.
În perioada 1922-1926-1928, la Turda au loc diferite reprezentaţii valoroase. Ansamblurile de teatru din Bucureşti, Cluj şi Craiova găsesc un climat deosebit în Turda.
În anii 1940-1944, când Turda a devenit oraş de graniţă temporară prin odiosul dictat de la Viena, teatrul românesc cunoaşte o renaştere pentru populaţia din Ardealul de Nord, devenind un centru puternic al refugiaţilor.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Teatrul reprezintă cultura.
“O mască râde…o mască plânge” este motto-ul care te întâmpină la intrarea în clădirea teatrului.
Este un adevăr că teatrul a devenit o instituţie importantă de cultură. În oraşul meu, nu există om care să nu fi călcat măcar o dată pragul acestei instituţii, pentru a participa la diferite manifestaţii de cultură-teatru, muzică, conferinţe, expoziţii.
În societatea noastră modernă, teatrul ocupă un loc distinct, de neînlocuit, pentru că aici omul îşi formează o conduită morală, îşi umple sufletul de frumuseţe, alungă urâtul şi- l critică, se formează vise. De multe ori, prin conţinutul textelor multor piese de teatru, viaţa reală a urcat pe scenă, poveştile au prins viaţă în jocul artiştilor.
Copiii, însoţiţi şi îndrumaţi de dascăli, părinţi , bunici, păşesc sfios, curioşi şi miraţi în lumea mirifică a „castelului „ numit teatru. Este deja o tradiţie ca teatrul turdean să ofere „ premiere „ deosebite pentru copii.
“Teatrul” nu va putea fi înlocuit de nici un alt mijloc de informare şi cultură. Aici te atrag costumele, machiajul, muzica, luminile rampei şi “lojele” confortabile din pluş.


         01-01-1970       Şcoala "Teodor Murăşanu" Turda       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro